Οι Τούρκοι φέρονται να ετοιμάζουν εδώ και μεγάλο διάστημα, στολίσκο με μονάδες επιφανείας, ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, με στόχο να προκαλέσουν κρίση νοτίως της Κρήτης εκμεταλλευόμενοι το αφελές καθεστώς της Τρίπολης, και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ στον SKAI, η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανα αν η Ελλάδα στείλει πλοία της Νότια της Κρήτης”.
“Η χώρα μας οφείλει να διερευνήσει αν έχει τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, ώστε να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινούν έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil”, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.
Μηνύματα για τουρκική δράση τις επόμενες ημέρες στην λιβυκή ΑΟΖ
Χθες ο λιβυκός τύπος ανέφερε ότι “ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πολλές χώρες έχουν ζητήσει από τις τουρκικές εταιρείες να ξεκινήσουν έρευνες για φυσικό αέριο στα κοιτάσματα της, μεταξύ των οποίων και η Λιβύη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράφηκε μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας αποσκοπεί στη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών εξερεύνησης και των δύο κρατών, σύμφωνα με την έννοια του αμοιβαίου κέρδους”.
Οι Λίβυοι της Τρίπολης, με αυτές τις αναφορές φέρονται ουσιαστικά να έχουν ενημερωθεί από την Άγκυρα, και τις επόμενες ημέρες πιθανότατα να δούμε τουρκική αρμάδα στην Λιβύη παρουσία πλωτού γεωτρύπανου, η οποία ανάλογα τις εξελίξεις θα κινηθεί προς την Κρήτη, για να προλάβουν την ελληνική πλευρά σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου.
Ιρανοί και Ρώσοι φοβούνται νέα αμερικανική επέμβαση στην Λιβύη
Το Ιράν εξέφρασε την απόρριψή του για οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη μετά από συνομιλίες μεταξύ του Ανώτερου Συμβούλου του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν για Ειδικές Πολιτικές Υποθέσεις, Αλί Ασγκάρ Χάτζι, και του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.
Οι συζητήσεις αφορούσαν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στα αρχεία της Λιβύης, της Συρίας και της Υεμένης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Όταν αναφέρθηκε στη Λιβύη και την Υεμένη, ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε την προσήλωση στην εθνική ενότητα, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και την επίλυση των διαφορών με πολιτικά μέσα και στις δύο χώρες, χωρίς ξένες παρεμβάσεις.
Το περασμένο Σάββατο, ο Ιρανός Πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι δήλωσε ότι η χώρα του εκτίθεται σε συνωμοσία εχθρικών πλευρών, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί και οι εχθροί μας προσπάθησαν να κάνουν τη χώρα ανασφαλή εφαρμόζοντας ενέργειες που είχαν γίνει προηγουμένως στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά απέτυχαν».
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την “κατοχή” της δυτικής Λιβύης, και με εφαλτήριο την Μισράτα θα απειλήσει ελληνική ΑΟΖ.
Αν η χώρα μας και οι σύμμαχοι μας κόψουν το “βήχα” στον Ερντογάν, δεν θα επιχειρηθεί ξανά οτιδήποτε στο Αιγαίο, διαφορετικά τα νησιά μας θα είναι ο επόμενος στόχος των Τούρκων.