Ένοπλες Συρράξεις

Εκβιάζει ο Πούτιν-Τεράστιο ρωσικό πακέτο όπλων στο Ιράν με ρωσικά αεροσκάφη Su-35 και S-400 ως αντίποινα για την Ουκρανία

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβαθύνει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Ιράν και τους συμμάχους της περιφερειακής πολιτοφυλακής με ακόμα πιο προηγμένα όπλα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι βαλλιστικοί πύραυλοι που προμήθευσε το Ιράν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί να ήταν μοχλός για την απόκτηση πιο ισχυρών όπλων σε αντάλλαγμα, όπως σύγχρονοι πύραυλοι κατά πλοίων, προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη Su-35 Flanker.

Το Ιράν έχει παραγγείλει μαχητικά Su-35 και θέλει επίσης την αεράμυνα S-400 Triumf για να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τους ανώτερους πυραύλους και την αεροπορία του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν όλες αυτές οι συμφωνίες προχωρήσουν, θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και των συμμάχων πολιτοφυλακών του

"Η παράδοση του Su-35S στο Ιράν σε οποιονδήποτε σημαντικό αριθμό θα πάρει χρόνο, όπως και η εκπαίδευση των πληρωμάτων πτήσης, οι συντηρητές, η εγκατάσταση της απαιτούμενης υποδομής και εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους", ανέφερε ο Τζάστιν Μπρονκ, Ανώτερος Ερευνητής Αεροπορίας και Τεχνολογίας στον αμερικανικό Στρατό.

"Τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να είναι σε θέση να επηρεάσει ουσιαστικά τα ισραηλινά σχέδια χτυπήματος στο άμεσο μέλλον", είπε ο Μπρόνκ.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να ανταποδώσει στο ιρανικό μπαράζ πυραύλων με πάνω από 180 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του την 1η Οκτωβρίου.

Από τότε, υπήρξε ένας αμφίβολος και ανεπιβεβαίωτος ισχυρισμός στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει τουλάχιστον μια μοίρα Su-35 και έναν απροσδιόριστο αριθμό των S-400 στην Τεχεράνη.

Οι προηγούμενοι ισχυρισμοί για επικείμενη παράδοση Su-35 στον ιρανικό Τύπο αποδείχθηκαν αβάσιμοι, αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πραγματικά αυτά τα ικανά μαχητικά τέταρτης γενιάς κάποια στιγμή σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Άντον Μαρντάσοφ, μελετητής στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής για τη Συρία, πιστεύει ότι "η συμφωνία Su-35 είναι ένα «διευκρινισμένο ζήτημα», καθώς η Ρωσία παρέδωσε ήδη εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130 που απαιτούνται για την εκπαίδευση Ιρανών πιλότων μαχητικών τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το Su-35 θα επιτρέψει στο Ιράν να αναβαθμίσει εν μέρει την απαρχαιωμένη αεροπορία του, η οποία δεν έχει λάβει νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και είναι πιθανό να ενισχύσει την ικανότητά του να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο του".

Ακόμα κι έτσι, είναι απίθανο να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Οι μοναρχίες του Αραβικού Κόλπου εξακολουθούν να διαθέτουν πολύ πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη από το Ιράν

Κατά συνέπεια, τα drones και οι βαλλιστικοί πύραυλοι θα παραμείνουν πιθανότατα το κύριο μέσο προβολής της στρατιωτικής ισχύος της Τεχεράνης.

Ο Μαρντάσοφ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής είπε ότι ο χρόνος παράδοσης των ρωσικών αεροσκαφών Su-35 πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την «τεχνική ετοιμότητα» και άλλους παράγοντες.

Υποστήριξε ότι η έγκαιρη παράδοση δεν θα θεωρηθεί απαραίτητα ως ένδειξη δύναμης για το Ιράν, αλλά μάλλον ως ένδειξη ότι δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι των ισραηλινών επιδρομών.

«Θα έμοιαζε με μια επείγουσα παράδοση που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του Ιράν, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απειλή χωρίς ρωσικά αεροσκάφη και άλλα στρατιωτικά μέσα», είπε ο Μαρντάσοφ.

Τον Αύγουστο, οι New York Times ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να παραδίδει εξοπλισμό αεράμυνας στο Ιράν παρά τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή μετά τη δολοφονία του Ισραήλ ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Αν και ο τύπος του εξοπλισμού δεν προσδιορίστηκε, θα μπορούσε να είναι το S-400 που το Ιράν αναζητούσε εδώ και καιρό.

Η Ρωσία χρειάζεται όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που μπορεί να συγκεντρώσει για να υπερασπιστεί τις αποθήκες πυρομαχικών της, από τα κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας, επιτρέποντας παράλληλα στην αεροπορία της, να παρέχει υποστηρικτικά πλήγματα για τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

Ακόμη και αν η Ρωσία αποφάσιζε να προμηθεύσει το Ιράν με τους S-400, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκούσε περίπου πέντε μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι το Ιράν δεν θα τους είχε έτοιμους μέχρι την επόμενη άνοιξη το νωρίτερο.

Μια συμφωνία πυραύλων P-800 μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική.

Η Ρωσία φέρεται να συζητά την προμήθεια αυτού του αντιπλοϊκού πυραύλου κρουζ στους Χούτι.
Οι πύραυλοι P-800 έχουν εμβέλεια 186 μιλίων.

Είναι πιο προηγμένοι από άλλους πυραύλους κατά των πλοίων στο οπλοστάσιο της ομάδας ανταρτών και θα έδιναν την δυνατότητα επικίνδυνων επιθέσεων  σε εμπορικά πλοία και στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που τα υπερασπίζεται.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να έχουν συμβουλεύσει τους Χούτι στις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει τους εχθρούς της Δύσης ως απάντηση στον οπλισμό της Ουκρανίας και εξουσιοδότησης του Κίεβου να χρησιμοποιήσει δυτικά πυρομαχικά για περιορισμένα πλήγματα εντός της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο».

Ο Μαρντάσοφ, θεωρεί ότι εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξουσιοδοτούσαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους ATACMS εναντίον της Ρωσίας, τότε η απάντηση της Μόσχας θα ήταν τουλάχιστον ανάλογη.

Ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται να έχει ήδη συμβεί με τον κύριο αντιπρόσωπο της πολιτοφυλακής του Ιράν, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία απέκτησε την παραλλαγή εξαγωγής του P-800, το Yakhont, στη Συρία υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ