Αφρική

Κρίσιμες στιγμές στη Λιβύη: Ο Ερντογάν περιμένει το "πράσινο φως" από Πούτιν για εισβολή - Έντονο παρασκήνιο

Στην Μόσχα θα παιχθεί όπως όλα δείχνουν, το παιχνίδι της εγκρίσεως ή όχι για την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, μετά την επικείμενη συνάντηση Τούρκων και Ρώσων ειδικών μαζί με Υπουργούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δημοσιοποιεί την πρόθεση της να αποστείλει στρατεύματα για να υποστηρίξει τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σαράζ, μόνο που τώρα όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να το πράξει πραγματικά, εφόσο φυσικά δώσουν το πράσινο φως οι Ρώσοι.

Ο αντίπαλος του Σαράτζ ήταν και παραμένει ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Ερντογάν, "δεν έχει νομική ισχύ".

Ταυτόχρονα, η Τουρκία είχε ήδη αποστείλει επίλεκτες ειδικές δυνάμεις για να προστατεύσει τους υπουργούς του Σαράτζ, μαζί με την αποστολή παρτίδας όπλων στη κυβέρνηση της Τρίπολης, παρόλο που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει επίσημα την πράξη αυτή, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να προβλεφθεί η δυνατότητα αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη", δήλωσε ρωσική πηγή.

"Αυτό μπορεί να κριθεί μόνο μετά από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει και για τη συζήτηση των συμβιβαστικών επιλογών μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας", δήλωσε ο σύμβουλος του ρωσικού ΥΠΑΜ Ν. Ντενγκόφ.

Ωστόσο, η εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας θα πλήξει άμεσα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, λένε οι Ρώσοι ειδικοί.

"Η Ουάσιγκτον δεν αντιτίθεται στο Σαράτζ ή στον Χάφταρ. Αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν την παρουσία Ρώσων, οι οποίοι συνεργάζονται με τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού", καταλήγουν οι ίδιοι.

Ως εκ τούτου, τον Νοέμβριο, όταν ο Χαφτάρ συναντήθηκε με τους Αμερικανούς, εξήγησε την θέση του σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αμυντικό αναλυτή Κιρίλ Σεμέννοφ "θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ο Χαφτάρ διατηρεί την αμερικανική υπηκοότητα, ενώ έζησε για πολύ καιρό στις ΗΠΑ και ήταν πάντα συνδεδεμένος με τους Αμερικανούς. Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την επιρροή  τους σε αυτόν, φοβούμενοι την υπερβολική ενίσχυση της Μόσχας σε αυτή την αραβική χώρα ", πρόσθεσε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.

"Τώρα οι Αμερικανοί είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι, διότι η Μόσχα, κατά την άποψή τους, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τον Χαφτάρ , και η Τουρκία, με την οποία οι Αμερικανοί έχουν επίσης προβλήματα, υποστηρίζει όλο και περισσότερο τον Σαράτζ.

Υπό το φως της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον, Μόσχας και Άγκυρας, αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για τους Αμερικανούς», συνοψίζει ο Σέμενοφ.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε γενικά τους δράστες της καταστροφής της Λιβύης και μίλησε για το τι κάνει η Μόσχα για να τερματίσει τον πόλεμο σε αυτή τη χώρα.

Ο βασικός εταίρος στην περίπτωση αυτή είναι η Τουρκία, η οποία φέρεται να εισέρχεται ενεργά στη Λιβύη, μόνο που τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν συμπίπτουν με τα ρωσικά.

Μπορεί Μόσχα και Άγκυρα να συνάψουν συμφωνία που θα συμβάλει στη μείωση της έντασης του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη;

Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, ειδικά μετά την συνάντηση Τούρκων και Ρώσων στο Κρεμλίνο.

https://twitter.com/pentapostagma/status/1208865730403471361

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ