Στις 15 Ιανουαρίου του 2020, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με την παρουσία εκπροσώπων ξένων αντιπροσωπειών, εγκαινίασε την στρατιωτική βάση του Berenice.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η νέα βάση βρίσκεται κοντά στην πόλη Aswan, το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στον ποταμό Νείλο στα σύνορα με το Σουδάν.
Η περιοχή της καλύπτει 150 χιλιάδες στρέμματα και συγκρίνεται σε μέγεθος με το κράτος του Κατάρ (αυτό είναι συμβολισμός, αφού στην πραγματικότητα το Κατάρ είναι πολύ μεγαλύτερο (2,859 εκατομμύρια στρέμματα), αλλά το μήνυμα της αιγυπτιακής προπαγάνδας υπέρ των ΗΑΕ είναι σαφές εδώ.
Σύμφωνα με το αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων jane’s, η βάση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων,διαθέτει ναύσταθμο, αεροπορική βάση με 18 υπόστεγα για μαχητικά αεροσκάφη, στρατιωτικό νοσοκομείο, εγκαταστάσεις για χερσαίες μονάδες και διοικητικό προσωπικό, καθώς και πεδία βολής για την διεξαγωγή βολών όλων των τύπων των διαθέσιμων όπλων, που ευρίσκονται στα οπλοστάσια του αιγυπτιακού στρατού.
Έχει επίσης τη δική της μονάδα αφαλάτωσης με χωρητικότητα 34 χιλ. κυβικά μέτρα την ημέρα, ενώ υπάρχει επίσης ένα πολιτικό αεροδρόμιο κοντά (χωρητικότητα - 600 επιβάτες / ώρα), καθώς η βάση συνδέεται με δρόμους πρόσβασης με μήκος 40 χλμ.
Στρατηγικά, η στρατιωτική βάση της Αιγύπτου θα εκτελεί ορισμένα καθήκοντα:
1. Άμυνα των νότιων συνόρων της Αιγύπτου από οποιεσδήποτε απειλές. Σε αυτό το πλαίσιο, μιλάμε για τον έλεγχο από την πλευρά της Αιθιοπίας, η οποία κατασκευάζει το Μεγάλο Φράγμα στον άνω Νείλο.
Παρόλο που Αίγυπτος, Σουδάν και Αιθιοπία, μέσω της διαμεσολάβησης της Ουάσινγκτον, κατέληξαν σε προκαταρκτικές συμφωνίες σχετικά με την δεξαμενή Khedashi στον αποκαλούμενο Γαλάζιο Νείλο στις 17 Ιανουαρίου, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας.
Συγκεκριμένα, το Κάιρο είναι απολύτως απρόθυμο να δημιουργηθεί μια Αιθιοπική στρατιωτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, (Τζιμπουτί).
2. Το Κάιρο στέλνει με σαφήνεια ένα σαφές μήνυμα επίσης στην Τουρκία, ότι δεν αρέσει η υπερβολική στρατιωτική δραστηριότητα στο Κέρας της Αφρικής. Ειδικά τα σχέδια για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στη Σομαλία και το Σουδάν.
3. Μετά τις ιρανικές προκλήσεις με τα πλοία στον Περσικό Κόλπο το 2019, η Αίγυπτος θα προστατεύσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά στη διώρυγα του Σουέζ. Η βάση θα είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για τη συγκράτηση της στρατιωτικής επέκτασης του Ιράν στην περιοχή.
Επίσης, η βάση Berenice θα μπορεί να δεχθεί μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων (τα οποία θα αποσύρονται σταδιακά από το Ιράκ), έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουν εντελώς την περιοχή και να έχουν την ικανότητα να φτάνουν τάχιστα σε περιοχές κρίσης.
4. Η βάση θα ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, διότι τα εμιράτα διαθέτουν ήδη μια σειρά νέων στρατιωτικών βάσεων στην Ερυθραία και στη νησίδα Socenra της Υεμένης.
Με λίγα λόγια ο Αλ Σίσι έφτιαξε μία τεράστια στρατιωτική βάση, διότι η Τουρκία προσπαθεί να περικυκλώσει την Αίγυπτο από όλες τις πλευρές, πρόσφατα και από την Λιβύη, από την οποία απέτυχε προς το παρόν.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είναι ο μόνος ηγέτης στην περιοχή, που υλοποιεί ένα τεράστιο σχέδιο ανάσχεσης της ονείρωξης αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ πριν λίγες ημέρες “ξύπνησαν” και οι Γάλλοι που κάποτε κυριαρχούσαν σε αυτές τις περιοχές.
Δεν αντιμετωπίζεται η τουρκική πολεμική μηχανή μόνο με διπλωματία (που πάντα είναι απαραίτητη), αλλά απαιτείται ενδελεχή στρατιωτική προετοιμασία και σχέδια ανάσχεση της σε όλες τις προεκτάσεις της.