Σαουδική Αραβία και Λιβύη
Αφρική

Λιβύη: Παρασκηνιακές κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας για «μέτωπο» κατά της Τουρκίας

Η Σαουδική Αραβία εργάζεται για να αναπτύξει μια ενοποιημένη αραβική θέση ως προς την πολιτική λύση στη Λιβύη και να επιλύσει τις μικρές διαφορές στις θέσεις μεταξύ των γειτόνων της Λιβύης, ιδίως ενόψει της ανάδυσης διαφορετικών πρωτοβουλιών για λύση από αυτές τις χώρες και της επιθυμίας της καθεμιάς από αυτές να προωθήσει τη δική της πρωτοβουλία.

Για το σκοπό αυτό, η Σαουδική Αραβία έστειλε τον Υπουργό Εξωτερικών της, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan, στην Αίγυπτο, την Αλγερία και την Τυνησία, σε μια κίνηση που δείχνει την επιθυμία να επιταχυνθεί η διαμόρφωση μιας αραβικής κατανόησης σχετικά με τους μηχανισμούς και τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επεκτατικότητας στη Λιβύη, αλλά και γενικότερα στη Μεσόγειο.

Κατά την επίσκεψή του, την Τρίτη, στην Αλγερία, ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan τόνισε στον τοπικό τύπο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune, «τη δέσμευση της χώρας του για συντονισμό των προσπαθειών με την Αλγερία για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη, (διευθέτησης) που θα επιτρέψει σε αυτήν τη χώρα να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να «βάλει στο παιχνίδι» τις γειτονικές χώρες στη Λιβύη

Ο Σαουδάραβας υπουργός τόνισε τη σημασία του ρόλου των γειτονικών χωρών σε αυτό το ζήτημα. «Οι γειτονικές χώρες πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τη σύγκρουση στη Λιβύη, προκειμένου να προστατεύσουν αυτήν την αδελφική χώρα από την τρομοκρατία και τις εξωτερικές παρεμβολές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan τόνισε ότι οι Σαουδάραβες έχουν δεσμευτεί να συντονιστούν με τις προσπάθειες της Αλγερίας που σχετίζονται με την κρίση στη Λιβύη. «Θα επιδιώξουμε μέσω κοινών προσπαθειών με όλες τις γειτονικές χώρες την επίτευξη μιας διευθέτησης που προστατεύει αυτήν τη χώρα και αποκαθιστά τη σταθερότητά της».

Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan πήρε υπόψη της τους «κοινούς παρονομαστές» μεταξύ των θέσεων της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Αλγερίας απέναντι στην κρίση στη Λιβύη, ιδίως όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επέκταση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και την απόρριψη εξωτερικών παρεμβάσεων στη Λιβύη. Ήταν ένα σαφές μήνυμα και στα δύο μέρη ότι είναι δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα που προέκυψε πρόσφατα μεταξύ του Καΐρου και της Αλγερίας σχετικά με το ζήτημα του εξοπλισμού των λιβυκών φυλών.

Η Αλγερία τάσσεται υπέρ των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην επίλυση της κρίσης της Λιβύης μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης και βασίζεται στον διάλογο μεταξύ των αντιπάλων μερών στη σύγκρουση. Ως εκ τούτου, ενοχλήθηκε από τη στάση της Αιγύπτου υπέρ του εξοπλισμού των λιβυκών φυλών.

Η επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού στο Αλγέρι ήταν η δεύτερη μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου Abdelaziz Bouteflika. Επιπλέον, ο bin Farhan είχε αρκετές ανταλλαγές απόψεων με τον Αλγερινό ομόλογό του, Sabri Boukadoum, ειδικά σχετικά με την κρίση στη Λιβύη.

Από την Αλγερία, ο Σαουδάραβας υπουργός πέταξε στην Τυνησία όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Kais Saied για να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις που είχε πραγματοποιήσει με τον Πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi και τον Πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune, σχετικά με την Λιβύη.

Στο πλευρό του Καΐρου η Σαουδική Αραβία

Στο Κάιρο, το οποίο επισκέφθηκε πριν το Αλγέρι, ο Σαουδάραβας υπουργός μίλησε για την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στη στάση της Αιγύπτου σχετικά με την κρίση στη Συρία.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αίγυπτος συμφωνούν ότι το μονοπάτι της πολιτικής λύσης πρέπει να είναι η βάση για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Αυτή η συναίνεση είναι κοινή από τις περισσότερες αραβικές χώρες, ιδίως την Αλγερία και την Τυνησία, οι οποίες τονίζουν την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής πολιτικής λύσης που να εγγυάται την ασφάλεια και την ενότητα της χώρας, μακριά από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα Faisal bin Farhan στην Αλγερία συνέπεσε με την ανακοίνωση τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Mohamed Siala, και του αλγερινού ομολόγου του Sabri Boukadoum, κατά την οποία και οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τελευταίες εξελίξεις στην Λιβυκή κρίση και τους απαραίτητους μηχανισμούς συντονισμού προκειμένου να αποκατασταθεί η πορεία του πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη.

Ωστόσο ενώ και οι δύο υπουργοί τόνιζαν τη σημασία της πολιτικής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός της Τρίπολης Fayez al-Sarraj -σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος- δήλωνε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις (σσ εναντίον του Χάφταρ και του LNA) ήταν «ο ακρογωνιαίος λίθος, και υπό αυτό το πρίσμα, οι πολιτικές και οικονομικές διεργασίες είτε κινούνται είτε  μένουν στάσιμες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μέτωπο» κατά Ερντογάν και σενάρια «αποκαθήλωσης» του Σάρατζ

Για τον πολιτικό αναλυτή που ειδικεύεται σε θέματα Λιβύης, Abdel Hakim Fanoush, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της Αιγύπτου στην κρίση της Λιβύης, της υποστήριξης της στάσης του Τυνήσιου Προέδρου, αλλά και της προσπάθειας να οδηγηθεί η Αλγερία πιο κοντά στην πρωτοβουλία του Καΐρου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα για την αντιμετώπιση της ηγεμονικής συμπεριφοράς του Ερντογάν στην περιοχή.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο The Arab Weekly από το Παρίσι, ο Fanoush είπε: «Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας συμβαδίζει με εκείνη των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, των οποίων οι δικές τους κινήσεις -ειδικά εκείνες που αποσκοπούν στην απόσυρση της διεθνούς νομιμότητας από το GNA- φαίνεται να έχουν ενοχλήσει την Τουρκία και να έχουν βραχυκυκλώσει τους υπολογισμούς του».

Οι περισσότερες πολιτικές ερμηνείες είναι ομόφωνες ότι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μεταφέρει μηνύματα που υπερβαίνουν τις λεπτομέρειες της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη. Θεωρείται από τους ειδικούς ότι επιχειρούν να διαμορφώσουν μια αραβική προσέγγιση βασισμένη στη στρατηγική «απομόνωσης και αντιπαράθεσης», με άλλα λόγια απομόνωση και περιορισμό της τουρκικής απειλής στην περιοχή και αντιμετώπισή της με αποφασιστικά βήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ