Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ξεκίνησαν σήμερα (3/2/2020) οι εργασίες της Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 για τη Λιβύη.
Στις εργασίες συμμετέχουν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) και πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).
Η μεσολάβηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών πραγματοποιείται από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γκασάν Σαλάμε.
Ο σχηματισμός της 10μελούς Επιτροπής συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της λιβυκής κρίσης, η οποία διεξήχθη στις 19 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.
Στόχος της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι η οριστική κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη βορειο-αφρικανική χώρα.
Τις επόμενες εβδομάδες, μάλιστα, θα υπάρξει επανάληψη της Διάσκεψης του Βερολίνου, με τη συμμετοχή – αυτή τη φορά – των υπουργών Εξωτερικών.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί η λίστα των συμμετεχουσών χωρών.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
- Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
- Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».