Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μάχη Ρωσίας-ΗΠΑ με πολιτικές διαστάσεις σε κυπριακό έδαφος

Όπως αναφέρει το philenews.com, Μάχη με πολιτικές διαστάσεις και φόντο τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, διαδραματίζεται από τον περασμένο Αύγουστο στην Κύπρο. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη του σίριαλ διαδραματίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Εφετείο, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο επίκεντρο είναι ο επιχειρηματίας, κάτοχος ρωσικής και γερμανικής υπηκοότητας, Αρτούρ Πετρόφ. Ο τελευταίος είχε συλληφθεί από την Αστυνομία Κύπρου από τον περασμένο Αύγουστο μετά από αίτημα των αμερικανικών διωκτικών Αρχών και έκτοτε βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική μάχη για την έκδοσή του ή όχι.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Πετρόφ έχει προβεί σε επτά αδικήματα μεταξύ Φεβρουαρίου του 2022 και Αυγούστου του 2023 και πιο συγκεκριμένα ότι εμπλέκεται σε προμήθεια μικροηλεκτρονικών εξαρτημάτων, τα οποία κατ’ ισχυρισμόν οι τελικοί χρήστες προορίζουν για την τροφοδότηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας και δη την υποστήριξη της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κάτι το οποίο ο ίδιος απορρίπτει. Σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς, ο Πετρόφ, παρίστανε αναληθώς ότι τα εν λόγω εξαρτήματα προορίζονται για να τύχουν εμπορικής χρήσης στην αγορά της Κύπρου, της Λετονίας και του Τατζικιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας απέρριψε την έκδοση αίτησής του εγκρίνοντας την ένσταση που έθεσε ενώπιον του ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Ηλίας Στεφάνου. Το νομικό επιχείρημα του τελευταίου που έγινε αποδεκτό πρωτοδίκως, εδράζεται σε απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (δόγμα Πετρούχιν) και συγκεκριμένα ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η έκδοση του σε τρίτο κράτος (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι Αρχές της Γερμανίας. Ο Πετρόφ, όπως σημειώσαμε, έχει και γερμανική υπηκοότητα. Ωστόσο, οι δικαστικές μάχες έμελλε να συνεχιστούν. Ο Γενικός Εισαγγελέας εφεσίβαλε την απόφαση και την περασμένη Πέμπτη το δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, ανάβοντας πράσινο φως για την έκδοσή του.

Η εν λόγω ετυμηγορία είναι δεδομένο ότι θα προσβληθεί από τον δικηγόρο του Ηλία Στεφάνου. Αρχικά ο τελευταίος θα αιτηθεί άδεια στο Ανώτατο παραθέτοντας τους λόγους με τους οποίους προσβάλλει την απόφαση του Εφετείου. Αν κι εφόσον το αίτημα του εγκριθεί τότε το τριτοβάθμιο δικαστικό Σώμα με 5μελή σύνθεση θα εξετάσει την αίτηση.

Διεθνείς προεκτάσεις

Η υπόθεση μπορεί στην Κύπρο να μην πήρε διαστάσεις, ωστόσο, προσεγγίζεται ως ζήτημα με πολιτικές διαστάσεις. Είναι ενδεικτική η στενή κάλυψη από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, το οποίο με ανταποκρίσεις παρέχει ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, εστιάζοντας και στην πολιτική παράμετρο που έχει η όλη υπόθεση.

Ηλίας Στεφάνου στο TASS

 

Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμά του την περασμένη Πέμπτη, στο οποίο –μεταξύ άλλων- αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ο Ρώσος Άρτουρ Πετρόφ, που συνελήφθη στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2023 με αίτημα των αμερικανικών Αρχών επιβολής του νόμου, θα υποβάλει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό δήλωσε ο δικηγόρος του στον ανταποκριτή του TASS, Ηλίας Στεφάνου. “Μετά από συζήτηση με τους δικηγόρους του, ο Αρτούρ αποφάσισε να υποβάλει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Η έφεση πρέπει να υποβληθεί εντός 42 ημερών”, πρόσθεσε. “Έχουμε ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι ο Πετρόφ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ πριν δοθεί ο τελικός αποφασιστικός λόγος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου”».

Η ρωσική εκδοχή

Στο ίδιο ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου, αποδίδεται και η ρωσική εκδοχή για το όλο ζήτημα. Προβάλλονται θέσεις ειδικών που μίλησαν στο TASS, αλλά και δήλωση του ίδιου του Πετρόφ, ο οποίος πιστεύει ότι η δίωξή του είναι πολιτικά υποκινούμενη. Σημειώνονται τα ακόλουθα: «Στις 25 Απριλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου έδωσε τη συγκατάθεσή του για την έκδοση στις ΗΠΑ του Πετρόφ, ο οποίος κατηγορείται από την αμερικανική πλευρά για την παράνομη εξαγωγή μικροηλεκτρονικών στη Ρωσία, απορρίπτοντας έτσι την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου στη Λάρνακα. Σύμφωνα με ειδικούς που συνομιλούσε ο ανταποκριτής του TASS, η απόφαση του Εφετείου της Κύπρου, η οποία αμφισβητεί την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, είναι κάπως ασυνήθιστη. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος επιχειρηματίας σε συνέντευξη του στον ανταποκριτή του TASS, η υποβολή έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει νόημα αν εντοπιστούν σοβαρά νομικά λάθη κατά τη λήψη της τελευταίας απόφασης. Ο Πετρόφ, που εκτός από τη ρωσική ιθαγένεια διαθέτει και τη γερμανική, συνελήφθη στην Κύπρο στις 26 Αυγούστου του 2023 με αίτημα της Ουάσινγκτον σχετικά με κατηγορίες για παράνομη εξαγωγή μικροηλεκτρονικών στη Ρωσία που παράχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο 34χρονος Πετρόφ, «πιθανώς, ήταν μέλος ενός δικτύου», που παραβίασε τους αμερικανικούς περιορισμούς για τις παραδόσεις στη Ρωσία κάποιων ειδών υψηλής τεχνολογίας. Το Υπουργείο υποστήριξε ότι αυτή η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε παρά τα αμερικανικά περιοριστικά μέτρα για τις εισαγωγές στη Ρωσία ορισμένων ειδών υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού».

Λεπτομερής αναφορά στις αμερικανικές κυρώσεις του Νοεμβρίου

Λόγος για κυπριακή εταιρεία-κάλυψη συμφερόντων του Πετρόφ

Η υπόθεση του Αρτούρ Πετρόφ πήρε διαστάσεις μετά από τις -μεγάλης κλίμακας- κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2023 και συγκεκριμένα το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Κεφαλαίων (OFAC) που υπάγεται στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου του περασμένου έτους είχε συμπεριλάβει σε λίστα περιορισμών συνολικά 130 οντότητες. Η αναφορά στον, Artur Aleksandrovich Petrov, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είχε σχετικά μεγάλη έκταση. Σημειωνόταν ότι στις 31 Αυγούστου του 2023 είχε κατηγορηθεί από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης «για παραβάσεις ελέγχου εξαγωγών, λαθρεμπορίου, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων, βασιζόμενος στην υποτιθέμενη συμμετοχή του σε ένα σχήμα προμήθειας μικροηλεκτρονικών των Ηνωμένων Πολιτειών για λογαριασμό ενός προμηθευτή στη Ρωσία {…} κρίσιμων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για κατασκευαστές που παρέχουν όπλα και άλλο εξοπλισμό στον ρωσικό στρατό. Η Αστυνομία της Κύπρου παρείχε κρίσιμη βοήθεια για τη σύλληψη του Πετρόφ στις 26 Αυγούστου 2023 στη Δημοκρατία της Κύπρου, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στο σχετικό σημείωμα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, γίνεται αναφορά και στο ρόλο που –σύμφωνα με τις θέσεις των ΗΠΑ- είχε μια κυπριακή εταιρεία-κάλυψη: «Ο Πετρόφ πρώτα προμήθευσε τα ελεγχόμενα μικροηλεκτρονικά από εξαγωγείς ηλεκτρονικών με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας μια εταιρεία-κάλυψη με έδρα στην Κύπρο, την Astrafteros Technokosmos LTD (Astrafteros), την οποία διαχειρίζεται. Ο Πέτροφ προμήθευσε αυτά τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, παρουσιάζοντας ψευδώς στους Αμερικανούς εξαγωγείς ότι η Astrafteros αγόραζε τα αντικείμενα για συστήματα πυρασφάλειας, μεταξύ άλλων εμπορικών χρήσεων, και ότι οι τελικοί χρήστες και προορισμοί των ηλεκτρονικών ήταν εταιρείες στην Κύπρο ή άλλες τρίτες χώρες – ενώ στην πραγματικότητα τα εξαρτήματα προορίζονταν για την Elektrokom. Στον Πέτροφ, στην Elektrokom και στην Astrafteros επιβλήθηκαν κυρώσεις με βάση την E.O. 14024 για τη λειτουργία ή την προηγούμενη λειτουργία τους στον τομέα της ηλεκτρονικής και της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Για την Elektrokom οι Αμερικανοί αναφέρουν πως «είναι προμηθευτής με έδρα τη Ρωσία, κρίσιμων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για κατασκευαστές που παρέχουν όπλα και άλλο εξοπλισμό στον ρωσικό στρατό».

Η απόφαση του Εφετείου

Στις 25/4/2024 το Εφετείο ανέτρεψε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Έκρινε πως ο πρώτος από τους συνολικά τρεις λόγους έφεσης από τον Γενικό Εισαγγελέα «επιτυγχάνει». Το Εφετείο εξέτασε και τον λόγο αντέφεσης που τέθηκε ενώπιόν του. Από πλευράς Πετρόφ, τέθηκε η θέση ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται εμπίπτουν στην έννοια του πολιτικού αδικήματος και συνεπώς η έκδοσή του δεν επιτρέπεται βάσει του άρθρου 6 του Νόμου 97/70. Η αντέφεση απορρίφθηκε, καθώς το Εφετείο έκρινε πως οι θέσεις του Εφεσίβλητου «δεν βρίσκουν έρεισμα στην αμερικανική νομολογία, την οποία επικαλείται». Η συνέχεια της δικαστικής διαμάχης, όπως σημειώσαμε, θα απασχολήσει το Ανώτατο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...