Μετά την νέα επίθεση στον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια, ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τα Κατεχόμενα «έσπασε» και παλι την σιωπή του…
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το TRT είπε τα εξής: «Αγοράζουμε ένα νέο πλοίο φυσικού αερίου. Θα είναι ένα πλωτό πλοίο πλατφόρμας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Σακάρια. Θα είναι στην Τουρκία σε περίπου 2 μήνες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους και απάντησε σε ερωτήσεις στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), Λεφκώσα όπου πήγε για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εορτασμού της 50ης επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο.
Απαντώντας στις ερωτήσεις «Δημοσιεύονται ειδήσεις ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Νότια Κύπρο ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ο κ. (Πρόεδρος της ΤΔΒΚ) Ερσίν Τατάρ προειδοποίησε ότι αυτό θα καταστήσει την Κύπρο στόχο ορισμένων μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή. Ποια βήματα σκέφτεται να κάνει η Τουρκία σχετικά με μια τέτοια εξέλιξη;» ο Ερντογάν έκανε τις εξής εκτιμήσεις:
«Πρέπει να αποφύγουμε προσεκτικά βήματα που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη της Νήσου, θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η συνενοχή στη σφαγή του Ισραήλ δεν θα ωφελήσουν ούτε τους Ρωμιούς, ούτε την Ελλάδα. Επιπλέον, εάν χρειαστεί, θα αναπτύξουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο βορρά. Και εμείς έχουμε θάλασσα. Για παράδειγμα, αγοράζουμε ένα νέο πλοίο φυσικού αερίου.
Πλωτό πλοίο πλατφόρμας εκμετάλλευσης αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Σακάρια. Σε περίπου 2 μήνες θα βρίσκεται στην Τουρκία. Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, μπορεί να παραμείνει εκεί ίσως για 15-20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Αναχωρεί την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία. Όταν δουν εκείνη τη βάση, τους αρκεί».
Ο Ερντογάν αφού υπενθύμισε ότι το Διεθνές Δικαστήριο κήρυξε το Ισραήλ εισβολέα και του ζήτησε να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη ανέφερε,
«Το Διεθνές Δικαστήριο καταδίκασε επίσης το Ισραήλ σε αποζημίωση. Δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη το ποσό. Το Ισραήλ δεν έχει εφαρμόσει καμία από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου μέχρι σήμερα. Επειδή είναι στο πλευρό του η Δύση, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».
Τονίζοντας ότι η Τουρκία, μαζί με πολλές χώρες του κόσμου, έχει ασκήσει την απαραίτητη πίεση (στο Ισραήλ) και θα συνεχίσει να το κάνει, ο Ερντογάν είπε:
«Η στάση της Ισπανίας ήταν πάρα πολύ σημαντική εδώ. Οι στάσεις της Φινλανδίας και της Νορβηγίας ήταν όλες σημαντικές. Θα παρακολουθήσουμε αυτό το θέμα, θα το επιδιώξουμε, και τελικά, ελπίζω, ότι θα πάρουμε ένα αποτέλεσμα εδώ. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει. Είναι καθήκον μας να το διασφαλίσουμε αυτό».
«Το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί για ό,τι έχει κάνει, και αυτή η τιμωρία πρέπει να είναι αρκετά υποδειγματική ώστε να διασφαλίσει ότι κανείς ποτέ δεν θα ξανασκεφτεί τέτοια τυραννία» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εφιστώντας την προσοχή στην επιτυχία της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες παραγγέλνουν η μια μετά την άλλη τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν θα πει ποιες χώρες είναι, αλλά το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τώρα τέτοιες απαιτήσεις από την Τουρκία δείχνει πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί.
Ο Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
«Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένους. Το Κόκκινο Μήλο μπαίνει τώρα στο παιχνίδι. Είμαι σίγουρος ότι η έλευση τους στο παιχνίδι θα τρελάνει ακόμα περισσότερο τους γνωστούς κύκλους. Πιστεύουμε ότι οι εκλογές στην Αμερική, ειδικά, θα έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Τι βήματα μπορούν να γίνουν με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, θα δούμε επίσης, αλλά νομίζω ότι ο δείκτης τείνει υπέρ της Τουρκίας».
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε επίσης μήνυμα αποφασιστικότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας:
«Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Πρώτα ο Θεός θα είμαστε οι νικητές αργά ή γρήγορα. Το τέλος που τους περιμένει πλέον πλησιάζει. Ζητάμε τον λογαριασμό των δεινών που έχουν προκαλέσει στους ανθρώπους αυτής της χώρας».
Ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια είναι σε επίπεδο που θα μπορούσαν να φέρουν ξανά τις τουρκοελληνικές σχέσεις σε σημείο ψύξης, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι κατά καιρούς έχουν γίνει μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών φιγούρων στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τέτοιες ρητορικές.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις με την Ελλάδα με μια προσέγγιση καλής γειτονίας»
Όπως γίνεται αντιληπτό η Τουρκία προσπάθησε για μια ακόμη φορά να προκαλέσει διχασμό την ελληνική κυβέρνηση αλλά έλαβε την δέουσα απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που σχολίασε ως εξής: «Χθες το βράδυ στη Λευκωσία, σε μια συγκινητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που ήταν παρών, ανήμερα της μαύρης επετείου.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ.
Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη».