Κόσμος

Βρετανία: «Καμπανάκι» για τους αιτούντες άσυλο – «Στεγάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες»

Σε αυτό το κείμενο των 100 σελίδων το HRW και η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Just Fair καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι «φρικτές» συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο οφείλονται «σε μακροχρόνια αποτυχία» των δημόσιων πολιτικών.

Οι δύο οργανώσεις πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 50 αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους 27 παιδιά, που ζουν ή έζησαν πρόσφατα στα προσωρινά αυτά καταλύματα στην Αγγλία.

Υγρασία, μούχλα και ζώα που μεταφέρουν ασθένειες

Πολλές οικογένειες δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να μείνουν εκεί επί μήνες, κάποιες φορές περισσότερο από έναν χρόνο, παρά τον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης οι οικογένειες με παιδιά να μεταφέρονται σε πιο μόνιμα καταλύματα σε διάστημα 19 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση υπογραμμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο: έλλειψη χώρου, υγρασία, μούχλα, παρουσία βλαβερών για την υγεία ζώων, δυσκολία να τραφούν καθώς δεν μπορούν να μαγειρέψουν, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

«Δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό, άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια να στεγάζονται σε ακατάλληλα και απάνθρωπα καταλύματα και κυρίως όχι στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», τόνισε η Γιασμίν Αχμεντ διευθύντρια του HRW Μεγάλης Βρετανίας.

«Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακατευθύνει τους πόρους της προς επαρκή, μόνιμα καταλύματα και κοινωνική υποστήριξη», πρόσθεσε.

Πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να περιορίσει τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών, κυρίως μέσω της Μάγχης, ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στη χώρα.

Νέα νομοθεσία απαγορεύει στους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία να καταθέτουν αίτηση για την παροχή ασύλου και προβλέπει τη μεταφορά τους σε τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει ανασταλεί λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Συντηρητικοί επιθυμούν επίσης να μειώσουν το κόστος στέγασης των αιτούντων άσυλο και χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό πλοία ή στρατιωτικές βάσεις εκτός λειτουργίας.

Τον Αύγουστο οι πρώτοι μετανάστες που είχαν στεγαστεί στο «Bibby Stockholm» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη φορτηγίδα μετά τον εντοπισμό βακτηρίου στο δίκτυο παροχής νερού.

«Φορτηγίδες, στρατόπεδα και αντίστοιχες μεγάλες εγκαταστάσεις (…) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στη Βρετανία», τόνισαν το HRW και η Just Fair.

«Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποστηρίζονται ώστε να βρουν δικό τους κατάλυμα στην περιοχή που θα επιλέξουν και να έχουν το δικαίωμα να εργαστούν όσο διάστημα εξετάζεται η υπόθεσή τους», πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ