Κόσμος

Χάος στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο: Έβαλαν τις φωνές στον Κάρολο - «Δεν είσαι βασιλιάς μου»

Αντιμέτωπος με τις έντονες αποδοκιμασίες μιας ιθαγενούς γερουσιαστή, η οποία κατηγόρησε το Στέμμα για την κλοπή γης των Αβοριγίνων, βρέθηκε ο βασιλιάς Κάρολος καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο στην Καμπέρα.

Ο Κάρολος, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία με τη βασίλισσα Καμίλα, εκφώνησε ομιλία τη Δευτέρα σε βουλευτές και γερουσιαστές στη Μεγάλη Αίθουσα του Κοινοβουλίου, μια σημαντική στιγμή για το πρώτο του ταξίδι στην Αυστραλία ως μονάρχης.

Καθώς τελείωνε την ομιλία του – στην οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως μαθητής στην Αυστραλία, την πανδημία του Covid και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής – η Λίντια Θορπ, ανεξάρτητη γερουσιαστής από τη Βικτώρια, πλησίασε την εξέδρα φωνάζοντας: «Αυτή δεν είναι η χώρα σου».

«Διαπράξατε γενοκτονία κατά του λαού μας. Δώστε μας τη γη μας πίσω. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τον λαό μας», φώναξε η Θορπ, ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των Ιθαγενών.

«Καταστρέψατε τη γη μας. Θέλουμε συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη σε αυτή τη χώρα. Είσαι γενοκτόνος», πρόσθεσε ουρλιάζοντας.

Καθώς οι άνδρες της ασφάλειας την συνόδευαν προς την έξοδο, η Θορπ συνέχισε να φωνάζει: «Αυτή δεν είναι η γη σου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μας».

Αφού την απομάκρυναν από την αίθουσα και επέστρεψε στον προθάλαμο, η Θορπ, φορώντας ένα μακρύ παλτό από δέρμα πόσουμ, ακούστηκε να φωνάζει: «Να πάει να γ*** η αποικία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ενώ οι άνδρες της ασφάλειας προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη Θορπ να πλησιάσει τον μονάρχη, ο Κάρολος είχε γυρίσει προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανίζι και συζητούσαν ήσυχα στην εξέδρα.

Νωρίτερα, καθώς η Θορπ περίμενε ανάμεσα στους καλεσμένους στη Μεγάλη Αίθουσα την είσοδο του βασιλικού ζεύγους, γύρισε την πλάτη της σε μια μεγάλη οθόνη όταν έδειξε τον Βασιλιά Κάρολο σε στάση προσοχής κατά την επίσημη υποδοχή του και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Πριν από την ομιλία του βασιλιά, ο Αλμπανίζι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον, καλωσόρισαν τον Κάρολο και την Καμίλα στο Κοινοβούλιο, ευχαριστώντας τους για τη στήριξή τους στους Αυστραλούς τόσο στις καλές, όσπ και στις δύσκολες στιγμές.

Ο Αλμπανίζι ανέφερε ότι ήταν τεράστια τιμή για εκείνον να ηγηθεί της αυστραλιανής αντιπροσωπείας στην ενθρόνιση του Βασιλιά και εξήρε τη δέσμευση του Καρόλου σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, που ήταν παρών στην εκδήλωση, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τη διαμαρτυρία της γερουσιαστή, κάνοντας λόγο για «πολιτική επιδειξιομανία». Ο Άμποτ, γνωστός φιλομοναρχικός, προκάλεσε οργή το 2014, όταν επανέφερε το σύστημα τίτλων τιμών (με τους ιππότες και τις ντάμες) στην Αυστραλία και απένειμε τον τίτλο στον Πρίγκιπα Φίλιππο.

Ο επιχειρηματίας Ντικ Σμιθ, άλλος καλεσμένος στην εκδήλωση, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία ήταν μια ένδειξη της δημοκρατίας στην Αυστραλία. «Αυτό είναι το υπέροχο με τη δημοκρατία μας – δεν φυλακίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, η Θορπ εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας ότι η Αυστραλία θα πρέπει να γίνει δημοκρατία και να συνάψει συνθήκη με τα Πρώτα Έθνη (τους ιθαγενείς) ως μέρος αυτής της διαδικασίας. Ανέφερε ότι υπάρχουν «εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε προτού αυτή η χώρα γίνει δημοκρατία».

«Ως Πρώτοι Κάτοικοι, ποτέ δεν παραιτηθήκαμε από την κυριαρχία μας πάνω σε αυτή τη γη. Το Στέμμα εισέβαλε σε αυτή τη χώρα, δεν έχει επιδιώξει συνθήκη με τους Πρώτους Λαούς και διέπραξε γενοκτονία κατά των προγόνων μας. Ο Βασιλιάς Κάρολος δεν είναι ο νόμιμος κυρίαρχος αυτών των εδαφών. Οποιαδήποτε κίνηση προς μια δημοκρατία δεν πρέπει να συνεχίσει αυτή την αδικία. Η συνθήκη πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης χώρας», δήλωσε η Θορπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ