Μια θεωρία συνωμοσίας που έχει γίνει viral υποστηρίζει ότι ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα απεικονίζει μια γυναίκα που χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή, υπονοώντας την ύπαρξη ταξιδιού στο χρόνο.
Το άγαλμα, που χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ., εκτίθεται στο Μουσείο J. Paul Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια και απεικονίζει μια γυναίκα που κάθεται σε έναν θρόνο με μια σκλάβα να της παρουσιάζει ένα ένα λεπτό πτυσσόμενο κουτί. Η κοπέλα φαίνεται να αγγίζει την άκρη του, καθώς τα μαρμάρινα μάτια της κοιτάζουν προς το πάνω μέρος του.
Το μαρμάρινο άγαλμα μεγέθους 37 ιντσών ονομάζεται Grave Naiskos Of An Enthroned Woman With An Attendant.
Οι θεωρητικοί συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι το κουτί ή δοχείο μοιάζει με φορητό υπολογιστή, με θύρες USB στο πλάι. Ωστόσο, οι ιστορικοί έχουν απορρίψει αυτή τη θεωρία ως ανοησία, προσφέροντας πιο λογικές εξηγήσεις. Υποστηρίζουν ότι το αντικείμενο πιθανόν να είναι ένα κουτί ή μια κέρινη πλάκα.
Η αρχαιολόγος Kristina Killgrove εξήγησε στο Forbes ότι τέτοια γλυπτά ήταν συνήθεις δείκτες τάφων, απεικονίζοντας τους νεκρούς σε ζωντανές σκηνές. Το αντικείμενο που κρατά η σκλάβα μπορεί να είναι ένα κέρινο δισκίο ή κουτί κοσμημάτων, με τις τρύπες στο πλάι να προορίζονται για να συγκρατούν ξύλινα αντικείμενα που έχουν πλέον σαπίσει ή να έγιναν κατά την επανεπεξεργασία του γλυπτού.
Σύμφωνα με ένα video σε ένα κανάλι στο YouTube, η βάση είναι πολύ ρηχή για να θεωρηθεί κοσμηματοθήκη. Στις πληροφορίες του video αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το άγαλμα απεικονίζει ένα εκπληκτικό αντικείμενο που μοιάζει εντυπωσιακά με έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή ή κάποια φορητή συσκευή.
Όταν κοιτάζω το γλυπτό δεν μπορώ παρά να σκεφτώ το Μαντείο των Δελφών, το οποίο υποτίθεται ότι επέτρεπε στους ιερείς να συνδεθούν με τους θεούς για να ανακτήσουν προηγμένες πληροφορίες».
Οι δύο τρύπες που είναι εμφανείς στη βάση του αντικειμένου αποτελούν απόδειξη μιας αρχαίας επισκευής, ίσως με τη μορφή δύο μεταλλικών ακίδων, οι οποίες προορίζονται για να συγκρατούν κάποιο μαρμάρινο στοιχείο.
Εν τω μεταξύ, η αρχαιολόγος Κριστίνα Κίλγκροουβ έγραψε στο Forbes ότι το αντικείμενο θα μπορούσε επίσης να είναι ένα ζευγάρι τραπέζια από κερί που χρησιμοποιούνταν για γραφή.
Η θεωρία της συνωμοσίας είχε δημοσιευτεί το 2016 από την Daily Mail, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης προηγμένης τεχνολογίας στην αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι το άγαλμα απεικονίζει απλά καθημερινές σκηνές και η υπόθεση για τον "φορητό υπολογιστή" δεν έχει καμία ιστορική βάση.