Το FBI και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ σε κοινή δήλωση αναφέρουν ότι ερευνούν μια μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε εμπορικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές από άτομα που έχουν σχέσεις με κινεζικές αρχές.
Η κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών δεν κατονομάζει τους στόχους του περιστατικού, όμως και η Verizon, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ανέφερε και αυτή από την πλευρά της ότι ερευνούσε μια περίπλοκη απόπειρα στοχοποίησης των τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ και συλλογής πληροφοριών και συνεργάζεται για την υπόθεση με τις αρχές επιβολής του νόμου.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Κινέζοι χάκερ κατόρθωσαν να μπουν στο τηλεπικοινωνιακό σύστημα της Verizon και παγίδευσαν τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν άτομα που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, Κάμαλα Χάρις.
Από την πλευρά τους, οι New York Times (NYT) αναφέρουν ότι και οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι Τραμπ και Βανς, αποτέλεσαν επίσης στόχο προσπάθειας υποκλοπής των επικοινωνιών τους και αυτή τη στιγμή ερευνητές εργάζονταν για να προσδιορίσουν το βαθμό επιτυχίας αυτών των παράνομων ενεργειών.
Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι τα τηλέφωνα των δύο υποψηφίων υπήρξαν στόχος χακαρίσματος, όμως ο εκπρόσωπος τύπου της Ρεπουμπλικανικής καμπάνιας Στήβεν Σεούνγκ δεν έχασε την ευκαιρία να καταγγείλει, χωρίς να παραθέτει αποδείξεις, ότι η αντιπρόεδρος Χάρις ενθαρρύνει την Κίνα και το Ιράν να επιτεθούν στις αμερικανικές υποδομές ώστε να αποτραπεί η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία.
Σε ανακοίνωσή της, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δηλώνει άγνοια για τη συγκεκριμένη κατάσταση, προσθέτοντας με έμφαση ότι το Πεκίνο αντιτίθεται και καταπολεμά τις κυβερνοεπιθέσεις και τις υποκλοπές στον κυβερνοχώρο σε όλες τις μορφές.
«Οι προεδρικές εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση και δεν θα παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας.