Πιο αυστηρά μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί το Μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις για τις ισορροπίες στην Κύπρο και την ευημερία των κατοίκων του νησιού ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνας του philenews σε συνεργασία με την εταιρεία Prime Market Research and Consulting Ltd.
Άκρως ενδεικτική του οριακού σημείου στο οποίο βρίσκονται οι πολίτες είναι η τοποθέτησή των 3.150 ατόμων, που απάντησαν επιτυχώς στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, στο συντριπτικό ποσοστό του 83% κατά της εισόδου στο νησί μεταναστών προερχόμενων από ζώνες που δεν είναι εμπόλεμες.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε να επιτρέπεται η είσοδος στην Κύπρο σε μετανάστες που προέρχονται από χώρες που δεν εμπίπτουν σε εμπόλεμες ζώνες;», ποσοστό 83% απάντησε ότι διαφωνεί, ποσοστό 14% απάντησε ότι συμφωνεί και ποσοστό 3% ότι δεν έχει άποψη.
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό (89%) καταγράφεται στην κατηγορία 55-64 χρόνων και το μικρότερο (73%) στην κατηγορία 18-24. Σε επίπεδο επαρχιών, το μεγαλύτερο ποσοστό (88%) καταγράφεται στην Πάφο.
Απαιτούνται πιο αποτελεσματικά μέτρα
61% συμφωνεί με τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αναφορικά με τα πρόσφατα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η Κυβέρνηση (διακοπή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους, έλεγχο της ακτοφυλακής κ.α.) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τοποθετήθηκε θετικά σε ποσοστό 61% (44% συμφωνεί απόλυτα και 17% συμφωνεί). Πλην, όμως, όπως διαπιστώνεται από τις απαντήσεις στα επόμενα ερωτήματα, είναι ξεκάθαρο ότι αναμένει ακόμη πιο αποτελεσματικά μέτρα.
Ποσοστό 32% (12% διαφωνεί απόλυτα και 20% διαφωνεί) τοποθετήθηκε αρνητικά επί των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Στις ηλικιακές ομάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνους που συμφωνούν με τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι στην κατηγορία άνω των 64.
Από τις άλλες απαντήσεις για λήψη αυστηρότερων μέτρων, ωστόσο, διαφαίνεται ότι μέρος όσων απάντησαν αρνητικά για τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι άτομα τα οποία επιθυμούν πιο αποτελεσματικά μέτρα.
Η αγωνία των πολιτών για τη συνεχή μεγέθυνση του Μεταναστευτικού προβλήματος, ωθεί τη συντριπτική πλειοψηφία να απαιτεί περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα.
Στο ερώτημα «Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσουν στην μείωση της καθόδου μεταναστών τα πιο κάτω μέτρα; Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απέλασης», ποσοστό 89% τοποθετήθηκε θετικά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 82% πιστεύει ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ και ποσοστό 7% πολύ. Η πιο συντριπτική θετική τοποθέτηση προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα των 55-64 και φτάνει το 95%. Όσον αφορά τις επαρχίες, τα μεγαλύτερα ποσοστά δίδουν η Λάρνακα και η Πάφος (86%).
Στο ερώτημα «Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσουν, στην μείωση της καθόδου μεταναστών, τα πιο κάτω μέτρα; 24ωρη επιτήρηση της ακτοφυλακής για αποτροπή άτυπων μεταναστών», ποσοστό 81% τοποθετήθηκε θετικά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 72% πάρα πολύ και ποσοστό 9% πολύ. Κι εδώ η ηλικιακή ομάδα 55-64 έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό 89%, ενώ στις επαρχίες το μεγαλύτερο ποσοστό (84%) έδωσαν η Αμμόχωστος και η Λάρνακα.
Τέλος, στο ερώτημα «Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσουν, στην μείωση της καθόδου μεταναστών, τα πιο κάτω μέτρα; Όσοι παραμένουν, να εργάζονται και να πληρώνουν φόρους κανονικά», ποσοστό 75% τοποθετήθηκε θετικά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 63% πάρα πολύ και ποσοστό 12% πολύ.
Στις ηλικιακές ομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό (79%) έδωσαν οι κατηγορίες 45-54 και άνω των 65 ενώ στις επαρχίες η Λευκωσία (77%).
Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να διαπραγματευτεί συμφωνίες με γειτονικές χώρες για την αποτροπή μεταναστών από το πέρασμα στην Ευρώπη, προσφέροντας πακέτα βοήθειας σε αντάλλαγμα για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα.
Λίβανος! «Είμαστε χώρα διέλευσης»
Αναφερόμενος στους Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Najib Mikati είπε σε συνάντηση με την «Ισχυρή Δημοκρατία» (το κοινοβουλευτικό μπλοκ των Λιβανικών Δυνάμεων) ότι ο Λίβανος είναι «μια χώρα διέλευσης, όχι χώρα καταφυγίου»
Πολιτικοί όλων των πλευρών ζητούν τακτικά τον επαναπατρισμό και την απέλαση Σύριων, από τους οποίους υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο κατέφυγαν στον Λίβανο ως πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία
Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στις 26 Απριλίου διαπίστωσε ότι οι λιβανικές αρχές έχουν αυθαίρετα συλλάβει, βασανίσει και επαναπατρίσει βίαια Σύρους τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και αποστάτες του στρατού.
Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 600 Σύροι από τον Λίβανο ταξίδεψαν στη Μεσόγειο με μικρές βάρκες στην Κύπρο το πρώτο τετραήμερο του Απριλίου, εκμεταλλευόμενοι πιθανώς τον ήπιο καιρό για να επιχειρήσουν την απάτητη θαλάσσια διέλευση, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 10 ώρες.
Οι κυπριακές και οι λιβανικές αρχές πραγματοποιούν περιοδικά αποστολές διάσωσης για μετανάστες που πέφτουν θύματα επικίνδυνων συνθηκών στα θαλάσσια ύδατα.