Μαζικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα από Γεωργιανούς στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τιφλίδα. Οι ίδιοι φαίνεται πως διαδήλωσαν έναντι ενός αμφιλεγόμενου νέου νόμου, ο οποίος και αποσύρθηκε από την κυβέρνηση της χώρας λόγω της μεγάλης αντίδρασης του κόσμου.
Ποιος ήταν όμως ο νόμος αυτός, ποιος τον υποστήριξε και ποιος όχι;
Μία προσεκτικότερη προσέγγιση της κατάστασης μας δείχνει πως η Γεωργία είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το μονοπάτι της Ουκρανίας. Υπάρχουν δηλαδή στοιχεία που δείχνουν ότι η Δύση ίσως "στρατολογήσει" τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος κατά την διάρκεια όλης της καριέρας του πήγαινε κόντρα στην ρωσική ηγεμονία.
Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα εναντιώνονταν σε μία χρέωση που ονομάστηκα foreign agent (ξένος παράγοντας) και η οποία - εάν περνούσε - θα ανάγκαζε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα της χώρας που λαμβάνουν χρηματοδότηση μεγαλύτερης του 20% από το εξωτερικό να εγγραφούν σε ένα ειδικό ταμείο στο οποίο θα υπέβαλαν κάθε χρόνο μία ετήσια οικονομική κατάσταση. Εάν δεν το έκαναν, θα λάμβαναν πρόστιμο 9,500 δολαρίων.
Το γεωργιανό υπουργείο δικαιοσύνης έδωσε "πράσινο φως" στον νόμο, υποστηρίζοντας πως θα εξέθετε "παράγοντες ξένης επιρροής" στην χώρα. Οι υποστηρικτές του νόμου αναφέρουν πως και οι ΗΠΑ έχουν παρόμοια νομοθεσία, την αποκαλούμενη FARA.
Τα Επιχειρήματα των Αρνητών - Ο Ρόλος Ε.Ε. και Ρωσίας
Από την άλλη, οι αρνητές είδαν τον νόμο ως μία προσπάθεια να μιμηθεί η χώρα τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου της Ρωσίας. Επίσης θεώρησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης ένα σημάδι της αυξανόμενης επιρροής της Μόσχας. Επιπλέον, είδαν τον νόμο αυτό ως ένα εμπόδιο στην εισχώρηση της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το αίτημα της Τιφλίδας για ένταξή της στην ένωση, ωστόσο αρκετοί επίσημοι της Ε.Ε. καταδίκασαν τον νόμο αυτό.
"Η υιοθέτηση αυτού του νόμου περί ξένης επιρροής δεν συμβαδίζει με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι πλειοψηφία των Γεωργιανών θέλει να ενταχθεί," δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέσω δημοσίευσής του στο Twitter την Τετάρτη.
Ο Otar Berov, ένας Γεωργιανός αθλητικός σχολιαστής που συμμετείχε στον αγώνα, δήλωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει να διαδηλώνει όσο χρειαστεί.
"Ο νόμος είναι ενάντια στους ανθρώπους. Προσπαθούν να μας αποκόψουν από την Δύση και να μας φέρουν πιο κοντά στην Ρωσία. Αλλά το μέλλον μας δεν είναι με την Ρωσία, αυτό είναι ξεκάθαρο," δήλωσε στην πασίγνωστη δυτική Guardian.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση, το 85% των Γεωργιανών υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.