Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Νέο "χαστούκι" του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία για Ελληνοτουρκικά-Κύπρο και έλλειψη συνεργασία της στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σε πρόσφατο άρθρο μας  αναφερθήκαμε στο "τελεσίγραφο"του  Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία, προειδοποιώντας την ότι η πόρτα της ΕΕ θα είναι κλειστή για αυτήν  αν συνεχίσει το μίσος και τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία και στα θρησκευτικά μνημεία.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει πως αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της, η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικρίνει τις σχέσεις  της Τουρκίας με την Ρωσία

Πέραν των ανωτέρω  έκθεση η  εν λόγω  έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, επικρίνει την Τουρκία για τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία και το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα., σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Η έκθεση λαμβάνει μια κριτική στάση για τις αλληλεπιδράσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ειδικά στο πλαίσιο των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας μια «σημαντική πτώση στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική της ΕΕ για το 2021".

Αν και αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στη «διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», η έκθεση κατηγορεί την Άγκυρα ότι «δεν περιόρισε τις επιχειρήσεις των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας».

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχουν αυξηθεί, «σχεδόν διπλασιάζονται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ  προτρέπει  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τις επιπτώσεις αυτής της εμπορικής έκρηξης στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.

Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης την εισροή Ρώσων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών υψηλού προφίλ, σε βασικές τουρκικές πόλεις και παράκτιες περιοχές.

Η αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και στις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο

Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία «δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφερόμενη στις αποφάσεις ορόσημο, στις υψηλού προφίλ υποθέσεις που αφορούν τον Selahattin Demirtaş και τον Osman Kavala.

Όσον αφορά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την ΕΕ, η έκθεση δηλώνει σταθερά ότι η Τουρκία «πρέπει να επιδείξει αξιόπιστα τη δέσμευσή της για στενότερες σχέσεις και ευθυγράμμιση με την ΕΕ». Υποστηρίζει δε  μια πιο ισχυρή και στρατηγική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Η έκθεση καλεί την Άγκυρα να «απόσχει από κάθε ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και παραβιάζει το διεθνές και δίκαιο της Ένωσης», αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία απορρίπτει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρα του, επέκρινε την έκθεση ως «ρηχή και μη οραματική», ειδικά σε μια στιγμή που η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αναζωογονήσουν τους δεσμούς τους

«Η έκθεση, ως συλλογή αβάσιμων ισχυρισμών και προκαταλήψεων που βασίζονται στην παραπληροφόρηση από κύκλους κατά της Τουρκίας, αντικατοπτρίζει τη γνωστή ρηχή και μη οραματική προσέγγιση του ΕΚ όχι μόνο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αλλά και για το μέλλον της ΕΕ. 

«Αυτή η έκθεση, δυστυχώς, καταδεικνύει ότι τα μέλη του ΕΚ είναι δέσμιοι της λαϊκιστικής καθημερινής πολιτικής και μακριά από την ανάπτυξη της σωστής στρατηγικής προσέγγισης για την ΕΕ, καθώς και για την περιοχή μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο υπογράμμισε επίσης την προσέγγιση της έκθεσης για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί είναι αποκομμένοι από ιστορικά και νομικά δεδομένα και, ως εκ τούτου, άκυροι.

Η Τουρκία επικρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκκληση για τις κυρώσεις στη Ρωσία
 

"Καθώς η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχαν σε μια νέα προσπάθεια για την αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας, η Άγκυρα επέκρινε την επιμονή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνεργασία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας", αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές έγκριτο ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Η Τουρκία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην εκστρατεία τους για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ενώ εφαρμόζει δεσμευτικές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία αρνείται να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες κυρώσεων για λόγους που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις αυτοαποκαλούμενες μεσολαβητικές της προσπάθειες μεταξύ Κίεβου και Μόσχας.

Στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G- 20 στο Νέο Δελχί το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε αρκετούς ηγέτες να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματα της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να αναβιώσουν τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεψε τις αποστολές ουκρανικών σιτηρών και χαλάρωσε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις για χαλάρωση των κυρώσεων που πρότεινε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Oliver Varhelyi χαιρέτισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά προέτρεψε την κυβέρνησή της να συνεργαστεί με το μπλοκ.

«Είναι σημαντικό η Τουρκία να παραμείνει δεσμευμένη με την ΕΕ, επίσης για την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ιδίως όσον αφορά τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις», είπε ο Varhelhi στην εναρκτήρια ομιλία του καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκάλυψε το μη δεσμευτικό ψήφισμά του την Τετάρτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε σε δήλωση ότι η έκθεση του κοινοβουλίου ήταν «μια συλλογή αβάσιμων ισχυρισμών και προκαταλήψεων» και έδειξε ότι τα μέλη του αποτυγχάνουν να αναπτύξουν «τη σωστή στρατηγική προσέγγιση για την ΕΕ, καθώς και για την περιοχή μας».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η επικαιροποίηση μιας συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ και η ολοκλήρωση των συνομιλιών για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες χωρίς καθυστέρηση, ήταν οι κοινοί στόχοι της Τουρκίας και του μπλοκ αυτή τη στιγμή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ