Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται το τέλος στην κυριακάτικη αργία; Τον δρόμο προς τη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη

Τον δρόμο προς τη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα εργασιακά, παρότι η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο και ο θεσσαλικός κάμπος παραμένει ακόμα απροσπέλαστος.

Το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, του οποίου βασικός σκοπός ήταν η ενσωμάτωση στην ελληνική νοµοθεσία της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αλλά εμπεριέχει και άλλες διατάξεις, παρότι ενσωμάτωσε κάποιες βελτιωτικές διορθώσεις στα επίμαχα άρθρα, φαίνεται ότι, εκτός από τα εμφανώς επίμαχα θέματα που διατηρεί όπως είναι η εξαήμερη εργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς πρωτοβουλία του εργαζόμενου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στη βιομηχανία τροφίμων και στα εργοστάσια εμφιάλωσης (χωρίς να αναφέρει ότι είναι προσωρινό μέτρο), κρύβει κι άλλες παγίδες αντεργατικού περιεχομένου.

Παγίδες οι οποίες θα ήταν ευχής έργον να αποσαφηνιστούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, εφόσον τεθούν τα κατάλληλα ερωτήματα από τους εκπροσώπους των κομμάτων και των φορέων. Για παράδειγμα ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή είναι αν οι εργοδότες των συμβάσεων «επί παραγγελία» θα κάνουν αντίστοιχη με τα άλλα είδη συμβάσεων εργασίας υποβολή του εντύπου Ε3 στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Με λίγα λόγια, αν θα αναγγέλλεται στην ΕΡΓΑΝΗ το συγκεκριμένο είδος σύμβασης ή θα είναι στην απόλυτη ευχέρεια του εργοδότη να τη χρησιμοποιεί δημιουργώντας ένα εφεδρικό δυναμικό προς πάσα χρήση. Διότι η υποχρέωση για το Ε3, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κύρωση όλων των άλλων συμβάσεων, δεν είναι ορατή στο νομοσχέδιο και άρα δεν διασφαλίζει ότι οι συμβάσεις αυτές δεν θα αποτελέσουν το παράθυρο για τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών εργασίας».

Σε ό,τι αφορά άλλες διατάξεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εξής:

● Η πρόβλεψη για τήρηση των εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας και από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή και λογικά δεν πρέπει να υπόκειται σε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η τήρηση των εγκυκλίων και από την Επιθεώρηση (άρθρο 24) επιβάλλεται διότι «παρατηρούνται ερμηνευτικές αποκλίσεις με την Επιθεώρηση Εργασίας που εμποδίζουν την ενιαία εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».

● Η κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς αλλά και μη συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για έως και 8 ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της 6ης ημέρας προσαυξημένο (40%). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα για την απασχόληση την 6η ημέρα οι επιχειρήσεις συχνά προχωρούσαν στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

● Η δυνατότητα απασχόλησης εργαζομένων κατά την Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας (άρθρο 27) στα εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών, στα εκπαιδευτικά κέντρα προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί 24 ώρες ημερησίως και 7 ημέρες την εβδομάδα, στη βιομηχανία τροφίμων και εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παρασκευής προϊόντων εμφιάλωσής τους.

● Η ποινικοποίηση παρεμπόδισης «με οποιοδήποτε τρόπο» όλων όσοι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας. Το άρθρο 31 του νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής: «Οποιος α) παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ελεύθερη και ακώλυτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας εργαζομένων οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία και επιθυμούν να εργαστούν ή την παροχή της εργασίας από αυτούς ή β) ασκεί σωματική βία ή απειλή με σωματική βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη σε βάρος τους, προκειμένου να εξαναγκαστούν να συμμετάσχουν στην απεργία ή γ) συμμετέχει σε 24 κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους, κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη».

● Η δυνατότητα των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν εθελοντικά στο σύστημα ελέγχου της ψηφιακής κάρτας εργασίας να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο, παρότι κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται στην Κοινοτική Οδηγία ούτε επιβάλλεται από αυτήν, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες:

– Θεσπίζονται οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία, παρότι η Οδηγία το
απαγορεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης είχε
υποσχεθεί στη ΓΣΕΕ, με την οποία συναντήθηκε πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, ότι θα αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, όμως εν τέλει τη συμπεριέλαβε!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ