Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία! Ένα μήνα μετά τον σεισμό ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει νέα για τους αγνοούμενους: «Δεν μπορούμε να θρηνήσουμε ακόμα»

Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου στις 04:17, «η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή εδώ και έναν αιώνα στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), άφησε μια χώρα τραυματισμένη.

Νεκροί συγγενείς, πόλεις σε ερείπια, νέα ζωή σε σκηνές ή κοντέινερ. Ένα μήνα αργότερα, εκατομμύρια Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις σοβαρές συνέπειες της καταστροφής. Ένα μήνα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, όσοι επέζησαν αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Έ

να από τα μεγαλύτερα προβλήματά τους είναι να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν. Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι και δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα μπορούν να βρουν κατάλληλο καταφύγιο. Η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών AFAD αναφέρει ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Μερικοί ζουν με φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα σε άλλο μέρος της χώρας. Τα ταξίδια με αεροπλάνο ή τρένο είναι δωρεάν για όσους θέλουν να πάνε. 

"Ό,τι έχουμε είναι εδώ. Δεν θα φύγουμε"

 

Κάποιοι, ωστόσο, παρέμειναν και μένουν σε σκηνές ή αυτοσχέδια καταφύγια κοντά στα κτίρια που κατέρρευσαν. Στην πόλη Samandag, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, ο Songul Yucesoy επέζησε του σεισμού. Στέκεται δίπλα στα ερείπια του σπιτιού του, που παραμένει ένας σωρός από μπάζα και μια σκουριασμένη στέγη που έχει καταρρεύσει στον κήπο.

Ο Songul λέει ότι δεν θα φύγει: "Ό,τι και να γίνει μετά, θα μείνουμε εδώ. Αυτό είναι το σπίτι μας, η φωλιά μας. Ό,τι έχουμε είναι εδώ. Δεν θα φύγουμε". Αυτήν τη στιγμή, όλη η οικογένεια ζει σε τρεις σκηνές, λίγα μόλις βήματα από το κατεστραμμένο σπίτι τους. Εκεί κοιμούνται και τρώνε, μοιράζοντας φαγητό μαγειρεμένο σε μια μικρή εστία για κάμπινγκ.

Δεν έχουν κατάλληλη τουαλέτα, αν και ανέσυραν μία την οποία προσπάθησαν να μεταφέρουν σε ένα πρόχειρο ξύλινο υπόστεγο. Δημιούργησαν ακόμη και ένα μικρό χώρο ντους. Αλλά δεν έχουν ούτε χώρο ούτε ιδιωτικότητα. Οι σκηνές είναι στριμωγμένες και υπερπλήρες. Ήταν ένας βασανιστικός μήνας για το Song. Δεκαεπτά συγγενείς τους πέθαναν στον σεισμό.

Η αδερφή της Τουλάι αγνοείται επισήμως. "Δεν ξέρουμε αν είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια. Δεν ξέρουμε αν το σώμα της έχει βγάλει ακόμα ή όχι. Περιμένουμε. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε το πένθος. Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε τους αγνοούμενους, " είπε στο BBC.

 

Χιλιάδες άνθρωποι θαμμένοι σε αυτοσχέδια νεκροταφεία σκαμμένα στα χωράφια και στο δάσος

 

Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ - που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα από 7,6 - σκότωσε σχεδόν 46.000 ανθρώπους (των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν) και τραυμάτισε 105.000 στην Τουρκία, σύμφωνα με ομολογουμένως ελλιπείς μαρτυρίες. Επίσης, κατέστρεψε ή καταδίκασε 214.000 κτίρια - μερικές φορές πάνω από 12 ορόφους - σε 11 από τις 81 επαρχίες της χώρας.

Επιπλέον, σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία. Τουρκικές πόλεις στις επαρχίες Kahramanmaras, κοντά στο επίκεντρο, και Hatay, στα σύνορα με τη Συρία, καταστράφηκαν, αναγκάζοντας τις αρχές να θάψουν βιαστικά χιλιάδες ανθρώπους σε αυτοσχέδια νεκροταφεία σκαμμένα σε χωράφια και δάση μετά από εσπευσμένες τελετές αποχαιρετισμού.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον σεισμό, το ένα έκτο του τουρκικού πληθυσμού. Από αυτά, 3,3 εκατομμύρια έπρεπε να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή σε σκηνές ή κοντέινερ. Περισσότεροι από 13.000 μετασεισμοί καταγράφηκαν σε ένα μήνα και αυτό το έδαφος που συνέχισε να κλονίζεται το Σάββατο διατηρεί τον πανικό στη χώρα, που βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο.

Η οργή παραμένει έντονη κατά του κράτους

 

Στις πληγείσες περιοχές, ο θυμός παραμένει έντονος ενάντια στο κράτος, το οποίο χρειάστηκε έως και 50 ώρες για να αναπτύξει βοήθεια, ειδικά τον στρατό και τις δυνάμεις του, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν ακόμη ζωντανοί παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναγνώρισε τις καθυστερήσεις, που αποδίδονται εν μέρει στην κακοκαιρία και την κλίμακα της καταστροφής των 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και ζήτησε συγγνώμη από τους επιζώντες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ωστόσο, ότι οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι των οποίων τα κτίρια κατέρρευσαν σαν κάστρα από βιβλία θεωρούνται κυρίως υπεύθυνοι για τα τρομερά διόδια. Έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες κατά 612 ατόμων που συμμετείχαν στην κατασκευή αυτών των κτιρίων, ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης.

Αρκετοί συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα. Όμως κανένας αξιωματούχος δεν παραιτήθηκε ή απολύθηκε, εκτός από τον δήμαρχο μιας μικρής πόλης του AKP (κόμμα του προέδρου). Η τουρκική οικονομία, η οποία ήδη περνούσε μια περίοδο αναταραχής που σχετίζεται με τον υψηλό πληθωρισμό και την κατάρρευση του νομίσματος για ενάμιση χρόνο, πρόκειται τώρα να υποστεί τις συνέπειες του σεισμού.

Ο καταστροφικός σεισμός και οι μετασεισμοί του προκάλεσαν ζημιές άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 4% του ΑΕΠ της Τουρκίας, υπολόγισε η Παγκόσμια Τράπεζα στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτή η εκτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος ανοικοδόμησης, «δυνητικά διπλάσιο», σύμφωνα με την ίδια, ούτε τις συνέπειες στη μελλοντική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να χτίσει «σε ένα χρόνο» περισσότερα από 450.000 σπίτια με αντισεισμικά πρότυπα και ανακοίνωσε την καταβολή 100.000 τουρκικών λιρών (περίπου 5.000 ευρώ) στους συγγενείς του εκλιπόντος. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που επλήγησαν από τον σεισμό έχουν ήδη λάβει βοήθεια ύψους 10.000 τουρκικών λιρών, μισό δισεκατομμύριο ευρώ συνολικά, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αρχηγός του κράτους.

Υποσχέθηκε επίσης ειδική βοήθεια επανεγκατάστασης 15.000 τουρκικών λιρών (750 ευρώ). «Οι εργασίες ανασυγκρότησης θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις (του σεισμού) στην οικονομική δραστηριότητα», εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ