Κόσμος

Πώς η έλλειψη LNG προκαλεί την πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το τρέχον πρόβλημα είναι η έλλειψη. Σε σύγκριση με την κρίση του 1973, τονίζουν ότι αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μια πραγματική ενεργειακή κρίση, όπου το πρόβλημα το 1973 ήταν οι τιμές και τα καρτέλ, όχι η έλλειψη, όπως είναι σήμερα. Το σημερινό πρόβλημα είναι οι διακοπές ρεύματος που μπορεί να συμβούν, ειδικά στις χώρες της γηραιάς ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό συνάδει και με όσα είπε το ΔΝΤ πριν από λίγες ημέρες: σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ενεργειακή κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη με ιδιαίτερη ένταση δεν θα είναι προσωρινή, αλλά οι επιπτώσεις της θα είναι γενικευμένες και μακροχρόνιες, ότι το 2023 «θα μπορούσε να είναι χειρότερα». «Με τα αποθέματα φυσικού αερίου να πλησιάζουν το 90%, η Ευρώπη θα επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις», πρόσθεσε. Αλλά οι πραγματικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι δεξαμενές πρέπει να ξαναγεμιστούν αφού η υψηλή χειμερινή ζήτηση τις έχει αφήσει στο 25-30%.

Η αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και της πιθανής κινεζικής ζήτησης για ανεφοδιασμό θα οδηγήσει σε έλλειψη πόρων στην αγορά, με μόλις 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νέας χωρητικότητας LNG το επόμενο έτος, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ (Φατιη Βιρολ) κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας της Σιγκαπούρης.

Ταυτόχρονα, η πρόσφατη αποφασιστικότητα των χωρών που ανήκουν στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους, OPEC+, να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) είναι ένα «ριψοκίνδυνο» μέτρο, καθώς ο ΔΟΕ προβλέπει ακριβώς, μια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατομμύρια bpd φέτος, είπε ο Μπιρόλ. «Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς αρκετές οικονομίες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης, αν μιλάμε για παγκόσμια ύφεση...Αυτή η απόφαση μου φαίνεται πραγματικά ατυχής», σημείωσε.

Οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές για διάφορους υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, πλήττουν τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν αυξανόμενο πληθωρισμό στους τομείς των τροφίμων και των υπηρεσιών. Οι υψηλές τιμές και η πιθανότητα επιβολής δασμών αποτελούν πιθανή απειλή για τους ευρωπαίους καταναλωτές καθώς προετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου. Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, η Ευρώπη θα μπορέσει να ξεπεράσει τον χειμώνα, αν και υφίσταται κάποιες άλλες συνέπειες, εφόσον το κλίμα και ο καιρός είναι μέτρια.

«Εκτός κι αν έχουμε έναν εξαιρετικά κρύο και μακρύ χειμώνα, εκτός κι αν υπάρχουν εκπλήξεις όσον αφορά αυτό που έχουμε δει, για παράδειγμα την έκρηξη του Nord Stream, η Ευρώπη θα πρέπει να περάσει αυτόν τον χειμώνα με κάποιες οικονομικές και κοινωνικές μελανιές», προέβλεψε.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια bpd το 2023, επομένως ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται πετρέλαιο από τη Μόσχα για να καλύψει τη ζήτηση, είπε ο Μπιρόλ. Τα κράτη της G7 έχουν προτείνει έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά σε χαμηλότερη τιμή, για να περιορίσουν το εισόδημα της Μόσχας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μπιρόλ είπε ότι το σχέδιο έχει ακόμη πολλές λεπτομέρειες να τελειώσει και θα απαιτήσει τη συμμετοχή μεγάλων χωρών εισαγωγής πετρελαίου.

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στην ενεργειακή ιστορία για να ελαφρύνει τις καθαρές πηγές ενέργειας και να διαμορφώσει ένα βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό σύστημα, είπε ο διευθυντής. «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ο νούμερο ένα μοχλός της ενεργειακής μετάβασης», είπε ο Μπιρόλ, καθώς οι χώρες βλέπουν τις ενεργειακές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως λύση. Ο ΔΟΕ αύξησε την πρόβλεψή του για αύξηση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022 στο 20% από 8% που ήταν προηγουμένως. Ο Μπιρόλ είπε ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού επιταχύνουν την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης για εναλλακτικό ρωσικό αέριο.

Έτσι, ο κόσμος θα συνεχίσει να χρειάζεται ρωσικό πετρέλαιο για να καλύψει τη ζήτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, εάν το 10% ή το 20% του ρωσικού αργού αποσυρθεί από την αγορά, θα εξακολουθεί να καλύπτει τη ζήτηση, είπε ο Μπιρόλ. Αν και υπάρχει ακόμη ένας τεράστιος όγκος στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου που μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας διακοπής του εφοδιασμού, μια άλλη απελευθέρωση δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ