Στρατιώτες που έφεραν το διακριτικό της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ (Wagner) εθεάθησαν πρόσφατα στην Βενεζουέλα, κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή.
Βαγκνερίτες στην Νότια Αμερική;
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εξέλιξη ανησυχεί τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φοβούνται εμπλοκή της οργάνωσης στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας.
Όσο αναφορά τα επεισόδια που εκτυλίσσονται αυτές της ημέρες στο φτωχό κράτος της Νότιας Αμερικής, να σας ενημερώσουμε πως οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε την νίκη του στις πρόσφατες εκλογές.
Η αντιπολίτευση βέβαια αμφισβήτησε την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, λέγοντας συγκεκριμένα πως μετά από καταμέτρηση του 73,2% των ψήφων διαπίστωσε πως νικητής είναι δικός της υποψήφιος. Ο λόγος για τον Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, την νούμερο ένα πολιτική απειλή του Μαδούρο αυτήν την στιγμή. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ο Ουρούτια είναι ο νόμιμος πρόεδρος του κράτους σήμερα.
Δεδομένων όλων αυτών, ο λαός της Βενεζουέλας ξεχύθηκε στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά του Μαδούρο. Ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του κράτους, αλλά κυρίως σε αστικά κέντρα και σε δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο παρατηρήθηκαν στρατιώτες με διακριτικά της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ να ετοιμάζονται να εμπλακούν με διαδηλωτές. Η Βάγκνερ λέγεται πως είχε ξανά εμφανιστεί στην Βενεζουέλα στο παρελθόν, πάλι με σκοπό την προστασία του προέδρου Μαδούρο και του καθεστώτος του. Πηγές αναφέρουν πως στρατιώτες της Βάγκνερ είχαν μετακινηθεί στην Βενεζουέλα για να εκπαιδεύσουν επίλεκτες μονάδες του κράτους.
Φυσικά η Βάγκνερ δραστηριοποιείται στην Βενεζουέλα επειδή η Μόσχα και το Καράκας διατηρούν εδώ και πολλές δεκαετίες στενές σχέσεις, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Από το 2006 μέχρι και σήμερα η Ρωσία έχει δανείσει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ρώσοι έχουν φιλοδοξίες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονταν στο έδαφος του κράτους.
Όσο στρατιώτες της Βάγκνερ παραμένουν στο έδαφος της Βενεζουέλας, τόσο η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο. Την ίδια τακτική εφαρμόζει η Ρωσία και σε άλλες ξένες χώρες, όπως σε πολλά κράτη της αφρικανικής ηπείρου. Φυσικά η Δύση και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ αποκτούν πονοκέφαλο στο άκουσμα της περιβόητης Βάγκνερ.