Παρά το γεγονός πως η Νότια Κορέα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ, η Σεούλ έχει αρνηθεί να συνδράμει άμεσα στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Ωστόσο, αναφορές μέσων προτείνουν πως η χώρα πουλάει όπλα στις ΗΠΑ, τα οποία τελικώς καταλήγουν στο Κίεβο.
Η Νότια Κορέα προσπαθεί να μην "εκνευρίσει" την Μόσχα, ελπίζοντας πως η Ρωσία θα υποστηρίξει τον περιορισμό εισαγωγών από την Βόρεια Κορέα στο μέλλον. Αυτήν την προσέγγιση έχουν υιοθετήσει και άλλα κράτη, όπως κάποια της Λατινικής Αμερικής.
Οι New York Times ανέφεραν τώρα σε πρόσφατη δημοσίευσή τους πως οι εξαγωγής της Νότιας Κορέας είδαν αύξηση 140 τις εκατό, φτάνοντας το ποσό-ρεκόρ των 17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Μόνο στην Πολωνία πουλήθηκαν όπλα αξίας 12,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αναφορά προσθέτει επίσης πως η Σεούλ έχει καταφέρει να διατηρήσει μία ισχυρή εγχώρια στρατιωτική αλυσίδα προμήθειας, η οποία είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και να την υπερασπιστεί από την Βόρεια Κορέα. Το γεγονός αυτό αντιτίθεται με τους ευρωπαϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι μείωσαν δραστικά τις υποδομές παραγωγής όπλων τους μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, η Νότια Κορέα είδε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ των 25 κορυφαίων χωρών που εξάγουν όπλα την περίοδο μεταξύ 2017 και 2021. Η Σεούλ κατατάχθηκε στο νούμερο 8 με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 2,8 τις εκατό.
Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων στην χώρα, η Hanwha Aerospace, έχει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας από ποτέ και σκοπεύει να τριπλασιάσει τις δυνατότητες παραγωγής της μέχρι τέλους του χρόνου.
Πώς Απέκτησε Την "Φήμη" Της;
Από τότε που ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος του 2022, οι σειριακές παραγωγές όπλων όπως εκτοξευτών πυραύλων δυσκολεύονται να καλύψουν την υπάρχουσα ζήτηση. Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο για την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν όπλα να βρουν αρκετά άρματα μάχης για να στείλουν στην Ουκρανία.
Εδώ έρχεται η Νότια Κορέα, η οποία είδε τα "φώτα της δημοσιότητας" να πέφτουν πάνω της, εξαιτίας της αυξανόμενης παραγωγής όπλων της. Η Σεούλ έγινε μία ελκυστική εναλλακτική για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έσπευσαν να επαναεξοπλιστούν και να εκσυγχρονίσουν τις δυνάμεις τους αφότου έστειλαν τα όπλα σοβιετικής εποχής τους στην Ουκρανία.
Η Πολωνία αποτελεί ίσως το πιο εύστοχο παράδειγμα.