Μία νέα υπόθεση παράνομων παρακολουθήσεων έρχεται στην επιφάνεια και αυτήν τη φορά εμπλέκει την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η Artemis Seaford, η επικεφαλής ασφαλείας της Meta, ήταν στο στόχαστρο της ΕΥΠ, με το τηλέφωνό της να παραβιάζεται από το Predator spyware.
Η Ελληνοαμερικανίδα Seaford, εργαζόταν στην Meta από το 2020 έως το 2022, αντιμετωπίζοντας τα θέματα κυβερνοασφάλειας της Meta, ενώ συνομιλούσε συχνά με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ανακάλυψε για πρώτη φορά πως έπεσε θύμα hacking, όταν είδε το όνομά της σε μία λίστα στόχων spyware που διέρρευσε το Νοέμβριο του 2022. Αργότερα, ειδικοί ασφαλείας επιβεβαίωσαν πως το τηλέφωνό της είχε μολυνθεί με το Predator από το Σεπτέμβριο του 2021.
Το Predator της ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί κλήσεις, γραπτά μηνύματα, videos και φωτογραφίες στο τηλέφωνο του στόχου. Πέρα όμως από το Predator, οι Times αποκαλύπτουν πως οι κλήσεις της Seaford παρακολουθούνταν ένα μήνα πριν να μολυνθεί το τηλέφωνό της.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που μολύνθηκε το τηλέφωνο της Seaford. To Predator εγκαταστάθηκε μετά τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης εμβολίου για Covid, μέσω του κρατικού portal. Μερικές ώρες μετά το κλείσιμο του ραντεβού, η Seaford έλαβε ένα γραπτό μήνυμα που ζητούσε την επιβεβαίωση του ραντεβού, με κλικ σε ένα σύνδεσμο. Αυτό το link ήταν και η πόρτα που άνοιξε το δρόμο για τη μόλυνση της συσκευής της Seaford.
Οι πληροφορίες για το ραντεβού στο μολυσμένο μήνυμα ήταν οι σωστές, γεγονός που δείχνει πως κάποιος είδε νωρίτερα το αυθεντικό και σύνταξε το μολυσμένο μήνυμα ανάλογα. Ο αποστολέας εμφανιζόταν πως ήταν η σωστή κρατική υπηρεσία, ενώ το μολυσμένο URL ήταν πιστό στην εμφάνιση στην πλατφόρμα εμβολιασμού.
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα γιατί η Seaford μπήκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ και φαίνεται πως ούτε η ίδια γνωρίζει.
Στην περίπτωσή μου, δεν ξέρω γιατί έγινα στόχος, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποιες λογικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.
Η Seaford έχει προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ ζήτησε και τη συμβολή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τη διερεύνηση της υπόθεσης.