Σύμφωνα με νεότερες ενημερώσεις από το Παρίσι, η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια πυραύλων MBDA, με έδρα την Γαλλία, ηγείται μιας κοινοπραξίας εταιρειών με στόχο την δημιουργία ενός πρωτοτύπου αναχαιτιστικού πυραύλου υπερ-υπερηχητικών απειλών για την Ευρώπη εντός της επόμενης τριετίας.
Η εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε πυραυλικά συστήματα και πυραυλική τεχνολογία, έχει υπογράψει επιστολές πρόθεσης με τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Στόχος είναι να ξεκινήσει ένα στάδιο σχεδιασμού για την μελέτη του προγράμματος Hypersonic Defense Interceptor Study, γνωστού και ως HYDIS2. Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να καταλήξει σε διάφορους σχεδιασμούς, από τους οποίος θα επιλεχθεί ένας τελικός. Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές κατά την διάρκεια της έκθεσης Paris Air Show στην γαλλική πρωτεύουσα.
Η κοινοπραξία αποτελείται από 19 εταιρείες και 30 προμηθευτές από 14 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δήλωσε ο Bruno Verzotti, υπεύθυνος για τα μελλοντικά συστήματα της εταιρείας MBDA. Εκτός από τα τέσσερα κράτη που έχουν υπογράψει τις επιστολές πρόθεσης για την υποστήριξη του προγράμματος HYDIS2, υπάρχουν βιομηχανικοί συνεργάτες από την Φινλανδία, την Εσθονία, την Σουηδία, την Δανία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Αυστρία, την Ισπανία και το Βέλγιο.
«Το HYDIS2 σκοπεύει να καθορίσει τον αναχαιτιστικό πύραυλο της Ευρώπης» δήλωσε ο Verzotti κατά την διάρκεια σύντομης ομιλίας του. Μετά την τριετή μελέτη του προγράμματος, το σχέδιο είναι τα τέσσερα κράτη να επιλέξουν το τελικό σχέδιο του πυραύλου που θα αναχαιτίζει υπερ-υπερηχητικά όπλα, έτσι ώστε το πρόγραμμα να συνεχίσει κανονικά.
Η εταιρεία εργάζεται στην τεχνολογία αναχαίτισης υπερ-υπερηχητικών απειλών περίπου τέσσερα έτη τώρα, δήλωσε ο ίδιος. Εντός της MBDA, αυτή η δυνατότητα ονομάζεται Aquila, η οποία στα λατινικά σημαίνει «Αετός».
Ελπίζει για Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση
Ο απώτερος στόχος είναι η δυνατότητα Aquila να συνδεθεί με το πρόγραμμα Timely Warning and Interception with Space-based TheatER Surveillance (TWISTER), ένα πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης και αναχαίτισης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την στρατιωτική συνεργασία Permanent Structured Cooperation (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχεδόν ένα έτος πριν, η ήπειρος ανακοίνωσε μία σειρά από 61 προγράμματα που υποστηρίζονται από το κοινό αμυντικό ταμείο European Defence Fund (EDF). Ένα από αυτά, η πρωτοβουλία HYDEF, επιλέχθηκε για να καλύψει την πρώτη φάση δημιουργίας ενός παρόμοιου ενδο-ατμοσφαιρικού αναχαιτιστικού πυραύλου.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HYDEF αναμένεται να κοστίσει περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ και να διαρκέσει 36 μήνες.
Και η MBDA είχε υποβάλει ένα αίτημα για να λάβει κεφάλαια από το ευρωπαϊκό ταμείο EDF, ώστε να κατασκευάσει έναν αναχαιτιστικό πύραυλο το 2022. Αν και η πρότασή τους δεν είχε επιλεχθεί τότε, οι επίσημοι είναι πολύ αισιόδοξοι πως μία δεύτερη προσπάθεια -με την ίδια βιομηχανική ομάδα- ίσως τα πάει καλύτερα.