Οικονομία

Απαραίτητο το ρωσικό πετρέλαιο παρά το τσουχτερό κόστος-Πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου αλλά μην χαίρονται τα νοικοκυριά

Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να χρειάζεται ρωσικό πετρέλαιο για να ρέει στην αγορά παρά το ανώτατο όριο τιμών, με το 80% έως 90% να αποτελεί "ενθαρρυντικό επίπεδο" για την κάλυψη της ζήτησης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.

Οι λεπτομέρειες ενός ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο έχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες να διευθετηθούν, δήλωσε ο Birol κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας της Σιγκαπούρης. Το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Birol δήλωσε επίσης ότι ο ΙΕΑ αναμένει ότι οι προσθήκες ανανεώσιμης ενέργειας θα αυξηθούν κατά σχεδόν 400 γιγαβάτ το 2022, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει να περιμένουν κι ας πέφτουν οι τιμές του φ.αερίου 

Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν από τις κορυφές που έφτασαν το καλοκαίρι, αλλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πρέπει να περιμένουν για να ανακουφιστούν από τη συμπίεση που προκαλεί ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός.
Τα συμβόλαια αναφοράς έπεσαν κάτω από τα 100 ευρώ (99 δολάρια) ανά μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, λόγω της καλύτερης από την αναμενόμενη προόδου στην πλήρωση των αποθηκών και του ήπιου καιρού. Επέκτειναν τις απώλειες την Τρίτη, πέφτοντας έως και 6,8% στα 92,40 ευρώ, από το υψηλό των 342 ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Όμως, η αργή μετακύλιση στους λογαριασμούς ενέργειας και οι ευρύτερες αυξήσεις των τιμών σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες σημαίνουν ότι η πίεση στα εισοδήματα θα συνεχιστεί. Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι οι αλλαγές στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου μετακυλίονται συνήθως μόνο εν μέρει στους καταναλωτές και μπορεί να χρειαστούν έως και 12 μήνες για να υλοποιηθούν. Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή του έτους.

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε πρωτοφανή αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την ήπειρο και οι κυβερνήσεις δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς οι οικονομίες τους διολισθαίνουν προς την ύφεση. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ένωσης θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν περισσότερα έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αξιολογήσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος, όταν θα συνεδριάσουν στη Φρανκφούρτη αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, με πολλούς να επισημαίνουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τον πληθωρισμό, αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

"Θα έχει σημασία μακροπρόθεσμα αν οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα. Αλλά βραχυπρόθεσμα, οι κινήσεις στις τιμές της αγοράς δεν μπορούν να μεταφραστούν 1:1 στον πληθωρισμό", δήλωσε η Aila Mihr, ανώτερη αναλύτρια της Danske Bank στο Bloomberg. "Ακόμη και με αυτές τις τιμές, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα".

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για ελλείψεις αυτό το χειμώνα έχουν μειωθεί καθώς οι αποθήκες έχουν γεμίσει. Το Bloomberg Economics σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας άντεξαν εκπληκτικά καλά και οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου βοήθησαν να καλυφθεί μέρος του κενού που άφησε η πτώση των ρωσικών ροών.

"Καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν και οι αποθήκες αδειάζουν, η πραγματικότητα της αγοράς για την αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης θα σημαίνει υψηλότερες τιμές, που μεταφράζονται σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις", δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. "Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι η προθεσμιακή καμπύλη θα κατέβει".
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ