Μονόδρομος φαίνεται πως ήταν για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου και της βασιλικής συζύγου Καμίλα στη Γαλλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, η επίσημη επίσκεψη του νέου βασιλιά της Γηραιάς Αλβιώνας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη γειτονική χώρα από τις 26 ως τις 29 Μαρτίου, αναβλήθηκε καθώς συνεχίζονται οι εθνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό. Άλλωστε, οι επικεφαλής των συνδικάτων, Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και Ιβάν Φορ (από το συνδικάτο Force Ouvriere) είχαν δηλώσει: «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας».
Οι διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά απειλητικά μηνύματα κατά του Μακρόν αλλά και του βασιλιά Καρόλου σε τοίχους κτηρίων της γαλλικής πρωτεύουσας. «Αποκεφαλισμός στον Μακρόν», «Θάνατος στο βασιλιά», «Κάρολε, ξέρεις τι είναι η γκιλοτίνα;», είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα που ανάγκασαν το Ελιζέ να ακυρώσει το επίσημο ταξίδι του νέου βασιλιά στη Γαλλία. Μετά την αναγόρευση του Καρόλου ως νέου βασιλιά της Γηραιάς Αλβιώνας το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε ανακοινώσει πως το πρώτο επίσημο ταξίδι του νέου βασιλικού ζεύγος στο εξωτερικό θα είναι στη Γαλλία και αμέσως μετά στη Γερμανία. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Καρόλου ως βασιλιά στη Γαλλία με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών στην μετά - Brexit εποχή.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο μονάρχης και η βασιλική σύζυγος θα έφταναν στο Παρίσι την Κυριακή για παραμονή τεσσάρων ημερών στη Γαλλία ενώ την Δευτέρα είχε προγραμματιστεί να παρατεθεί επίσημο δείπνο στο ζεύγος των γαλαζοαίματων στις Βερσαλλίες. Όμως, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψη του Βρετανού μονάρχη υπό τον φόβο πως αυτή θα διαταρασσόταν από τις διαδηλώσεις ενώ το δείπνο στις Βερσαλλίες θα ξυπνούσε μνήμες από την επανάσταση του 1789, όταν πλήθη λαού είχαν συγκεντρωθεί στα βασιλικά ανάκτορα των Βερσαλλιών και τα κατέλαβαν ενώ ο βασιλιάς και η βασιλική οικογένεια κατέφυγαν στο ανάκτορο του Κεραμεικού στο Παρίσι. Ο Λουδοβίκος 16ος και η σύζυγός του Μαρία Αντουανέτα αποκεφαλίστηκαν δημόσια στη γκιλοτίνα τον Οκτώβριο του 1793.
Οι Βερσαλλίες, ο Μακρόν και η Μαρία Αντουανέτα
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail χαρακτηρίζει «ευθεία επίθεση στη βρετανική μοναρχία» τα συνθήματα κατά του βασιλιά Καρόλου στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ενώ ειδικοί αναλυτές που μίλησαν στην εφημερίδα υποστήριξαν πως ο γιος της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ ήταν αποφασισμένος να επισκεφθεί τη Γαλλία για να δείξει πως «δεν γίνεται να παραδίνεσαι στον όχλο» την ίδια στιγμή που «"αναρχικοί" σπάνε και καίνε τις πόλεις ενώ το Παρίσι πνίγεται από τα σκουπίδια που δεν συλλέγονται».
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, το πρωί της Παρασκευής ο Μακρόν τηλεφώνησε στον βασιλιά Κάρολο και του ζήτησε να αναβάλλει το ταξίδι του στη Γαλλία ενώ σχεδόν την ίδια ώρα κάλεσε και την Ντάουνινγκ Στριτ για ενημέρωση. Ο βασιλικός συντάκτης Ρίτσαρντ Φιτζγουιλίαμς δήλωσε πως ο συμβολισμός ενός επίσημου δείπνου στις Βερσαλλίες την ώρα που η Γαλλία «φλέγεται» θα έδινε λαβές για σύγκριση του Γάλλου προέδρου με την Μαρία Αντουανέτα. «Η αναβολή της επίσημης επίσκεψης του Καρόλου στη Γαλλία, η πρώτη ως βασιλιάς, είναι ταπείνωση για τον πρόεδρο Μακρόν. Η χώρα έχει περιέλθει σε αναρχία και ήταν ξεκάθαρα αδύνατον να εγγυηθεί την ασφάλεια της βασιλικής επίσκεψης. Οι απειλές που θα έθεταν σε κίνδυνο την επίσκεψη ήταν όλες πολύ ρεαλιστικές, ειδικότερα, με τον συμβολισμό που έχουν οι Βερσαλλίες, όπου θα παρατίθετο το επίσημο δείπνο», δήλωσε ο Φιτζγουίλιαμς.
Πηγές από τις δυνάμεις Ασφαλείας του Παρισιού δήλωσαν πως η γαλλική προεδρία φοβήθηκε για την ασφάλεια του βασιλιά Καρόλου καθώς «ο μονάρχης αρέσκεται να συγχρωτίζεται με τα πλήθη» και αυτό θα έκανε δύσκολη την φύλαξή του.