Κόσμος

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Απειλή για την… εθνική ασφάλεια τα κινεζικά σκόρδα

Τη διεξαγωγή κυβερνητικής έρευνας για τον αντίκτυπο που έχουν στην εθνική ασφάλεια οι εισαγωγές σκόρδου από την Κίνα, ζήτησε Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ ​​απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι το κινέζικο σκόρδο δεν είναι ασφαλές, επικαλούμενος ανθυγιεινές μεθόδους παραγωγής.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φρέσκου και παγωμένου σκόρδου στον κόσμο και οι ΗΠΑ είναι μεγάλος καταναλωτής. Αλλά το εμπόριο ήταν αμφιλεγόμενο εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι «ρίχνει» σκόρδο στην αγορά σε τιμή χαμηλότερη του κόστους.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς ή φόρους στις κινεζικές εισαγωγές, προκειμένου να αποτρέψει τους παραγωγούς των ΗΠΑ από το να τεθούν εκτός αγοράς.

Το 2019, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, αυτοί οι δασμοί αυξήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην επιστολή του ο γερουσιαστής Scott αναφέρεται σε αυτές τις υπάρχουσες ανησυχίες. Ωστόσο, συνεχίζει τονίζοντας «μια σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια του σκόρδου που καλλιεργείται σε ξένες χώρες – κυρίως, του σκόρδου που καλλιεργείται στην κομμουνιστική Κίνα».

Αμφίβολες πρακτικές

Σύμφωνα με το BBC, αναφέρεται σε πρακτικές που, όπως λέει, έχουν «καλά τεκμηριωθεί» σε διαδικτυακά βίντεο, ιστολόγια μαγειρικής και ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας σκόρδου στα λύματα.

Ζήτησε από το Υπουργείο Εμπορίου να αναλάβει δράση, βάσει νόμου που επιτρέπει έρευνες για τον αντίκτυπο συγκεκριμένων εισαγωγών στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής Scott αναφέρει επίσης πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους σκόρδου που πρέπει να εξεταστούν: «Όλες οι ποιότητες σκόρδου, ολόκληρο ή χωρισμένο σε σκελίδες, έστω και αποφλοιωμένο, διατηρημένο με απλή ψύξη, φρέσκο, κατεψυγμένο, προσωρινά διατηρημένο ή συσκευασμένο σε νερό ή άλλη ουδέτερη ουσία».

Υποστηρίζει: «Η ασφάλεια και η ασφάλεια των τροφίμων είναι μια υπαρξιακή έκτακτη ανάγκη που θέτει σοβαρές απειλές για την εθνική μας ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και την οικονομική ευημερία».

Το Γραφείο Επιστήμης και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Κεμπέκ, το οποίο επιχειρεί να εκλαϊκεύσει και να εξηγήσει επιστημονικά ζητήματα, λέει ότι δεν υπάρχουν «αποδείξεις» ότι τα λύματα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για την καλλιέργεια σκόρδου στην Κίνα.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό», λέει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο το 2017 . «Τα ανθρώπινα απόβλητα είναι τόσο αποτελεσματικά λίπασμα όσο και τα ζωικά απόβλητα. Η διασπορά ανθρώπινων λυμάτων σε χωράφια που καλλιεργούν καλλιέργειες δεν ακούγεται ελκυστική, αλλά είναι πιο ασφαλής από ό,τι φαντάζεστε», τόνισε

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ