Ο αντίκτυπος των δηλώσεων του ηγέτη της Χεζμπολάχ για αντίποινα σε βάρος της Κύπρου σε περίπτωση που υποστηρίξει ουσιαστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, περιλάμβανε αναλύσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και παράθεση σεναρίων υλοποίησης των απειλών.
Με απλά λόγια, αν και τα όσα είπε ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα είναι σε θεωρητικό επίπεδο, στο Ισραήλ επιχειρούνται ακόμη και προβλέψεις για το πού θα μπορούσε να κτυπήσει η Χεζμπολάχ εντός κυπριακού εδάφους.
Όπως αναφέρει η Κυπριακή εφημερίδα ο "Φιλελεύθερος" το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Mako, που ανήκει στον ειδησεογραφικό όμιλο Keshet Media Group. Το σχετικό ρεπορτάζ φέρει τίτλο «Οι πιθανοί στόχοι στην Κύπρο» και υπογράφεται από τον Assaf Rosenzweig, ο οποίος είναι συντάκτης διεθνών ειδήσεων.
Σύμφωνα με τα σημειώματά του τα τέσσερα σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο της λιβανέζικης και οικονομικά στηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ, βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:
- Πάφος – Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
- Λευκωσία – Αεροπορική Βάση Λακατάμιας
- Τρόοδος – 4ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ)
- Ακρωτήρι – Βάση της RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία)
Στην ανάλυσή του ο Assaf Rosenzweig καταγράφει τα ακόλουθα:
«Ο Νασράλαχ δεν επεκτάθηκε στην ομιλία του για τους στόχους στην Κύπρο που μπορεί να είναι μεταξύ των προθέσεων των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, σε περίπτωση που η Κύπρος παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Η ίδια η Κύπρος έχει μια μικρή και όχι ιδιαίτερα ισχυρή αεροπορία, με σχετικά παλαιά μέσα. Στη χώρα λειτουργούν τέσσερις κύριες αεροπορικές βάσεις, οι οποίες απέχουν περίπου 300 χλμ. από τις ακτές του Λιβάνου.
Στα δυτικά του νησιού βρίσκεται η αεροπορική βάση στην πόλη της Πάφου, η οποία βρίσκεται και λειτουργεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης {…} Αυτή η αεροπορική βάση, σχετικά η πιο απομακρυσμένη, απέχει λιγότερο από 300 χλμ. από την ακτή του Λιβάνου, απόσταση που δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Χεζμπολάχ. Η αεροπορική βάση της Πάφου θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο κεντρική στην Κύπρο και εκεί βρίσκονται οι κύριες αεροπορικές υποδομές της τοπικής αεροπορίας, καθώς και πολλές μονάδες επικοινωνιών.
Ένας άλλος πιθανός στόχος είναι η αεροπορική βάση στη Λακατάμια, που βρίσκεται λίγο νότια της κυπριακής πρωτεύουσας, Λευκωσίας. Αυτή η βάση θεωρείται η έδρα της κυπριακής αεροπορίας, αλλά εκεί βρίσκονται σχετικά λίγα αεροσκάφη.
Επιπλέον, η μονάδα ελέγχου της αεροπορίας της Κύπρου, στην περιοχή των ψηλών βουνών Τρόοδος στο κέντρο του νησιού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ακραίο σενάριο ως στόχος για τη Χεζμπολάχ. Η βάση δεν διαθέτει διάδρομο για απογειώσεις και προσγειώσεις και δεν χρησιμοποιείται από αεροσκάφη, αλλά υπάρχουν πολλές μονάδες ραντάρ και συστήματα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και συστήματα αεράμυνας.
Ένας άλλος σημαντικός και κεντρικός αεροπορικός στόχος στην Κύπρο, αλλά ένας που πιθανότατα θα είναι πολύ χαμηλότερης προτεραιότητας για χτύπημα από τη Χεζμπολάχ, είναι η βάση Ακρωτηρίου της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας, κοντά στην πόλη της Λεμεσού στη νότια Κύπρο.
Η βάση θεωρείται αποκλειστική βάση του Βρετανικού Στρατού και δεν φιλοξενεί αεροπορική δραστηριότητα της τοπικής αεροπορίας. Η βάση Ακρωτηρίου θεωρείται η μόνη βρετανική αεροπορική βάση στην ανατολική Μεσόγειο και χρησιμεύει ως σημαντικό σημείο εκκίνησης για τη βρετανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και επίσης σε επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη τους τελευταίους μήνες.
Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η Βασιλική Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου φιλοξενούσε αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά δεν είναι γνωστή παρόμοια δραστηριότητα από την Ισραηλινή Αεροπορία. Η πιθανότητα να επιλέξει η Χεζμπολάχ να επιτεθεί στη βάση Ακρωτηρίου και να θέσει σε κίνδυνο προηγμένα αεροσκάφη και το προσωπικό υπηρεσίας της Βρετανίας, μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είναι πολύ χαμηλή».
Δρ Πέτρος Σαββίδης: «Είναι απαράδεκτο»
Ο «Φ» ζήτησε σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις από τον ακαδημαϊκό Δρα Πέτρο Σαββίδη, ειδικό σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Ειδικότερα για το περιεχόμενο του προαναφερθέντος ρεπορτάζ, ο κ. Σαββίδης σχολίασε ότι η Κύπρος στοχοποιήθηκε από την Χεζμπολάχ σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ. Βάσει των όσων μας ανέφερε, θυματοποιήθηκε ο ασθενέστερος της συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου, για να σταλθεί μήνυμα στο Τελ Αβίβ.
Εξήγησε πως η τοποθέτηση Νασράλα δεν ήταν τυχαία, αλλά ήταν προϊόν μελέτης. Και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι ισραηλινοί αναλυτές και ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης φτάνουν ακόμα και σε σημείο να μιλούν για στόχους στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να γίνουν διαβήματα από τη Λευκωσία προς το Τελ Αβίβ».
Ο Δρ Πέτρος Σαββίδης σχολίασε και τις κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ στην Κύπρο. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Κύπρου – Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή πλευρά δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίησή τους από τις κυπριακές Αρχές, με την επιστροφή των ισραηλινών δυνάμεων στη χώρα τους, εμφανίζονται συχνά φωτογραφίες και λεπτομέρειες από την άσκηση στον ισραηλινό Τύπο, με αποκορύφωμα αναφορές ότι το κυπριακό έδαφος προσομοιάζει στους ορεινούς όγκους του Λιβάνου, όπου ενεργεί η Χεζμπολάχ». Είπε πως όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και κατέληξε λέγοντας: «Άλλο η αμυντική συνεργασία και άλλο η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».