Στις εναλλακτικές διαδρομές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας εστίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι το πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο παραμένει «πολύ μικρό».
Για τον λόγο αυτό, τόνισε, η ΕΕ εργάζεται πάνω στη δημιουργία νέων διαδρομών, συμπεριλαμβανομένης μίας θαλάσσιας από την Κύπρο.
Πρόσθεσε, δε, ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ, χώρα στην οποία έχει προσφέρει την «αμέριστη» στήριξή της, να παλέψει για την αποφυγή χτυπημάτων στις τάξεις των αμάχων ενώ προχωρά η εισβολή στη Γάζα.
«Η Χαμάς χρησιμοποιεί φανερά αθώους Παλαιστίνιους και ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες. Είναι τρομακτικό και πραγματικά κακό» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
H EE θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε δε η Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο συνέδριο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους αμάχους που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι αυξάνουμε περαιτέρω την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για τη Γάζα θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει την αξιοπιστία να παρουσιάσει ιδέες για μια πολιτική λύση που βασίζεται στην επίλυση των δύο κρατών.
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Αργότερα, σε ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εποικοδομητική επικοινωνία σήμερα με τον Άντονι Μπλίνκεν. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή, τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Προσγειώθηκε στην Αίγυπτο το ελληνικό C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα
Έφτασε νωρίτερα στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου το C-130 το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο αεροδρόμιο βρισκόταν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκος Παπαγεωργιου, ο οποίος και υποδέχθηκε την αποστολή.
Η βοήθεια περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που συγκεντρώθηκε με μέριμνα των Υπουργείων Εξωτερικών και του υπουργείου Υγείας.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και προσπάθειες για την διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης (το συντομότερο δυνατό) και σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα - Λευκωσία - Παρίσι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας σε συντονισμό με διεθνείς οργανισμούς και ιδίως τον ΟΗΕ, αλλά και με το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι για την χώρα μας είναι σημαντικό και κορυφαία προτεραιότητα η προστασία των αμάχων και η διάνοιξη διαδρόμων αλληλεγγύης για την μεταφορά ωφέλιμης και αποτελεσματικής βοήθειας στους αμάχους.