Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο "Φαραώ" αντεπιτίθεται! Γιατί η Αίγυπτος γύρισε την πλάτη σε ΗΠΑ-Δύση και προτίμησε την προμήθεια του Κ9 αυτοκινούμενου πυροβόλου της Νότιας Κορέας;

Μετά τα μαχητικά  Rafale, το Κάϊρο ακολουθώντας το παράδειγμα της Ινδίας, υπογράφοντας συμφωνία για την απόκτηση του  K-9 αυτοκινούμενου πυροβόλου από τη Νότια Κορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπτωματικά, η Ινδία διαθέτει επίσης μαχητικά Rafale και K-9 Thunder που ονομάζονται από τους Ινδούς ως  K-9 Vajra.

Το ιστορικό της προμήθειας των Κ9 από την Αίγυπτο

Η Νότια Κορέα έκλεισε μια συμφωνία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων γουόν (1,65 δισεκατομμύρια δολάρια) με την Αίγυπτο την 1η Φεβρουαρίου για την παράδοση αυτοκινούμενων οβίδων K-9, ανακοίνωσε η υπηρεσία προμηθειών όπλων της Σεούλ DAPA. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική σύμβαση του K-9 και η πρώτη με μια αφρικανική χώρα.

Η σύμβαση υπογράφηκε στο Artillery House, μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Κάιρο, μεταξύ της Hanwha Defense και του Υπουργείου Άμυνας της Αιγύπτου, ολοκληρώνοντας περισσότερα από 10 χρόνια συζητήσεων.

Η συμφωνία περιελάμβανε τοπική παραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας του συστήματος πυροβολικού στην Αίγυπτο. Η συμφωνία ήρθε μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μουν Τζε-ιν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο μήνα, κάτι που η Διοίκηση του Προγράμματος Άμυνας (DAPA) ισχυρίστηκε ότι παρείχε μια πολύ σημαντική  ώθηση για τη σύναψη της συμφωνίας. Ήταν η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Νότιας Κορέας στην Αίγυπτο εδώ και 16 χρόνια.

Η απόφαση για την προμήθεια αυτοκινούμενων οβίδων K-9 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το γραφείο του Προέδρου Μουν στη Σεούλ, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική σύμβαση της χώρας για το όπλο. Δεν αποκάλυψε άλλες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του πόσες οβίδες θα λάβει η Αίγυπτος. Ωστόσο, το Defense News υπέθεσε ότι ο αριθμός των μονάδων θα μπορούσε να είναι περίπου 200.

Η Αίγυπτος αποκτά επί του παρόντος στρατιωτικό υλικό με ταχείς ρυθμούς, διαπραγματευόμενη  συμφωνίες όπλων με δυτικές χώρες . Η Αίγυπτος, όπως και η Ινδία, αποκτά γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ενώ έχει στο οπλοστάσιό της και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη  MiG-29. Η Ινδία διαθέτει επίσης μια παραλλαγή του K-9 που ονομάζεται «Vajra».

Το Κάιρο είχε προηγουμένως φημολογηθεί ότι είχε κάνει παραγγελία για ρωσικά μαχητικά Su-35. Ωστόσο, φαίνεται ότι η χώρα εγκατέλειψε την ιδέα φοβούμενη τις αμερικανικές κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πώληση όπλων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο. Η συμφωνία περιλαμβάνει 12  μεταγωγικά αεροπλάνα  Super Hercules C-130 και υποστηρικτικό εξοπλισμό αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 355 εκατομμύρια δολάρια σε συστήματα ραντάρ αεράμυνας.

Οι λόγοι πίσω από την προμήθεια του Κ9

Η Σεούλ ξεκίνησε αρχικά τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο το 2009, αλλά αυτές τέθηκαν σε αναμονή λόγω της εσωτερικής αναταραχής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Άνοιξης, ενός κύματος διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, εξεγέρσεων και εμφυλίων πολέμων που άρχισαν το 2011.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις συνομιλίες το 2017 και ακολούθησε έντονος ανταγωνισμός για το αιγυπτιακό συμβόλαιο μεταξύ του γαλλικού Nexter's Caesar, του νοτιοκορεατικού K9 Thunder, του ρωσικού Koalitsiya-SV και του κινεζικού PLZ-45.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συζήτησαν την κατασκευή του K9 καθώς και του τανκς Black Panther κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας στο Κάιρο της Αιγύπτου, προς τα τέλη του 2021.

Η Αίγυπτος διαθέτει επί του παρόντος εκδόσεις Α2, Α3 και Α5 πυροβόλων M109 και προσπαθεί να αντικαταστήσει το γερασμένο υλικό της. Ο Abdel Hamid Harfi, ένας στρατιωτικός ερευνητής και συγγραφέας, δήλωσε στο Defense News: «Μερικά από αυτά τα αμερικανικά οβιδοβόλα είναι συστήματα πρώτης γενιάς και είτε είναι εκτός λειτουργίας είτε χρησιμοποιούνται από το αιγυπτιακό Υπουργείο Στρατιωτικής Παραγωγής για την κατασκευή τοπικού πυροβολικού χρησιμοποιώντας ρωσικά πυροβόλα 122 χλστ, τα οποία δεν πληρούν τα απαιτούμενα επίπεδα αποτελεσματικότητας  που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά από τοπικές αναβαθμίσεις, έχουν γίνει θωρακισμένα και όχι αυτοκινούμενα».

Η απόφαση της Αιγύπτου να παραγγείλει K-9 Howitzers έγινε κυρίως  λόγω της συμφωνίας κοινής παραγωγής. Το αμερικανικό Howitzer και το K9 Thunder είναι αρκετά παρόμοια και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις προφανώς προσδιόρισαν αυτό το σύστημα όσον αφορά το κόστος και την τεχνολογική μεταφορά.

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν την απόφαση,  λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνεπώς θα λέγαμε ότι και αυτός είναι ένας άλλος σημαντικός λόγος που η Αίγυπτος δεν κινήθηκε στην Αμερικανική αγορά για την απόκτηση αυτοκινούμενου πυροβόλου

Επιπλέον, το σύστημα αναμένεται να συμβάλει στον εθνικό στόχο της Αιγύπτου να ενισχύσει τον αμυντικό της τομέα, επιτρέποντας τοπικά διαχειριζόμενη συντήρηση και κατασκευή ανταλλακτικών.

Με την τελευταία αμυντική συμφωνία, η Αίγυπτος θα γίνει η όγδοη ξένη χώρα που θα υιοθετήσει το σύστημα K9. Η Αυστραλία υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο για 30 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K-9 Thunder. Η Τουρκία, η Πολωνία, η Ινδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Εσθονία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υιοθετήσει το σύστημα. Επί του παρόντος, πάρα πολλές  παραλλαγές  του K9 λέγεται ότι λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Νότια Κορέα το 2011 για 350 μονάδες και έχει λάβει άδεια για την κατασκευή του T-155 Firtina, μια παραλλαγή του K-9. Η Ινδία λειτουργεί επίσης το K9 Howitzer. Οι Larsen & Toubro της Ινδίας και η Hanwha Techwin (HTW) της Νότιας Κορέας υπέγραψαν σύμβαση τον Ιούλιο του 2017 για την κατασκευή του K9 155mm/52 Caliber Tracked Self-Propelled Howitzer για τον Ινδικό Στρατό με την επωνυμία Vajra-T, μια βελτιωμένη έκδοση του K9

Αν και το Κ-9 και κάθε σύγχρονο αυτοκινούμενο πυροβολικό μοιάζουν με τανκς, είναι μόνο ελαφρά θωρακισμένα. 

Το πλήρωμα του K-9 προστατεύεται από ολοσυγκολλημένη θωράκιση από χάλυβα που μπορεί να αντέξει βολές διάτρησης πανοπλίας 14,5 mm, θραύσματα οβίδων 152 mm και νάρκες κατά προσωπικού, ενώ παρέχει επίσης ολοκληρωμένη πυρηνική, βιολογική και χημική προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη λειτουργία MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact), το K-9 μπορεί να εκτοξεύσει τρεις οβίδες σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα ,μία κάθε 5 δευτερόλεπτα, η καθεμία με διαφορετική τροχιά, έτσι ώστε όλες να χτυπήσουν τον στόχο τους ταυτόχρονα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Αίγυπτος προτίμησε το νοτιοκορεατικό αυτοκινούμενο πυροβόλο Κ9 για το Στρατό της για τους εξής λόγους:

Συμπαραγωγή και απόκτηση τεχνογνωσίας

Αποκλεισμός αυτοκινούμενου πυροβόλου αμερικανικής εταιρείας ώς αντίποινα για το μπλοκάρισμα  στρατιωτικής βοήθειας 130 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Μπάϊντεν

Αποφυγή επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, αφού η Νότιος Κορέα είναι χώρα φίλα προσκείμενη με τις ΗΠΑ

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ