Αφρική

Η Τουρκική διείσδυση στην Αφρική και οι σχέσεις της με την Ισλαμική τρομοκρατία-Ο ρόλος της Ελλάδας

Η τρίτη από τις συνόδους κορυφής Τουρκίας-Αφρικής, η πρώτη από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 2008 στην Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη το 2014 στο Μαλάμπο, την πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 16-18 Δεκεμβρίου 2021

Αρχηγοί κρατών, υπουργοί και εκπρόσωποι διεθνών θεσμών από αφρικανικές χώρες θα παραστούν στην 3η Σύνοδο Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής.

Ενώ η Τουρκία προετοιμαζόταν για τη σύνοδο κορυφής, Αφρικανοί ακαδημαϊκοί και ιστορικοί επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις  χώρες  τους είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που έχουν δημιουργήσει οι δυτικές δυνάμεις.

Τουρκόφιλα αφρικανικά "εξαπτέρυγα" στηρίζουν τον Ερντογάν

Ο ιστορικός του Μαυρικίου Assad Bhuglah είπε στον ανταποκριτή του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου  Anadolu ότι, «οι σχέσεις της Τουρκίας με τις αφρικανικές χώρες βασίζονται στον ανθρωπισμό, την αδελφοσύνη και την αμοιβαία συνεργασία και εταιρική σχέση»

Επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις της Τουρκίας είναι διαφορετικές από άλλες χώρες με αποικιακή ιστορία στην Αφρικανική  ήπειρο, ο Bhuglah τόνισε ότι αυτές οι σχέσεις διαφέρουν από τη μονόπλευρη σχέση που επιβάλλουν οι δυτικές δυνάμεις με αποικιακή ιστορία στην Αφρική.

Ο Bhuglah είπε: "Πρώην αποικιακές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν τους πόρους και τις πρώτες ύλες της ηπείρου εκμεταλλευόμενοι την Αφρική και ενδυναμώνοντας τους εαυτούς τους. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ανθρώπινη και προσπαθεί οι αφρικανικοί λαοί να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους πόρους και να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους ." 

Τονίζοντας ότι η τρίτη Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Αφρικής, που θα διεξαχθεί, έχει πολύ σημαντική θέση στην ανάπτυξη των σχέσεων, ο Bhuglah είπε: "Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι το υψηλότερο επίπεδο πλατφόρμας διαλόγου. Με αυτήν τη σύνοδο κορυφής, η Τουρκία θα είναι σε θέση να κατανοήσει τις πραγματικές ανάγκες και τις προθέσεις του αφρικανικού λαού». 

Η Τουρκία είναι μια σύγχρονη βιομηχανική χώρα

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι ενισχύσεις σε θέματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ηλιακή ενέργεια, το πόσιμο νερό, οι γεωτρήσεις και η υποστήριξη τροφίμων σε όλη την ήπειρο, ο Bhuglah είπε ότι σε αυτό το σημείο, οι προσπάθειες οργανισμών που εδρεύουν στην Τουρκία όπως η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) και το Τουρκικό Ίδρυμα Maarif (TMV) διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. 

Ο Bhuglah είπε, "Βλέπουμε την Τουρκία ως μια βιομηχανοποιημένη σύγχρονη χώρα. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών. Η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Αφρική σε τομείς που συμβάλλουν  στη διευκόλυνση των συνθηκών διαβίωσης αντί για  κατασκευή μεγάλων έργων." 

Ο Bhuglah είπε, "Η Τουρκία υπέγραψε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στην Υποσαχάρια Αφρική μόνο με τον Μαυρίκιο. Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων. Από την άλλη πλευρά, η Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Αφρικής θα στηρίξει επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με τις αφρικανικές χώρες." 

Ο Νιγηριανός ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο της Abuja, Δρ. Abdulkadir Süleyman Muhammed, από την άλλη, αναφέρθηκε στις αυξανόμενες σχέσεις της Τουρκίας με τις αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες στον πολιτικό, οικονομικό, ακόμη και στρατιωτικό τομέα, αύξησε τον αριθμό των πρεσβειών σε 43 και η Turkish Airlines (THY) πετά σε πολλές χώρες, αναφέρθηκε  και στις σχέσεις που έχει δημιουργήσει, λέγοντας ότι διαφέρει πολύ από τις προσεγγίσεις άλλων χωρών όπως η Γαλλία, η Αγγλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τονίζοντας ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αφρική θα βελτιωθούν σε πολλούς τομείς με την τρίτη σύνοδο κορυφής, ο Δρ Muhammed είπε ότι  «Η Τουρκία είναι ο στρατηγικός εταίρος της Αφρικανικής Ένωσης (AfB) και οι άμεσες επενδύσεις της Τουρκίας έχουν φτάσει τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τουρκικές εταιρείες λειτουργούν επίσης σε πολλά μέρη της ηπείρου, ειδικά στις κατασκευές»

Ο τρόπος διείσδυσης της Τουρκίας

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία έχει διεισδύσει για τα καλά στην Αφρική, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, όπως είναι η κατασκευή τζαμιών και έργων κοινής ωφελείας αρχικά προκειμένου να κερδίσει την συμπάθεια του απλού λαού της εκάστοτε αφρικανικής χώρας στόχου, συνεχίζει με την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με  τουρκικές επενδύσεις μέσω εταιριών και ολοκληρώνετε με συμφωνίες σε θέματα ενέργειας, εξορύξεων και οπωσδήποτε με συμφωνίες σε θέματα ασφάλειας  και αμυντικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν εκαπίδευση του στρατού αλλά και αγορά οπλικών συστημάτων από την Άγκυρα

Το "καλύτερο " βέβαια είναι στο τέλος, όπου η Άγκυρα στρατολογεί και εκπαιδεύει μισθοφόρους για τους πολέμους της  μέσω ιδιωτικών μισθοφορικών εταιρειών της όπως η SADAT από τις χώρες αυτές

Επισημαίνουμε ότι τα όρια μεταξύ των μισθοφόρων αυτών και των Ισλαμιστών τρομοκρατών είναι πολύ δυσδιάκριτα

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ισλαμική τρομοκρατία ανθεί στις χώρες του Σαχέλ, όπου για την καταπολέμησή της ενεργούν δυνάμεις από Γαλλία-ΗΠΑ-Ρωσία και άλλες χώρες  

 Η Ελληνική στρατιωτική διπλωματία και ο ρόλος της στην εξυπηρέτηση των Εθνικών συμφερόντων

Η χώρα μας ως γνωστόν θα αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Σαχέλ  για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μαζί με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις

Με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Σαχέλ , ασκούμε την  τέχνη της στρατιωτικής διπλωματίας, η οποία είναι η μόνη στην εποχή μας, που φέρνει απτά οφέλη για τη χώρα μας.Οι καιροί που η Ελλάδα πίστευε ότι με όπλο  μόνο το Διεθνές Δίκαιο και ο γεγονός ότι ανήκει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αρκούσαν προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ειρήνη, δυστυχώς έχει παρέλθει προ πολλού.

Ο κόσμος έχει γίνει περισσότερο πολύπλοκος και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πολυμερείς με τη συμμετοχή πάρα πολλών κρατών.

Οι λεγόμενοι "Εθνικοί πόλεμοι" του παρελθόντος όπου κατά βάση μια χώρα πολεμούσε ενάντια στην άλλη έχουν τελειώσει προ πολλού.

Για παράδειγμα, στη Συρία και στον εμφύλιο πόλεμο που βίωσε και βιώνει μετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Ισραήλ, Γαλλία και με τη μορφή μισθοφόρων ακόμη και εθνότητες από την Υπερκαυκασία, καθώς και οι τρομοκράτες του ISIS.

Αυτά τα γράφουμε για να αντιληφθούμε ότι σε έναν υποτιθέμενο  ελληνοτουρκικό πόλεμο, δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι Ελλάδα και Τουρκία μόνο, αλλά ούτε και θα είμαστε μόνοι όταν θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας , τόσο εμείς όσο και οι Τούρκοι.

Ο καθένας θα έχει στο πλευρό τους φίλους και συμμάχους του. Το σε ποιόν βαθμό αυτοί θα εμπλακούν αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι έχεια κάνει εσύ ως χώρα για αυτούς.

Τα παραπάνω αποτελούν απάντηση στους επικριτές της αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ αύριο και ενδεχομένως στο Ιράκ μεθαύριο.

Για του λόγου το αληθές  όταν στείλαμε πριν κάποιο διάστημα μια συστοιχία πυραύλων Patriot στην Σ.Αραβία,  το Ριάντ αποφάσισε εκτός όλων των άλλων, να επενδύσει άμεσα στην χώρα μας 5 δις δολάρια, ενώ τα μακροχρόνια οφέλη της συνεργασία μας με του Σαουδάραβες δεν είναι ακόμη ορατά.

Η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ, είναι μια ανάγκη που απορρέει όχι μόνο από την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αλλά και από αυτή της ΕΕ στην Αφρική, με σκοπό την ασφάλεια και την παραμονή των Αφρικανών στις χώρες τους, και την μη μετακίνηση τους στην Νότια Ευρώπη.

Με ευχολόγια και πολιτικές ατάκες τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται πραγματικότητα.

Η Μόσχα  τέλος  θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ομδα G5 Sahel (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Τσαντ και Μαυριτανία) παρέχοντας όπλα, εξοπλισμό και εκπαίδευση ειρηνευτικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας”, δήλωσε  πριν λίγο καιρό ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...