Σε πτωτική αναθεώρηση της τιμής του πετρελαίου για το επόμενο εξάμηνο προχωρούν διεθνείς αναλυτές αναστρέφοντας το κλίμα που είχε επικρατήσει μέχρι τώρα στην αγορά όπου οι θετικές προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η πτώση των αποθεμάτων συνηγορούσαν υπέρ ενός νέου ράλι το οποίο θα οδηγούσε το Brent στα 100 δολάρια μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Οι ειδήσεις για τον αποπληθωρισμό στην Κίνα και τη δημιουργία αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσθέσει πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά το ανοδικό κλίμα παραμένει για την ώρα ισχυρό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει και για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με το insider.gr.
«Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ανθεκτικές απέναντι μια αδύναμη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας τις τελευταίες εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να επιλέγουν να επικεντρωθούν στις αυστηρότερες συνθήκες εφοδιασμού από τη Σαουδική Αραβία και τις περικοπές παραγωγής της Ρωσίας», ανέφερε το Reuters.
«Τα εμπορεύματα βιώνουν παγκόσμια ύφεση στη ζήτηση, αλλά μπορεί να μην έχουμε τον ίδιο αποπληθωρισμό που είχαμε σε προηγούμενες πτώσεις, επειδή υπάρχει μια σειρά από περιορισμούς προσφοράς που συγκρατούν τις τιμές των εμπορευμάτων», σημειώνει ο Paul Bloxham, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC στην Αυστραλία.
Στα μέσα της εβδομάδας, μετά από μια σύντομη πτώση, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα άνοδο και παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, με το Brent να κινείται προς τα 88 δολάρια το βαρέλι αλλά μετά, άρχισαν να υποχωρούν.
Τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη άντληση αποθεμάτων στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια άσκησαν ανοδικές πιέσεις αλλά οι τιμές υποχώρησαν όταν η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από AAA σε AA+.
Μόλις μια μέρα αργότερα, οι τιμές ανέκαμψαν και πάλι αφού η Σαουδική Αραβία έκανε αυτό που σχεδόν όλοι περίμεναν και επέκτεινε τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το ράλι που μπορεί να καταγράψουν οι τιμές δεν πρόκειται να διαρκέσει.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal, το Brent αναμένεται ότι θα φθάσει κατά μέσο όρο στα 87 δολάρια το τρέχον τρίμηνο και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Το West Texas Intermediate εκτιμούν ότι θα κινηθεί στα 83 δολάρια αυτό το τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024. Και αυτή η προοπτική παραμένει ισχυρή ακόμη και με τις συνεχιζόμενες περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ και την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.
Ο λόγος που δεν βλέπουν τις τιμές να κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα είναι ότι η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία κινείται πιο αργά από το αναμενόμενο ενώ η Σαουδική Αραβία, παρά τις εθελοντικές περικοπές, αύξησε την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα.
Όσον αφορά στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αυτή αποτελούσε μια σημαντική ανησυχία πριν από μερικά χρόνια, όταν η ζήτηση για πετρέλαιο άρχισε να ανακάμπτει μετά το πρώτο κύμα lockdown. Η ανησυχία ήταν ότι, λόγω υποεπενδύσεων, η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου δεν είχε την δυνατότητα να ανταποκριθεί σε μια πιθανή αύξηση της ζήτησης.
Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που λειτουργεί ως ανώτατο όριο στις τιμές, και αυτός είναι η ανάκαμψη στις υπεράκτιες γεωτρήσεις. Η Wood Mackenzie ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η χρήση εξεδρών βαθέων υδάτων αυξάνεται καθώς οι εταιρείες εντείνουν τις off shore έρευνες. Η Goldman Sachs ανέφερε επίσης αυτή την ανάκαμψη σε πρόσφατο σημείωμά της.
«Η σημαντική αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ το περασμένο έτος, η επιστροφή στην ανάπτυξη των διεθνών υπεράκτιων έργων και το μειωμένο κόστος παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ περιορίζουν την ανοδική τάση των τιμών», ανέφερε η τράπεζα.