Στις Φιλιππίνες, όμως, υπάρχει μια παράδοση, λίγο πιο ιδιαίτερη από τις άλλες.
Το θέαμα είναι σοκαριστικό καθώς το αίμα τους πολλές φορές πιτσιλάει ακόμα και τους θεατές, όπως φαίνεται εταιρείας και στις φωτογραφίες του Associated Press
Ενώ οι περισσότεροι Φιλιππινέζοι πηγαίνουν στην εκκλησία ή περνούν τις γιορτές με την οικογένειά τους, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε χωριά γύρω από την πόλη Σαν Φερνάντο, βόρεια της Μανίλα, για να παρακολουθήσουν άνδρες να τιμωρούν τον εαυτό τους σε μια προσπάθεια να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους.
Το μαστίγωμα στους δρόμους και η σταύρωση
Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, πολλοί κάτοικοι αναπαριστούν τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού ενώ μάλιστα, χρησιμοποιούν αληθινά καρφιά και μαστίγια.
Φορώντας στεφάνια από αμπέλια στο κεφάλι τους, πολλοί άνδρες περπατούν γυμνοί στο δρόμο ενώ μαστιγώνουν τους εαυτούς τους με αληθινά μαστίγια.
Το θέαμα είναι σοκαριστικό καθώς το αίμα τους πολλές φορές πιτσιλάει ακόμα και τους θεατές.
Κάποιοι μάλιστα, ξαπλώνουν μπρούμυτα στο έδαφος για να τους μαστιγώσουν και να τους χτυπήσουν άλλοι, ενώ μερικές φορές χρησιμοποιούν ακόμη και ξυραφάκια, σύμφωνα με το CNN.
Στη συνέχεια, όσοι το επιθυμούν προσφέρονται εθελοντικά να καρφώσουν καρφιά μήκους δύο ιντσών στις παλάμες και τα πόδια τους από ανθρώπους ντυμένους ως Ρωμαίους και να τους καρφώσουν σε έναν σταυρό.
Μετά από ώρα, και μόνο όταν οι ίδιοι νιώθουν πως εξιλεώθηκαν, τους κατεβάζουν από τον σταυρό και τους αφαιρούν τα καρφιά.
Κοντά στο σημείο βρίσκεται ένα ιατρείο, το οποίο στήνεται μόνο για αυτή την παράδοση, όπου εκεί μεταφέρονται οι άνδρες μόλις κατέβουν από τον σταυρό.
«Όταν ξαπλώνω στο σταυρό, το σώμα μου αρχίζει να αισθάνεται κρύο»
Μιλώντας στο Associated Press, ένας άνδρας που λαμβάνει μέρος για χρόνια σε αυτή την παράδοση είπε:
«Για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι πάντα νευρικός επειδή θα μπορούσα να καταλήξω νεκρός στον σταυρό. Όταν ξαπλώνω στο σταυρό, το σώμα μου αρχίζει να αισθάνεται κρύο. Όταν τα χέρια μου είναι δεμένα, απλά κλείνω τα μάτια μου και λέω στον εαυτό μου: «Μπορώ να το κάνω αυτό. Μπορώ να το κάνω αυτό»».
Το γεγονός ότι επέζησε σχεδόν αλώβητος όταν έπεσε από ένα τριώροφο κτίριο το 1985 ώθησε τον συγκεκριμένο άνδρα να υποβληθεί σε αυτή τη δοκιμασία ως ευχαριστία για αυτό που θεωρούσε θαύμα.
Επέκτεινε το τελετουργικό αφού οι αγαπημένοι του ανάρρωσαν από σοβαρές ασθένειες, ο ένας μετά τον άλλον.
Η αντίρρηση της Καθολικής Εκκλησίας
Το ανατριχιαστικό θέαμα αντανακλά τον μοναδικό καθολικισμό των Φιλιππίνων, ο οποίος συνδυάζει τις εκκλησιαστικές παραδόσεις με τις λαϊκές δεισιδαιμονίες.
Πολλοί από τους φτωχούς ως επί το πλείστον μετανοούντες υποβάλλονται στο τελετουργικό για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες, να προσευχηθούν για τους ασθενείς ή για μια καλύτερη ζωή και να ευχαριστήσουν για θαύματα.
Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες στις Φιλιππίνες έχουν αποδοκιμάσει τις σταυρώσεις και τις αυτομαστιγώσεις, λέγοντας ότι οι Φιλιππινέζοι μπορούν να δείξουν τη βαθιά πίστη και τη θρησκευτική τους αφοσίωση χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και κάνοντας αντ’ αυτού φιλανθρωπικό έργο, όπως η αιμοδοσία.
Ο Ρόμπερτ Ρέγιες, εξέχων καθολικός ιερέας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δήλωσε ότι οι αιματηρές τελετές αντανακλούν την αποτυχία της εκκλησίας να εκπαιδεύσει πλήρως πολλούς Φιλιππινέζους στα χριστιανικά δόγματα, αφήνοντάς τους μόνους τους να εξερευνήσουν προσωπικούς τρόπους αναζήτησης θεϊκής βοήθειας για κάθε είδους ασθένεια.
Πηγή φωτογραφιών: Associated Press