Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία βάζει πόδι σε κρίσιμες υποδομές της Συρίας με στόχο την χάραξη ΑΟΖ μαζί της-Η εξοπλιστική αντίδραση της Ελλάδας

Ο Ερντογάν προχωράει στην δορυφοροιοποίηση της Συρίας με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που επαληθεύεται από τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloglu  ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Συρία για την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος έργων συνεργασίας στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τις λιμενικές λειτουργίες, ως μέρος των προσπαθειών ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. 

Μιλώντας σε συνέντευξή του σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης στη Δαμασκό, ο Uraloglu τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των υλικοτεχνικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Συζητήσαμε  για όλα τα μέσα μεταφοράς , χερσαία, αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά  καθώς και την επικοινωνία», είπε.

Η σιδηροδρομική σύνδεση  Γκαζιαντέπ- Δαμασκού  

Ένα από τα κεντρικά θέματα ήταν η δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης από το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας με την Συρία.

Ο Uraloglu εξήγησε ότι και οι δύο πλευρές διερευνούν πώς να εφαρμόσουν το έργο και να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες διέλευσης των συνόρων.

Οι συζητήσεις περιελάμβαναν επίσης την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών και τη διευκόλυνση της κοινής εργασίας στα αεροδρόμια.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο για το πώς να απλοποιήσουμε τη διέλευση των συνόρων», δήλωσε ο Uraloglu, σημειώνοντας την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις.

Στο επίκεντρο το  Διεθνές Αεροδρόμιο Δαμασκού-διαδίκτυο

Η Τουρκία υποστηρίζει τις αναβαθμίσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με τον Ουράλογλου.

«Έχουμε ήδη λάβει τα πρώτα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση συστημάτων ραντάρ και προσέγγισης βρίσκεται σε εξέλιξη και το αεροδρόμιο αναμένεται να πληροί τα διεθνή πρότυπα πτήσης μέχρι τον Ιούνιο.

Η Συρία έχει επίσης ζητήσει υποστήριξη για την υποδομή διαδικτύου από την Τουρκία.

Ο Ουράλογλου ανέφερε ότι η πρόταση αυτή θα αξιολογηθεί περαιτέρω και μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου πακέτου συνεργασίας.

Εστίαση στις λιμενικές λειτουργίες

Όσον αφορά τις θαλάσσιες υποδομές, ο Ουράλογλου επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για τη συνεργασία σε τρία συριακά λιμάνια.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν την πιθανότητα συμμετοχής Τούρκων φορέων στη διαχείριση λιμένων και στις δραστηριότητες ναυπηγείων.

Ο υπουργός τόνισε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία. «Συζητήσαμε για τα ναυπηγεία και τη δυνατότητα των τουρκικών εταιρειών να δραστηριοποιηθούν σε αυτά τα λιμάνια. Θα συνεχίσουμε με μια στρατηγική win-win», είπε.

Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν  πριν λίγους μήνες είχε αποκαλύψει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για τη ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο, αφού προανήγγειλε ότι εντός του 2025 θα προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της χώρας του με τη Συρία, θα αποπειραθεί να κάνει στη συνέχεια το ίδιο με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ του ψευδοκράτους στην Κύπρο με τη Συρία.

Σε προγενέστερο άρθρο μας εδώ και μήνες  με τίτλο, "Η νέα ελληνική "γραμμή Μεταξά" στα νησιά μας κατά των επεκτατικών τουρκικών βλέψεων σε ΑΟΖ και Αιγαίο" είχαμε επισημάνει ότι "όλα αυτά θα τα επιχειρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος στη βάση του win-win, αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη της Κύπρου στην οποία δεν αναγνωρίζει ότι δικαιούται ΑΟΖ , ως νησί, κατά παράβαση του Δικαίου της θάλασσας, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου"

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία δείχνει  στην Ελλάδα τον τρόπο με τον οποίο  θέλει να οριοθετήσει την ΑΟΖ μαζί μας στο Αιγαίο, διχοτομώντας το ουσιαστικά.

Η αναγκαιότητα εντατικοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας

Οι παραπάνω λόγοι  υποδεικνύουν στην  Ελλάδα πως θα πρέπει να συνεχίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, προσανατολισμένο  κατά προτεραιότητα στους εξής τομείς κατά την άποψή μας :

1.Να προμηθευθεί  επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.

2. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας  και ιδιάιτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά  και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά , καθώς επίσης και να προβεί στην αγορά άμεσα αντιαρματικών τύπου Javelin από το οποίο δεν προστατεύονται τα τουρκικά άρματα από το σύστημα αυτοπροστασίας τους.

Επίσης επικάλυψή της αεράμυνάς τους εκτός των ανωτέρω και με anti-drone σύστημα.

3. Να προβεί στην συγκρότηση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταφορικών ελικοπτέρων με τη συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

4 Να συνεχιστεί η προώθηση των Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένων οχημάτων σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων, τα οποία είναι κατάλληλα για την εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων.

5.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI. 

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 2 λιγότερα μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει   20 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει  UCAV  και USV.

6. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου  βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν την τουρκική ενοχώρα ακόμη και πέραν της Άγκυρας.

7. Να προβεί άμεσα στην αγορά μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J , καθώς και ιπτάμενων τάνκερ, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα προσβολής  του συνόλου της Τουρκίας

8. Επαύξηση της  δυνατότητας   επιτηρήσεως  θαλάσσιας επιφανείας  και αέρα (ρανταρ κυρίων νήσων, UAV,  USV, πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία Ειδικών δυνάμεων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, πλωτά μέσα λιμενικού , κλπ) αλλά  και σε μέσα υποθαλάσσιας επιτήρησης προς αποφυγή  υποθαλάσσιας διείσδυσης SAT, στα οποία εμβαθύνουν ιδιαίτερα οι Τούρκοι.

10. Νέα Αμυντική οργάνωση Έβρου ποταμού, συνδυασμός υπάρχουσας τάφρου με διάνοιξη  μεγάλων κρατήρων στο έδαφος όπισθεν αυτής και τοποθέτηση διαφορετικού ύψους οδόντων δράκοντος μετά από τους κρατήρες.

Ένα τέτοιο «πλέγμα» οχύρωσης δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί από τις μεγάλου μήκους γέφυρες ζεύξης του ποταμού που διαθέτουν τα 2-5 ΣΜΧ των τούρκων στην περιοχή .

11. Να προμηθευθεί και εγκαταστήσει  στα νησιά μας επιπλέον αντιπλοϊκούς πυραύλους δημιουργώντας  περιοχές ευρείες στο Αιγαίο Anti Acess/Area Denial (Α2/AD) για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

12. Να προβούμε στην ενοποίηση της αντιαεροπορικής μας άμυνας με Ισραήλ-Κύπρο-Αίγυπτο στην ΝΑ Μεσόγειο, βυθίζοντας την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ανταλλαγή σφοδρών πυρών στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν – Απίστευτη δήλωση Πακιστανών συμβούλων για Ισραήλ και τακτικά πυρηνικά

Ποιο τρομερό σχέδιο απεργάζονται οι Πακιστανοί για το ύδωρ του Ινδού ποταμού- Είμαστε κοντά σε μια άκρως επικίνδυνη...