Κόσμος

Αυτοψία Μελόνι – Ράμα στα ιταλικά Hot Spot μεταναστών στην Αλβανια: Οι καταυλισμοί θα λειτουργήσουν 1η Αυγούστου - Η θερμή υποδοχή και οι ...διαμαρτυρίες (Βίντεο)

Την περιοχή του Σενγκίν στα παράλια της Αδριατικής στη βόρεια Αλβανία επισκέφθηκε χθες η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μαζί με τον Αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα, την κυβέρνηση του οποίου ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο σε αλβανικό έδαφος.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υποδέχτηκε θερμά την Τζόρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι αρνήθηκε ότι το μονοήμερο ταξίδι της αποτελούσε μία ακόμη προεκλογική στάση ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής και μια προσπάθεια να παρουσιάσει σκληρή μεταναστευτική γραμμή. Η πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δουλειά της είναι να κυβερνά και να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις.

Την Ιταλίδα πρωθυπουργό "πολιόρκησαν" οι δημοσιογράφοι με την άφιξη της ενώ δεν έλλειψαν και μικροεντάσεις από συγκεντρωμένους που διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία των Κέντρων

Τον Νοέμβριο, η Μελόνι και ο Ράμα είχαν υπογράψει συμφωνία πενταετούς διάρκειας για τη φιλοξενία στην Αλβανία μεταναστών, που θα διασώζονται από διεθνή χωρικά ύδατα, και θα φιλοξενούνται εκεί μέχρις ότου οι ιταλικές αρχές διαχειρισθούν τα αιτήματα ασύλου τους. Η συνολική χωρητικότητα των εγκαταστάσεων κράτησης είναι της τάξης των 36.000 ανθρώπων, που θα στεγάζονται σε τουλάχιστον δύο στρατόπεδα στην περιοχή του Σενγκίν.

«Οι Ιταλοί είναι ευγνώμονες στην κυβέρνηση των Τιράνων και στον αλβανικό λαό για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία φιλίας και αλληλοβοήθειας», είπε η Μελόνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησής της αποτελεί κεντρικό άξονα της νέας αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της Ιταλίας, που αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει επίδοξους μετανάστες από τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και η ιταλική αντιπολίτευση έχουν προειδοποιήσει ότι τα κυβερνητικά σχέδια παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και βασανίζουν αναίτια τους πρόσφυγες.

«Η συνεργασία μας με την Αλβανία χαρακτηρίσθηκε καινοτόμος και προσείλκυσε το ενδιαφέρον 15 κρατών-μελών της Ε.Ε., που έχουν ήδη καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν προκειμένου να υιοθετήσουν το ιταλικό μοντέλο. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί εκπληκτικό εργαλείο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη», είπε η Μελόνι.

Συνοδευόμενη από τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντενόζι, η Μελόνι ξεκίνησε την επίσκεψη στην πρώην αεροπορική βάση του Γκιαντέρ, 80 χλμ. βόρεια των Τιράνων, όπου τα έργα κατασκευής του πρώτου από τα δύο κέντρα κράτησης έχουν εγκαινιασθεί. Αργότερα, η πρωθυπουργός μετέβη στο λιμάνι του Σενγκίν, όπου κατασκευάζεται κέντρο υποδοχής με κατοικίες και διοικητικές υπηρεσίες εμβαδού 4.000 τετραγωνικών μέτρων, φρουρούμενη είσοδο και περίφραξη ύψους πέντε μέτρων.

Η Μελόνι επιβεβαίωσε ότι τα έργα κατασκευής των κέντρων κράτησης καθυστέρησαν εξαιτίας απρόσμενων στατικών παρεμβάσεων που απαιτήθηκαν σε μία από τις τοποθεσίες. Τα δύο κέντρα, όμως, θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν πλήρως την 1η Αυγούστου, όπως δεσμεύθηκε η πρωθυπουργός.

Το κόμμα της πρωθυπουργού, Αδέλφια της Ιταλίας, προωθεί το λεγόμενο Σχέδιο Ματέι, με στόχο τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σε αφρικανικές χώρες κατά μήκος των οδών της μετανάστευσης προς τη Δύση προκειμένου αυτές να ελέγξουν τις ροές. Τα δύο κέντρα φιλοξενίας στην Αλβανία θα κοστίσουν στο ιταλικό κράτος περισσότερα από 670 εκατ. ευρώ. Η Μελόνι υποστηρίζει ότι το κόστος φιλοξενίας 36.000 μεταναστών στην Ιταλία θα ήταν το ίδιο με αυτό που θα δαπανήσει η Ρώμη για τα κέντρα κράτησης στην Αλβανία.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε από την Ιταλία και την Αλβανία πέρυσι, προβλέπει την υποδοχή έως και 3.000 μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται από ιταλικά πλοία κάθε μήνα.

Η συνολική δαπάνη για τα κέντρα, τα οποία θα λειτουργήσουν έως τις 20 Μαΐου, αγγίζει τα 34 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δύο hotspot για μετανάστες και ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών που αναμένουν επαναπατρισμό θα κατασκευαστούν στην Αλβανία.

Από τη συμφωνία εξαιρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά ή έγκυες γυναίκες, μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται από πλοία ΜΚΟ, και όσοι αποβιβάζονται απευθείας σε ιταλικό έδαφος.

Οι ιταλικές αρχές θα έχουν την πλήρη αρμοδιότητα της διοίκησης των εγκαταστάσεων και της διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου. Την εξωτερική φρουρά θα στελεχώνουν Αλβανοί αστυνομικοί.

Η ιταλική αντιπολίτευση, η Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων (CEI) και το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκριναν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την άνευ προηγουμένου και αμφισβητώντας τη νομιμότητά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...