Αν ζούσε ο Φώσκολος
Αν ζούσε ο αείμνηστος καθηγητής και ερευνητής Αντώνης Φώσκολος και τα περιέγραφε όλα αυτά όπως το έκανε ευλαβικά επί 50 χρόνια διαρκούς αγώνα για τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας, θα τον “στόλιζαν” με τα γνωστά “κοσμητικά” που του μαύριζαν την ψυχή, ενώ πάλευε κόντρα στους κολοσσούς για να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει προς όφελός της τους πόρους της: «Γραφικός, ξεμωραμένος, μαξιμαλιστής» κ.λπ.
Τώρα που τα ανακοινώνουν σε πρωτοσέλιδα, όλα είναι εντάξει, είναι σωστά και καθόλου υπερβολικά, έτσι; Μόνο που έρχονται με μία χρονοκαθυστέρηση δεκαετιών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα και τις ευκαιρίες που χάσαμε, χώρια που η αξιοποίηση είναι πλέον στο μείζον κομμάτι της στα χέρια άλλων... Μακάρι να ζούσε ο Αντώνης Φώσκολος να δει πως όσα περιέγραφε, τώρα τα πιστοποιούν όλο και περισσότεροι., όπως αναφέρουν τα
Κοίτασμα μεγαλύτερο του Ζορ; Άρα ο Φώσκολος ήξερε τι έλεγε;
Η είδηση έπαιξε πρωτοσέλιδα στα περισσότερα κεντρικά ενημερωτικά sites και έγινε στο “Πρώτο Θέμα” κεντρικό ζήτημα: «Ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα νοτιοδυτικά της Κρήτης - Πιθανόν από την άνοιξη πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο».
Εάν επιβεβαιωθούν από την κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, 30 τρισ. ποδιών, ικανό να αποφέρει στην Ελλάδα έσοδα 10 δισ. ευρώ ετησίως για έναν αιώνα. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο του οικοπέδου “Δυτικά της Κρήτης”, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ικανό κοίτασμα πετρελαίου ή και φυσικού αερίου, εστιάζει πλέον η κοινοπραξία των ExxonMobil και Helleniq Energy.
Η κοινοπραξία ζήτησε και έλαβε παράταση για την επεξεργασία των τρισδιάστατων δεδομένων, οπότε τα νεότερα για το πότε θα πάρει μπρος το γεωτρύπανο στην περιοχή θα υπάρχουν τον ερχόμενο Απρίλιο. Από την περασμένη Πέμπτη “τρέχει” και τυπικά η εξάμηνη παράταση που ζήτησε η κοινοπραξία, η οποία πέρασε και στη δεύτερη φάση των ερευνών για το άλλο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”.
Τρεις οι πρώτοι βασικοί στόχοι
Από τις έρευνες, κατά πληροφορίες και στα δύο μπλοκ η κοινοπραξία διαθέτει ισχυρά στοιχεία για συνολικά τρία κοιτάσματα φυσικού αερίου. Πρόκειται για δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στο μπλοκ “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” και ένα πετρελαίου στο “Δυτικά της Κρήτης”.
Τα δεδομένα που έχουν προσκτηθεί δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχει ένα κοίτασμα φυσικού αερίου- “μαμούθ” της τάξης των 30 τρισεκατομμυρίων ποδιών και ένα μικρότερο, 3,5 τρισεκατομμυρίων ποδιών.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό, το πρώτο κοίτασμα θα είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου, ξεπερνώντας το σημερινό μεγαλύτερο, το “Ζορ”, στην Αίγυπτο, και τα ισραηλινά “Λεβιάθαν” και “Ταμάρ”, που έχουν μέγεθος 29 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Τέτοιου μεγέθους κοιτάσματα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες όλης της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και να αποφέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο έσοδα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για έναν αιώνα!
Πότε μπαίνουν τα τρυπάνια
Η Exxon έχει επιστρατεύσει τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που υπάρχει στον πλανήτη για να τον χρησιμοποιήσει στα οικόπεδα που (συν)ενοικιάζει με τη Helleniq Energy, ώστε να περιορίσει τις αστοχίες σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις και να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερες (μία έως τρεις). Και αυτό γιατί κάθε δοκιμαστική γεώτρηση κοστίζει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στη χώρα μας η ExxonMobil, καθώς είθισται - αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία - να μην προχωρά σε δοκιμαστική γεώτρηση και να απορρίπτει το κοίτασμα.
Ακόμα, όμως, κι αν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις, το κοίτασμα απορρίπτεται αν είναι μικρότερο των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Αυτά σε κάποιο συμπέρασμα ενδέχεται να μας οδηγούν, όπως και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επιτάχυναν τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες κατά τουλάχιστον δύο μήνες και την ώρα της απόφασης για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις κατά περίπου δέκα μήνες.
Το δεύτερο μπλοκ
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μπλοκ, το “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil-Helleniq Energy ενημέρωσαν την ΕΔΕΥΕΠ ότι η πρώτη φάση του σταδίου ερευνών ολοκληρώθηκε και υπέβαλαν το αίτημά τους για την έναρξη της δεύτερης φάσης.
Αυτό το στάδιο θα είναι και το καθοριστικό για την τελική απόφαση της διεξαγωγής των γεωτρήσεων, η οποία, έστω και ανεπισήμως, αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης προσκτήθηκαν και επεξεργάστηκαν (από την εξειδικευμένη εταιρεία θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS που ολοκλήρωσε τις έρευνες τον Μάρτιο του 2023) δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή έκτασης 3.250 χιλιομέτρων και πραγματοποιήθηκε γεωχημική έρευνα.
Η PGS ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εργασιών με απόλυτη επιτυχία, τηρώντας παράλληλα αυστηρότατα περιβαλλοντικά μέτρα, όπως το πρωτόκολλο “ήπιας εκκίνησης” και η “ζώνη αποκλεισμού”. Οι τελικές εργασίες που διενεργήθηκαν υπερκάλυψαν την ελάχιστη δαπάνη που προέβλεπε η σχετική σύμβαση ύψους 5 εκατ. ευρώ, αλλά και το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών, καθώς προσκτήθηκαν συνολικά 7.789 χιλιόμετρα σεισμικών, έναντι των 3.250 ελάχιστων απαιτούμενων.
Απέχουμε διεθνώς από κορυφαίο ενεργειακό συνέδριο
Αλλά ενώ αυτές οι εξελίξεις φαίνεται να οδηγούν προς πλήρη δικαίωση τις εκτιμήσεις δεκαετιών του αείμνηστου Αντώνη Φώσκολου, ο καλός φίλος της στήλης από το Αμπού Ντάμπι, ο Άγγελος Μ., από τους εξπέρ στα διεθνή ενεργειακά, μας έστειλε απευθείας την είδηση που δείχνει την αντιφατικότητα της πατρίδας μας στα ενεργειακά, “ένα βήμα μπρος, δύο πίσω”... «Σας χαιρετώ από τον Περσικό. Δυστυχώς η Ελλάδα για μια φορά ακόμη είναι από τους ηχηρούς απόντες από το μεγαλύτερο ενεργειακό συνέδριο. Το περίφημο Adipec.
Ευτυχώς τα προσχήματα σώζει κάπως η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπράβο της... Αντίθετα, ως φυσικό και αναμενόμενο, η Τουρκία είναι παρούσα με τεράστιο σε έκταση χώρο στο συνέδριο, με εταιρείες όχι μόνο την κρατική ΤΡΑΟ, αλλά και με ύφος ενεργειακής υπερδύναμης και διεθνής κόμβος».