Κόσμος

Η γερμανική διπλωματία του ντονέρ και της ... σεφταλιάς: Αντιδράσεις στην Τουρκία από το σόου και τις δηλώσεις Στάινμπεργκ (Βίντεο)

Η Γερμανία έχει τα περισσότερα εστιατόρια ντονέρ μετά την Τουρκία. Η ιδέα, όμως, του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να δειπνήσει με ντονέρ, στη γερμανική προξενική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, με ψήστη έναν Τούρκο μετανάστη στη Γερμανία που τον κουβάλησε μαζί του στην επίσκεψη που έκανε στην Τουρκία, δεν απεδείχθη και τόσο καλή.

Ο γερμανός πρόεδρος με ιδαίτερο ενθουσιασμό έπλεξε το εγκώμιο του ντονέρ, λέγοντας πως "το έδεσμα αναπτύχθηκε από Τούρκους εργάτες στο Βερολίνο και στη σημερινή του μορφή, έχει γίνει πλέον το εθνικό πιάτο της Γερμανίας. «Κανένα πιάτο γρήγορου φαγητού δεν πωλείται περισσότερο, δεν τρώγεται περισσότερο ή ακόμη δεν εξάγεται περισσότερο από το ντονέρ κεμπάπ στη Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά.

Τα τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για «διπλωματία του ντονέρ» με επικριτικά σχόλια για τον πρόεδρο της Γερμανίας, ενώ ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκιουλέρ όταν ρωτήθηκε εάν είναι ακόμα στο τραπέζι το θέμα των Eurofighter απάντησε ειρωνικά: «Θα τον ρωτήσουμε αφού τελειώσει με το ντονέρ».

Το βίντεο της Deutche Welle

Οι δηλώσεις του Σταϊνμάγερ προκάλεσαν αντιδράσεις ορισμένων κύκλων στην Τουρκία, με το σκεπτικό, όπως αναφέρει η Hurriyet, ότι η επιτυχία των Τούρκων στη Γερμανία περιορίστηκε στο ντονέρ κεμπάπ. 

Το ντόνερ κεμπάπ, που σήμερα έχει αγορά 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε με την απόλυση Τούρκων μεταναστών, που εργάζονταν σε εργοστάσια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τη δεκαετία του 1970. Αυτοί οι εργάτες, που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα, βρήκαν λύση πουλώντας ντόνερ κεμπάπ στους πάγκους που άνοιγαν στις γωνίες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο αριθμός των σημείων πώλησης σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη σταδιακά αυξήθηκε. Αργότερα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις. Η πραγματική έκρηξη έγινε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όταν η Ανατολή μυήθηκε σε αυτή τη λιχουδιά του δρόμου που δεν είχε γνωρίσει ποτέ πριν.

Το ντόνερ βοήθησε τη Γερμανία να ηρεμήσει

Ο Γερμανός κοινωνιολόγος Eberhard Seidel-Pielen, μιλώντας στην εφημερίδα The New York Times δήλωσε πως «Για πολλούς Γερμανούς, το ντονέρ ήταν η πρώτη επαφή με έναν ξένο πολιτισμό. Οι Τούρκοι που πουλούσαν ντόνερ κεμπάπ τους έδωσαν την ευκαιρία να δουν τους αλλοδαπούς σε ρόλο διαφορετικό από τον πρόσφυγα ή τον αιτούντα άσυλο. Πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν τρομερές φυλετικές ταραχές και τώρα υπάρχουν 15 εστιατόρια ντονέρ, όπου δεν έχουν σημειωθεί περιπτώσεις επιθέσεων κατά αλλοδαπών. Υπάρχει δεσμός τώρα.  

Το ντονέρ δεν έχασε ποτέ τη δημοτικότητά του μετά από εκείνα τα χρόνια, και μάλιστα ενσωματώθηκε στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, μπροστά από το γερμανικό hot dog και το pretzel (γερμανικό κουλούρι).

Στη διπλωματία του ντονέρ .. αλίμονο στη σεφταλιά

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, πέραν του δοξαστικού προς την Τουρκία, έκανε μια αναπάντεχη αναφορά στο Κυπριακό. Χωρίς εξήγηση για το πώς μπήκε στη συζήτηση. Να είχε συγκινηθεί στην πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο, τον περασμένο Φεβρουάριο; Μάλλον άλλη είναι η εξήγηση: Για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να εξηγεί σε πόσους τομείς υστερεί η Αγκυρα ως προς τα ενταξιακά κριτήρια της Ε.Ε. (περίπτωση Καβαλά, επιθετικές ενέργειες κατά των γειτονικών χωρών κ.λπ.), έριξε το Κυπριακό και ξεμπέρδεψε.

Αλλωστε για τη Γερμανία, όπως είπε, η Τουρκία δεν είναι μόνο σύμμαχος και εταίρος, αλλά η πιο στενή φίλη. Ας είναι. Αρκεί να μην πάρει (η γερμανική κυβέρνηση) άλλες πρωτοβουλίες για λογαριασμό της Ε.Ε. Τότε όντως θα μπούμε στη διπλωματία του ντονέρ κι αλίμονο στη σεφταλιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...