Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς θεωρεί πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αποτυχία του αρχικού της σχεδίου και η επακόλουθη πυρηνική ρητορική του Πούτιν και της κυβέρνησής του, προκάλεσαν ανησυχία στον ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
«Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτόν τον πόλεμο και το κακό στρατιωτικό ιστορικό της Ρωσίας από τον Σι Τζινπίνγκ όταν σκέφτεται τις δικές του φιλοδοξίες στην Ταϊβάν και αλλού», δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Σύμφωνα με τον Μπερνς «είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την αντίδραση της κινεζικής ηγεσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία», διότι λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και δήλωσαν «απεριόριστη φιλία» μεταξύ τους.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Μπερνς, τα όρια αυτής της «εταιρικής σχέσης» έγιναν εμφανή μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς το Πεκίνο δεν προμηθεύει όπλα στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Φαίνεται ότι αυτή η εταιρική σχέση έχει πράγματι κάποια όρια, τουλάχιστον όσον αφορά την απροθυμία του Σι να παράσχει στον Πούτιν τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο διευθυντής της CIA.
Όταν ρωτήθηκε τι ανησυχεί περισσότερο την ηγεσία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σχετικά με αυτή τη σύγκρουση, ο Μπερνς απάντησε ότι είναι η πυρηνική ρητορική του Κρεμλίνου. «Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη πυρηνική φλυαρία από τον Πούτιν και άλλους γύρω του», δήλωσε ο Μπερνς.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Σεργκέι Ναρίσκιν. Σύμφωνα με τον Μπερνς, η Μόσχα προσπαθεί να εκφοβίσει τη Δύση, αλλά επιμένει ότι προς το παρόν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «δεν βλέπουν σαφείς αποδείξεις για σχέδια χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων».
«Το κάναμε πολύ σαφές, ο πρόεδρος το έκανε πολύ σαφές στους Ρώσους, τι σοβαρούς κινδύνους θα είχε αυτό. Νομίζω ότι ήταν επίσης πολύ χρήσιμο το γεγονός ότι ο Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ινδίας εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Νομίζω ότι αυτό επηρεάζει και τους Ρώσους», σημείωσε ο Μπερνς.