Κόσμος

Περιορίζει η πυρηνική ισορροπία τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών;

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η δυτική συμμαχία έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε εύρος που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με την πρόθεση να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της μεγάλης δύναμης, ο Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε υψηλά επίπεδα συναγερμού. Μάλιστα, την ίδια μέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν εξέδωσε μια προειδοποίηση: «Όποιος προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα και τον λαό μας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία σας».

Πρόσφατα, ο Πούτιν σηματοδότησε ξανά τη χρήση πυρηνικής αποτροπής για να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να προστατεύσει την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα. Ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) είπε στο CBS News ότι δεν πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπλοφάρει για τις πυρηνικές απειλές και ότι ένας πυρηνικός πόλεμος «θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα». Στο παρελθόν, ο Ζελένσκι έλεγε συχνά ότι όταν η Ρωσία απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικές βόμβες για να εκφοβίσει τον κόσμο, ήταν μια απλή μπλόφα. Ως εκ τούτου, η ρητορική του Ζελένσκι αυτή τη φορά έχει κάνει πολλούς να αισθάνονται ότι επίκειται πυρηνικός πόλεμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα μετατραπεί πραγματικά η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας σε πυρηνικό πόλεμο;

Ο Τσαν Κουνγκ (Chan Kung), ιδρυτής του think tank ANBOUND, έκανε μια σαφή κρίση σχετικά με αυτό στις αρχές Μαρτίου αυτού του έτους: ένας πυρηνικός πόλεμος δεν θα συμβεί. Βασιζόμενος στη θεωρία της πυρηνικής αποτροπής, πρότεινε την έννοια της «πυρηνικής ισορροπίας» και πίστευε ότι μια τέτοια ισορροπία περιορίζει στην πραγματικότητα την πιθανότητα μελλοντικών πυρηνικών πολέμων.

Στη θεωρία του πυρηνικού πολέμου, η «πυρηνική αποτροπή» σημαίνει ότι η τεράστια δύναμη των πυρηνικών όπλων χρησιμοποιείται ως παράγοντας για την αποτροπή της πραγματικής τους χρήσης, δηλαδή ως βάση για διαπραγματεύσεις. Στην πραγματική εφαρμογή της πυρηνικής αποτροπής, οι ηγέτες που είναι καλά προετοιμασμένοι στη στρατηγική τους θα ήταν λιγότερο πιθανό να εκφοβίσουν άλλους με πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, ο Τσαν Κουνγκ πιστεύει ότι αυτή η θεωρία είναι πλέον ξεπερασμένη. Η θεωρία της πυρηνικής αποτροπής ήταν πολύ δημοφιλής μετά τη γέννηση των πυρηνικών όπλων. Γενικά πιστεύεται ότι η αποτροπή επιτυγχάνεται κυρίως μέσω δύο όψεων, δηλαδή, «τιμωρία» και «άρνηση».

Από τις αρχές του νέου αιώνα, με την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων στον κόσμο, όλο και περισσότερες χώρες άρχισαν να κατέχουν πυρηνικά όπλα, γεγονός που θέτει ένα ερώτημα και αμφισβητεί την αξία της θεωρίας της πυρηνικής αποτροπής.

Ο Τσαν Κουνγκ πρότεινε τη θεωρία της «πυρηνικής ισορροπίας». Αυτή περιλαμβάνει κυρίως δύο σημεία:

  • Πρώτον, είναι η πυρηνική ισορροπία που αποτρέπει τον πυρηνικό πόλεμο, όχι οποιαδήποτε συμφωνία πυρηνικών όπλων ούτε το ανθρωπιστικό κίνητρο των εθνών που κατέχουν όπλα. Είναι ο φόβος της αμοιβαίας καταστροφής που δημιουργεί την ισορροπία, και αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.
  • Δεύτερον, η πυρηνική ισορροπία δίνει έμφαση στην ισορροπία δυνάμεων. Η πυρηνική ισορροπία δίνει έμφαση στην ισορροπία δυνάμεων. Μόνο όταν διαφορετικές χώρες κατέχουν παρόμοιες ποσότητες πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να υπάρξει ισορροπία. Όσο για εκείνες τις χώρες με μόνο δεκάδες ή εκατοντάδες πυρηνικά όπλα, πρακτικά δεν είναι πολύ χρήσιμο και μπορούν να καταστραφούν ανά πάσα στιγμή.

Όπως τόνισε ο Τσαν Κουνγκ ότι κατά το πρώιμο στάδιο του πολέμου τον Μάρτιο, οι ενέργειες του Πούτιν δεν είναι ούτε «πυρηνική αποτροπή» ούτε «πυρηνικός εκφοβισμός», αλλά «πυρηνική προπαγάνδα». Ο στόχος αυτής της πράξης του Ρώσου Προέδρου δεν ήταν ο έξω κόσμος, αλλά για να εντυπωσιάσει το ρωσικό κοινό. Επομένως, είναι μια μορφή προπαγάνδας η προβολή της εικόνας του ως ισχυρού άνδρα.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα πυρηνικό πόλεμο;

Σχετικά με μια πιθανή ρωσική πυρηνική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου (Zbigniew Rau) είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο πολωνικό ραδιόφωνο RMF FM ότι το ΝΑΤΟ θα έχει μια συμβατική απάντηση. Ερωτηθείς εάν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα εισέλθουν στην Ουκρανία, ο Ράου είπε ότι δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να χτυπήσει τη Ρωσία με αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά όχι απαραίτητα να τους εκτοξεύσει από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ένας απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ που διατηρεί ακόμη στενούς δεσμούς με τον στρατό δήλωσε επίσης πριν από λίγες ημέρες ότι η απάντηση της Δύσης στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία μπορεί να περιλαμβάνει την πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ, όπως τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Βαλτική Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τον Τσαν Κουνγκ, οι απαντήσεις από τη Δύση δεν είναι ούτε ισχυρές ούτε λογικές ώστε να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου. Αντίθετα, μπορεί να τονώσουν το πραγματικό ξέσπασμά του. Στην πραγματικότητα, ο Τσαν Κουνγκ έχει επικρίνει «τις απαντήσεις σχετικά με τον πυρηνικό πόλεμο από τους δειλούς και αδαείς δυτικούς και αμερικανούς πολιτικούς καθώς και από ερασιτέχνες στρατηγούς». Πρόσφατα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Αλλά ο Σάλιβαν δεν περιέγραψε τη φύση της σχεδιαζόμενης αντίδρασης των ΗΠΑ. Αυτό το είδος εκφοβιστικής γλώσσας, που είναι ισχυρή εξωτερικά αλλά αδύναμη εσωτερικά, είναι πιθανώς πολύ δύσκολο για έναν έμπειρο γεωπολιτικό όπως ο Πούτιν να το πάρει στα σοβαρά. Κατά την άποψη του Τσαν, αυτοί οι δυτικοί πολιτικοί είναι παγιδευμένοι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και αλλάζουν απερίσκεπτα τους κανόνες για τον πυρηνικό πόλεμο. Προωθούν τη γενίκευση της χρήσης πυρηνικών όπλων και προσπαθούν να μειώσουν την «τιμή» των ατομικών τσιπ, ώστε περισσότερα έθνη να τολμήσουν να κάνουν πυρηνικά τυχερά παιχνίδια. Αυτό αναπόφευκτα θα φέρει τον κόσμο μας σε μια άνευ προηγουμένου εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τώρα είναι να ενεργήσουν σύμφωνα με τη θεωρία της «πυρηνικής ισορροπίας». Για να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να πάρει απεγνωσμένα ρίσκα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τον πείσουν ότι δεν θα ανεχθούν τη Ρωσία αν πατήσει το κουμπί του πυρηνικού πολέμου. Σύμφωνα με τη θεωρία της πυρηνικής ισορροπίας, όποιος πυροδοτήσει πρώτος έναν πυρηνικό πόλεμο πρέπει να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη, γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία της πυρηνικής ενέργειας. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν άλλη επιλογή εάν η Ρωσία ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Η αντεπίθεση θα είναι συντριπτική και ολόκληρη η Ρωσία μπορεί να καταστραφεί. Όταν η Ρωσία διαγραφεί από τον πλανήτη, η αποπυρηνικοποίηση του κόσμου θα αποκατασταθεί και η κατάσταση της πυρηνικής ισορροπίας θα επιτευχθεί ξανά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να «εξολοθρεύσουν» τη Ρωσία, ή για να είμαστε πιο σωστά, τη Σοβιετική Ένωση πριν. Κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν εκτόξευσαν πυρηνικούς πυραύλους και ανέπτυξαν πυρηνικά υποβρύχια και πυρηνικούς πυραύλους πολιτοφυλακής, η οποία ήταν η στιγμή που η Ουάσιγκτον και η Μόσχα πλησίασαν περισσότερο στην πυρηνική σύγκρουση. Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε ποτέ μακριά από τον πυρηνικό πόλεμο και μπορεί να καταστραφούμε ανά πάσα στιγμή.

Ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε μια κρίσιμη γεωπολιτική στιγμή, η οποία είναι μια τεχνική λήψης αποφάσεων. Εάν οι πολιτικοί και οι σχετικοί παράγοντες των πυρηνικών δυνάμεων δεν έχουν το θάρρος να κάνουν επαγγελματικές απαντήσεις στις πυρηνικές απειλές, θα ενθαρρύνει μόνο τη διάδοση του πυρηνικού πολέμου σε αυτόν τον κόσμο. Μόνο με την κατανόηση της χρήσης ενός ισχυρού μηχανισμού ασφαλείας όπως η «πυρηνική ισορροπία» μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι «ελεγχόμενος» αν όχι πραγματικά «ασφαλής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...