Επιβεβαίωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP την πληροφορία ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ομάδα χωρών BRICS, ωστόσο επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, «αποκρύπτοντας» ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής των χωρών αυτών.
Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών. Με τη σημερινή του σύνθεση συμμετέχουν στον οργανισμό δέκα χώρες: η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
Αυτό που «έκρυψε» όμως ο Τσελίκ, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, ανακοινώνοντας – σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης – ότι ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS από τις 22 έως 24 Οκτωβρίου στο Καζάν του Ταταρστάν.
Ο Τσελίκ είχε περιοριστεί να δηλώσει σήμερα (3/9) πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια «συγκεκριμένη εξέλιξη».
«Ούτως ή άλλως, ο αξιότιμος πρόεδρός μας το έχει δηλώσει ήδη σε διάφορες περιστάσεις. Το γνωρίζετε αυτό. Δηλαδή, το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη σχετικά με αυτό. Εάν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή μια αξιολόγηση των BRICS σχετικά με την ένταξη στους BRICS, ή κάποια απόφαση των BRICS κ.λπ. θα τη μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η Τουρκία θέλει να συμμετέχει σε όλες αυτές τις σημαντικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS», είπε ο Τσελίκ.
Την πληροφορία περί αιτήματος για ένταξη της Τουρκίας στους BRICS είχε αποκαλύψει χθες το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, με επιχείρημα ότι ο Ερντογάν είναι απογοητευμένος για την πολυετή έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγές που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν πως ο Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, φρόντισαν δε να σημειώσουν ότι «παράλληλα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ». Επεσήμαναν ωστόσο πως υπάρχουν τριβές με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκίας εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, παρά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η απάντηση στα ενταξιακά «παιχνίδια» με Δύση-Ανατολή
«Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να ευθυγραμμίζονται με όλα τα στάνταρ και τους κανόνες της ΕΕ»: Με αυτή την φράση απαντά στον Ερντογάν ο υπεύθυνος για εξωτερικές υποθέσεις εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, στην κίνηση της Τουρκίας να καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης στην ομάδα των BRICS, εν μέσω των καθυστερήσεων ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Ένταξη στην ΕΕ ή στους BRICS;
«Oι BRICS και η ΕΕ είναι εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί στους στόχους, στη δομή, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Έχουμε καλές εμπορικές σχέσεις, αλλά η ένταξη στην ΕΕ έχει κάποιους περιορισμούς» τονίζει ο Πίτερ Στάνο
Ο Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, ξεκαθάρισε ότι: «Η Τουρκία είναι χώρα όπως κάθε άλλη για να αποφασίσει τι είναι το καλύτερο για αυτή σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμαχίες και τη συνεργασία».
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι, όσον αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα, κάτι το όποιο έχει κάποιους περιορισμούς.
«Έχουμε τελωνειακή ένωση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και πολύ καλές εμπορικές σχέσεις που είναι πολύ επωφελείς για την Τουρκία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.