Κόσμος

Σεισμός στη Ταϊβάν: Γιατί άντεξε παρά τα 7,4 Ρίχτερ ο ουρανοξύστης των 101 ορόφων στην Ταϊπέι

Παρά τα 7,4 Ρίχτερ που χτύπησαν νωρίς την Τετάρτη την Ταϊβάν, ο ουρανοξύστης «Ταϊπέι 101» στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας έμεινε ανέπαφος, όπως ακριβώς προέβλεψε η κατασκευή του.

Το ύψους 509 μέτρων κτίριο έχει στο εσωτερικό του μια ειδική κατασκευή που μειώνει τη ταλάντωσή του κατά 40% κατά την διάρκεια των σεισμών, αλλά σε ημέρες με ισχυρούς ανέμους.

Δείτε στο βίντεο πώς συμπεριφέρθηκε ο ουρανοξύστης κατά τον σεισμό της 3ης Απριλίου 2024:

Η κατασκευή είναι μια σφαίρα από ατσάλι βάρους 660 τόνων που είναι αναρτημένη στο εσωτερικό του κτιρίου, στον 92ο όροφο, σαν εκκρεμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε φορά που το κτίριο κινείται προς μια κατεύθυνση, η ατσάλινη σφαίρα κινείται προς την αντίθετη και έτσι διατηρεί τη συνολική ισορροπία του κτιρίου, αναφέρει η Daily Mail. Με τον τρόπο αυτό ο ουρανοξύστης ταλαντεύεται, αλλά δεν μπορεί να γκρεμιστεί.

Στο βίντεο παρακάτω βλέπετε πώς συμπεριφέρθηκε η σφαίρα κατά τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ το 2022.

Αυτό είναι ένα «παθητικό σύστημα απόσβεσης», πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί χωρίς καμία εξωτερική δύναμη ή έλεγχο, μόνο με τη βαρύτητα και την κίνηση του κτιρίου.

Εν τω μεταξύ, υδραυλικά έμβολα  κάτω από την τεράστια σφαίρα, απορροφούν και διαχέουν την ενέργεια ως θερμότητα.

Όπως εξηγεί στη Dail Mail ο δρ Αγαθοκλής Γιαραλής, καθηγητής δομικής δυναμικής στο Σίτι του Λονδίνου, η χαλύβδινη σφαίρα του «Ταιπέι 101» λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που λειτουργούν τα αμορτισέρ στις αναρτήσεις των αυτοκινήτων.

Οι σύγχρονοι ουρανοξύστες είναι κατασκευασμένοι για να είναι ευέλικτοι, ειδικά όσοι βρίσκονται σε σεισμογενείς ζώνες όπως η Ταϊβάν, εξηγεί στη Daily Mail ο καθηγητής Άντονι Ντάρμπι του Πανεπιστημίου του Μπαθ. Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα είναι ελαστικά, δηλαδή τεντώνονται ή συστέλλονται ανάλογα με τα μεταβαλλόμενα φορτία που ασκούνται σε αυτά.

Το μέγεθος της παραμόρφωσης σε ένα μεμονωμένο στοιχείο, όπως ένα δοκάρι, είναι πολύ μικρό, αλλά όταν τις αθροίσουμε για όλο το ψηλό κτίριο, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές πλευρικές μετακινήσεις. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι επικίνδυνες για την ίδια την κατασκευή, αλλά, αν είναι υπερβολικές, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία τους ενοίκους.

Η κατασκευή του ουρανοξύστη ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2004, οπότε και άνοιξε για το κοινό.

Το σχέδιο του κτιρίου μοιάζει με βλαστό μπαμπού που υψώνεται προς τα πάνω σε οκτώ τμήματα.

Σε κάθε όροφο τοποθετήθηκαν χαλύβδινα δοκάρια στήριξης που ξεκινούν από τον πυρήνα του κτιρίου και καταλήγουν στις εξωτερικές κολόνες του, ώστε να αυξηθεί η ακαμψία του πύργου.

Αν και σε άλλα κτίρια οι μηχανισμοί για τους σεισμούς είναι αθέατοι, στον «Ταϊπέι 101» είναι τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες από τον 88ο έως τον 92ο όροφο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αυτοί δεν χάνουν με τίποτα - Ρώσος στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε για να αποφύγει τη σύλληψη από Ουκρανούς κομάντο στο Κούρσκ (Βίντεο)

Περίπου Τριακόσια ουκρανικά άρματα μάχης κατέστρεψαν οι Ρώσοι στο Κούρσκ ενώ ομάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων παραδόθηκε...