Αν κάτι φοβίζει τον Ερντογάν και διαχρονικά τις κυβερνήσεις στην Τουρκία είναι το σοβαρό ζήτημα με τους Κούρδους, που διεκδικούν δικό τους ξεχωριστό κράτος και προσπαθούν με ένοπλο αγώνα να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους.
Όπως αναφέρει το reader.gr, Οι Κούρδοι στην Τουρκία υπολογίζονται σε 14-20 εκατομμύρια ή αλλιώς σε κάτι παραπάνω από το 12% του πληθυσμού στη γειτονική χώρα.
Την ίδια ώρα, περίπου 22.000 Κούρδοι υπολογίζεται ότι ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και των εύθραυστων ισορροπιών στην περιοχή, το τρίγωνο Κούρδοι - Ελλάδα - Τουρκία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με συμμαχίες, έχθρες και πισώπλατες μαχαιριές.
Το τελευταίο διάστημα και με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία, οι Κούρδοι βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων στην περιοχή, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να κλείσει δια παντός το ζήτημα και να εξαφανίσει τον κίνδυνο για τη χώρα του.
Κούρδοι: Η ιστορία τους
Οι Κούρδοι έχουν ρίζες από το Ιράν. Θεωρούν πατρίδα τους το Κουρδιστάν στη Δυτική Ασία, που εκτείνεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, το βορειοδυτικό Ιράν, το βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.
Έχουν τη δική τους γλώσσα, τα δικά τους έθιμα και τις δικές του παραδόσεις.
Η πρόσφατη ιστορία των Κούρδων περιλαμβάνει γενοκτονίες και εξεγέρσεις, όπως επίσης ένοπλες συγκρούσεις σε Τουρκία, Ιράν, Συρία και Ιράκ.
Οι κουρδικές εξεγέρσεις άρχισαν στην Τουρκία το 1920 και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα.
Καταστολή από την Τουρκία
Οι Κούρδοι κατηγορούν τις τουρκικές κυβερνήσεις για καταστολή της ταυτότητάς τους.
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ο Κεμάλ Ατατούρκ πίστευε ότι η ενότητα και η σταθερότητα μιας χώρας έγκεινται στην ύπαρξη μιας ενιαίας πολιτικής ταυτότητας. Έτσι αποφάσισε να υποβιβάσει τις πολιτιστικές και εθνοτικές διακρίσεις. Ωστόσο, πολλοί Κούρδοι δεν εγκατέλειψαν την ταυτότητά τους, ούτε τη γλώσσα τους.
Η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, με περισσότερους από 35.000 νεκρούς.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Διαχρονικά η Ελλάδα παρακολουθεί με τεράστιο και ζωτικής σημασίας ενδιαφέρον τη σύγκρουση του PKK με τον στρατό της Τουρκίας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Κούρδοι τάσσονται υπέρ της Αθήνας στις αντεγκλήσεις με την Άγκυρα και μάλιστα πολλοί δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στον «κοινό εχθρό».
Η «συμμαχία» της Ελλάδας με τους Κούρδους πάντως δοκιμάστηκε και κατέληξε σε μια ιστορική σύλληψη.
Το φιάσκο με Οτσαλάν
Στις 2 Φεβρουαρίου 1999 ο ιδρυτής και ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν έφτασε στην Κένυα και κρύφτηκε στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη, από Τούρκους οι οποίοι τον αναζητούσαν για να τον συλλάβουν.
Οι πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου βρίσκουν τον Κούρδο ηγέτη να μεταφέρεται με χειροπέδες, από πράκτορες της ΜΙΤ, στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος.
Όλα όσα έγιναν και σχετίζονται με τη σύλληψή του παραμένουν άγνωστα.
Μετά την σύλληψη του Οτσαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προκλήθηκε πολιτική κρίση στην Ελλάδα που οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.
Μεταξύ αυτών, ήταν και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος θεωρήθηκε τότε πολιτικά υπεύθυνος για την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης.
«Πισώπλατη μαχαιριά»
Εκατοντάδες δημοσιεύματα της εποχής στον ελληνικό Τύπο έκαναν λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» στον Οτσαλάν και προδοσία.
Ότι και να συνέβη και όπως δείχνει άλλωστε και η στάση των ΗΠΑ για το ζήτημα, όντως «οι Κούρδοι έχουν φίλους μόνο τα βουνά».
Πρόκειται για την κουρδική παροιμία που δηλώνει το αίσθημα προδοσίας, εγκατάλειψης και μοναξιάς του λαού, καθώς δεν είχε ποτέ πιστούς συμμάχους.
Το ρητό χρησιμοποιήθηκε ευρέως μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία το 2014 και την επακόλουθη τουρκική επίθεση στην περιοχή.