Η Βρετανία ανακοίνωσε νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο εταιρείες που συνδέονται με την κλοπή ουκρανικών σιτηρών αλλά και με εμπλεκόμενους στον ενεργειακό τομέα. Την ίδια ώρα ωστόσο, η ρωσική Gazprom υπενθύμιζε ότι συνεχίζει την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την οποία προσδιόρισε σε 41,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η Βρετανία συντονίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνέρχται η ομάδα των 7 ισχυρών οικονομιών, στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο, με στόχο να διευρύνει τις κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών .
Η Βρετανία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιβάλλει κυρώσεις σε 86 άτομα και οντότητες που συνδέονται με την κλοπή και μεταπώληση ουκρανικών σιτηρών, ενώ οι νέες κυρώσεις στρέφονται επίσης στις εισαγωγές αλουμινίου, χαλκού και νικελίου από τη Ρωσία. Οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, συμπεριλαμβάνουν και «παρακλάδια» της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom. Ο Ρώσος ολιγάρχης και ιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας μεταλλευμάτων Copper Company, Iγκόρ Αλτούσκιν, βρίσκεται επίσης στην βρετανική λίστα.
Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι άλλες 70 οντότητες από τη Ρωσία και “άλλες χώρες” θα τεθούν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ., ενώ ακολουθούν περισσότερες από 300 νέες κυρώσεις κατά οντοτήτων, που συνδέονται με τη «ρωσική πολεμική μηχανή».
“Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι για πάντα”
H ομάδα G7 σταθμίζει μέτρα κατά του εμπορίου διαμαντιών της Ρωσίας ενώ ήδη η Βρετανία ανακοίνωσε τη δική της απαγόρευση.
«Όπως δείχνουν οι σημερινές ανακοινώσεις, η G7 παραμένει ενωμένη απέναντι στην απειλή από τη Ρωσία και σταθερή στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak.
«Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι για πάντα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, συνηγορώντας ότι «πρέπει να μπουν περιορισμοί στο εμπόριο».
Το Βέλγιο είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ρωσικών διαμαντιών, μαζί με την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.