Κόσμος

Ιρανοί χάκερς στοχεύουν τις εκλογές ΗΠΑ: Έρευνες και ανησυχίες για ξένες παρεμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιρανοί χάκερς που συνδέονται με την ιρανική κυβέρνηση ερεύνησαν και εξέτασαν ιστοσελίδες που σχετίζονται με τις εκλογές σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, σε μια πιθανή προσπάθεια να ανακαλύψουν ευπάθειες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές, ανέφερε η Microsoft σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Αξιωματούχοι από πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες εξετάζουν προσεκτικά την ιρανική δραστηριότητα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Η έρευνα σε ιστοσελίδες που σχετίζονται με τις εκλογές πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, αλλά ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα από τους αναλυτές της Microsoft.

Οι χάκερς "πραγματοποίησαν επίσης αναγνώριση σημαντικών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης" τον Μάιο, σύμφωνα με τη Microsoft. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκτιμήσει ότι το Ιράν προσπάθησε να προκαλέσει διχόνοια κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2024, εν μέρει μέσω της δραστηριότητας χάκερς που στόχευε την προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και εν μέρει ενθαρρύνοντας διαμαρτυρίες για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ.

Οι αναλυτές της Microsoft αναμένουν ότι η ιρανική ομάδα χάκερς "θα αυξήσει τη δραστηριότητά της καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, δεδομένου του επιχειρησιακού ρυθμού της ομάδας και του ιστορικού παρεμβάσεων στις εκλογές", ανέφερε η εταιρεία τεχνολογίας στην έκθεσή της την Τετάρτη.

Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη των προσπαθειών πολλαπλών ιρανικών, ρωσικών και κινεζικών ομάδων είτε να επηρεάσουν είτε να παρακολουθήσουν τις αμερικανικές εκλογές στην τελική ευθεία της προεδρικής εκστρατείας.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναγνώριση και η διερεύνηση των Ιρανών - η οποία συνήθως περιλαμβάνει την αναζήτηση ιστότοπων για ευπάθειες - έχει κλιμακωθεί σε απόπειρα παραβίασης των εν λόγω ιστότοπων, δήλωσαν στο CNN πηγές που γνωρίζουν την έρευνα.

Η δραστηριότητα αυτή δεν απειλεί την ακεραιότητα της ψηφοφορίας, η οποία διαθέτει πολλαπλές διασφαλίσεις και ελέγχους.

Όμως η ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων και ιδιωτών αναλυτών είναι ότι θα μπορούσε να πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια που υποστηρίζεται από ξένους να ενισχύσει τις ανησυχίες στο μυαλό των Αμερικανών σχετικά με την ψηφοφορία.

Οι χάκερς μπορούν να διαρρεύσουν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα εγγραφής ψηφοφόρων, για παράδειγμα, για να προσπαθήσουν να πείσουν τους ανθρώπους ότι έχουν πρόσβαση σε πιο ευαίσθητα εκλογικά συστήματα.

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανησυχούν επίσης ότι η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την παραπληροφόρηση για να προσπαθήσουν να υποδαυλίσουν τη βία κατά τις ημέρες και τις εβδομάδες μεταξύ της ημέρας των εκλογών και της πιστοποίησης των ψήφων. Το 2020, Ιρανοί χάκερ διερεύνησαν επίσης ιστότοπους που σχετίζονται με τις εκλογές σε πολλές πολιτείες και σε μία περίπτωση είχαν πρόσβαση σε δεδομένα εγγραφής ψηφοφόρων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να επηρεάσουν και να υπονομεύσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Μια άλλη ομάδα που υποστηρίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης παραβίασε έγγραφα που κατείχε η προεδρική εκστρατεία του Τραμπ και τα διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης αυτό το καλοκαίρι.

Η Κίνα δεν έχει οργανώσει μια συντονισμένη προσπάθεια να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές, αλλά έχει στοχεύσει τουλάχιστον 10 εκλογικές αναμετρήσεις για το Κογκρέσο, τις πολιτείες ή τις τοπικές εκλογές με συγκαλυμμένες εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η νέα έκθεση της Microsoft αποκαλύπτει στοιχεία για Κινέζους πράκτορες που επιδιώκουν να δυσφημίσουν επιθετικά τους υποψηφίους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων με αναρτήσεις στο X. "Συμφωνώ με την εκτίμηση ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε περισσότερα από το Ιράν, ακόμη και αν είναι άτυχες και αναποτελεσματικές όπως οι προσπάθειές τους το 2020", δήλωσε στο CNN ο Κρίς Κρέμπς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020.

"Συνεχίζουμε να βλέπουμε - είτε πρόκειται για τους Ιρανούς, τους Ρώσους ή τους Κινέζους - ότι οι επιχειρήσεις πληροφοριών είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά αλλάζουν το παιχνίδι", δήλωσε ο Κρέμπς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ