Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να καταστέλλουν την ανάπτυξη της Κίνας και δεν πρέπει να συνεχίσουν την «παλιά ρουτίνα του μονομερούς εκφοβισμού», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο αξιωματούχων, ο Ουάνγκ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή στις θεμιτές ανησυχίες της Κίνας, να σταματήσουν να συγκρατούν και να καταστέλλουν την ανάπτυξή της και να μην αμφισβητούν διαρκώς την κόκκινη γραμμή της Κίνας «σαλαμοποιώντας» την. Αναφερόταν στην τακτική της χρήσης μιας σειράς μικρών δράσεων για την επίτευξη ενός πολύ ευρύτερου αποτελέσματος, που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί με μία και μόνο εκτεταμένη δράση.
Τα σχόλια του Ουάνγκ υπογραμμίζουν τη συνάντηση που είχε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάντεν τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, όπου συζήτησαν αριθμό ζητημάτων, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν. Ήταν οι πρώτες δια ζώσης συνομιλίες τους από το 2017.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και πιστεύει πως οι ΗΠΑ κατατρώγουν σιγά-σιγά τα κεντρικά συμφέροντά της προσέχοντας παράλληλα να αποφύγουν κάποια δραστική ενέργεια που θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα μια ξεκάθαρη αιτία για να αντιδράσει με πλήρη ισχύ.
Ο Μπάιντεν έχει προβάλει αντιρρήσεις στις κινεζικές «εξαναγκαστικές και όλο και πιο επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ταϊβάν, για τις οποίες είπε πως υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία.
Ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε την Ταϊβάν «πρώτη κόκκινη γραμμή» της Κίνας, η οποία δεν πρέπει να παραβιαστεί. Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μπλίνκεν, ο Ουάνγκ υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρώσουν στο να μεταφράσουν σε πρακτικές πολιτικές και συγκεκριμένες δράσεις τη συναίνεση των δύο ηγετών στο Μπαλί, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Είναι απαραίτητο να εντείνουμε τις διαβουλεύσεις αναφορικά με τις κατευθυντήριες αρχές στις σινοαμερικανικές σχέσεις, να προωθήσουμε το διάλογο σε όλα τα επίπεδα και να επιλύσουμε συγκεκριμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μέσω κοινών ομάδων εργασίας», δήλωσε ο Ουάνγκ.