Η Τουρκία βοήθησε κρυφά το Πακιστάν να δημιουργήσει έναν κυβερνοστρατό για να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, να επηρεάσει τις απόψεις των μουσουλμάνων στη Νοτιοανατολική Ασία, να επιτεθεί στις ΗΠΑ και την Ινδία και να υπονομεύσει την κριτική που ασκείται κατά των πακιστανών ηγεμόνων, σύμφωνα με το Nordic Monitor.
Η πρόταση για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών μεταξύ του επισκεπτόμενου Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού (Suleyman Soylu) και του οικοδεσπότη του, Σεχριάρ Καν Αφρίντι (Shehryar Khan Afridi), του τότε υπουργού Εσωτερικών, στις 17 Δεκεμβρίου 2018. Το θέμα συζητήθηκε σε ανώτερο επίπεδο και τηρήθηκε απόρρητο από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικών του Ισλαμαμπάντ.
Το σχέδιο πήρε επίσης το πράσινο φως από τον Ιμράν Καν (Imran Khan), τον τότε πρωθυπουργό που κατείχε ταυτόχρονα τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σοϊλούτην ίδια ημέρα.
Η πρώτη δημόσια παραδοχή αυτής της παράνομης επιχείρησης έγινε από τον Σοϊλού κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις 13 Οκτωβρίου 2022 σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στο Καχραμάνμαρας (Γερμανίκεια). Δεν κατονόμασε τη χώρα, αλλά κατέστησε σαφές ότι στην πραγματικότητα μιλούσε για το Πακιστάν όταν αναφέρθηκε σε μια χώρα που είχε απευθείας πτήση πέντε ή έξι ωρών από την Τουρκία.
Το χρονικό
Σχολιάζοντας έναν πρόσφατα εγκεκριμένο αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ποινικοποιεί και ορίζει ποινές φυλάκισης για κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, ο Σοϊλού υπενθύμισε τις συνομιλίες του κατά την επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ. Είπε ότι ένας Πακιστανός υπουργός τον τράβηξε σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο μετά από συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών και ζήτησε τη βοήθειά του για τη δημιουργία ενός συστήματος στον κυβερνοχώρο.
Ο Αφρίντι είπε στον Τούρκο υπουργό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αρνητική αντίληψη για το Πακιστάν χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι χρειαζόταν επαγγελματίες που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν κυβερνοστρατό για να αντιμετωπίσουν τέτοιες απόπειρες από τις ΗΠΑ και άλλους.
Ο Σοϊλού είπε ότι παρατήρησε ότι ο Πακιστανός υπουργός απέφυγε σκόπιμα να εγείρει αυτό το αίτημα κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών ενώπιον της τουρκικής και πακιστανικής αντιπροσωπείας, αντί να προτιμήσει να το μεταφέρει ιδιωτικά σε μια συνάντηση στην αίθουσα.
Η Τουρκία ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό το αίτημα, αποκάλυψε ο Σοϊλού, στέλνοντας πέντε αρχηγούς της αστυνομίας από διάφορα τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet). Η ομάδα εργάστηκε για μήνες στο Πακιστάν για να ξεκινήσει το έργο και τελικά το ολοκλήρωσε. Έκτοτε, η συνεργασία συνεχίστηκε υπό διαδοχικές κυβερνήσεις, με περίπου 6.000 Πακιστανούς αστυνομικούς να εκπαιδεύονται από την Τουρκία για αυτό και άλλα έργα.
Το μυστικό έργο καμουφλαρίστηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για τη συνεργασία κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ενάντια σε επιχειρήσεις υποτιθέμενης επιρροής που επιδιώκονται από τις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλες ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το έργο.
Ο Σοϊλού δεν είναι ένας απλός υπουργός Εσωτερικών
Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Σοϊλού έχει κερδίσει τη φήμη του να διευθύνει στρατούς τρολ και μποτ στον κυβερνοχώρο για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε εργαστεί σε παρόμοιες μυστικές επιχειρήσεις ακόμη και πριν γίνει υπουργός Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο του 2016.
Όταν ήταν αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν το 2014 με χαρτοφυλάκιο έρευνας και ανάπτυξης, ο Σοϊλού δημιούργησε κρυφά μια μεγάλη ομάδα στο Twitter για να προσβάλει και να στοχοποιεί με προσβλητική γλώσσα εξέχουσες κοινωνικές και πολιτικές προσωπικότητες που δεν ασπάζονταν το ΑΚΡ. Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό αρχείο, έλεγχε τότε έναν στρατό τρολλ 6.000 ατόμων.
Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά μέσα σε έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κόμμα του Ερντογάν λόγω παράνομων κατασχέσεων και του αυθαίρετου κλεισίματος σχεδόν 200 μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά το YouTube και το Twitter, παραμένουν τα μόνα μέσα για τους Τούρκους να αποκτήσουν πραγματικές και αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες για την κυβέρνησή τους
Ο Ερντογάν ήθελε συγκεκριμένα να κυριαρχήσει στον χώρο του Twitter, το τελευταίο καταφύγιο για την ελευθερία της έκφρασης, με αυτόν τον στρατό των τρολ. Μια συκοφαντική εκστρατεία που ξεκίνησε ο στρατός του Σοϊλού στο Twitter επιτέθηκε στους επικριτές και τους αντιπάλους του Ερντογάν που δεν ακολούθησαν τη γραμμή του. Η χρηματοδότηση της επιχείρησης χορηγήθηκε διακριτικά από τοπικές κυβερνήσεις που διοικούνταν από το κόμμα του Ερντογάν.
Ο Σοϊλού επέκτεινε τον κυβερνοστρατό του όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών και μετέφερε πολλούς πράκτορες που είχε απασχολήσει προηγουμένως στον ιδιωτικό τομέα στη μονάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο του αστυνομικού τμήματος, παρόλο που δεν είχαν ιστορικό επιβολής του νόμου και δεν είχαν εκπαίδευση στη διερεύνηση εγκλημάτων που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Αυτό δεν ήταν ένα ζήτημα για τον Σοϊλού, καθώς ήθελε να μετατρέψει τη μονάδα του κυβερνοχώρου σε πολιτικό εργαλείο για να κυνηγά τους αντιπάλους και τους επικριτές.
Υπήρχε πάντα πολιτικό προσωπικό, όπως πληροφορικάριοι και προγραμματιστές λογισμικού που απασχολούνταν στη Διεύθυνση Εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας, αλλά ο αριθμός τους δεν ήταν μεγάλος. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού προερχόταν από ένα υπόβαθρο επιβολής του νόμου και το τμήμα προτίμησε να εκπαιδεύει τους δικούς του αστυνομικούς για να χειρίζονται εργασίες που σχετίζονται με την πληροφορική λόγω του απορρήτου των ερευνών.
Ο Σοϊλού έσπασε αυτή την παράδοση
Εκκαθάρισε πολλούς βετεράνους αξιωματικούς από τη μονάδα του κυβερνοχώρου και προσέλαβε 350 νέο πολιτικό προσωπικό για να στελεχώσει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το οποίο τώρα έχει μόνο 130 αστυνομικούς.
Επιπλέον, κατά παράβαση των κανονισμών και του νόμου, παρείχε στην ηλεκτρονική μονάδα πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από αστυνομικές πληροφορίες, κάτι που δεν είχε προηγούμενο. Με άλλα λόγια, 350 άμαχοι, πρώην τρολ, απέκτησαν το δικαίωμα να ρίξουν μια ματιά σε πληροφορίες που περιλαμβάνουν ιδιωτικές πληροφορίες για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εξέχουσων προσωπικοτήτων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και νομοθετών.
Στο τέλος, χρησιμοποιώντας πληροφορίες ως όπλο, το πρόσφατα ανανεωμένο αστυνομικό τμήμα του κυβερνοχώρου μετατράπηκε σε μηχανισμό για να υπονομεύσει σε κοινή θέα την αντιπολίτευση και να δυσφημήσει επικριτές και διαφωνούντες μέσα στο κυβερνών κόμμα.
Αντί να ερευνούν πραγματικό έγκλημα στο Διαδίκτυο, οι ομάδες της μονάδας κυβερνοχώρου είναι απασχολημένες χακάροντας τα email των αντιπάλων και τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές στους οποίους είχαν πρόσβαση και χρησιμοποιούν το παραβιασμένο υλικό για εκφοβισμό και μερικές φορές εκβιασμό αντιφρονούντων.
Η μονάδα καταχράστηκε κατάφωρα από τον Σοϊλού για να κινήσει επιπόλαιες ποινικές υποθέσεις εναντίον χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εκφράζουν νόμιμη κριτική στην κυβέρνηση ή σε δημοσιογράφους που δημοσιεύουν και διανέμουν το περιεχόμενό τους σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές εκθέσεις που ετοίμασαν οι μονάδες για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο υποβλήθηκαν στους εισαγγελείς προκειμένου να χτιστούν ψευδείς υποθέσεις εναντίον εκείνων που απλώς άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.
Τώρα το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται στο Πακιστάν με σκοπό όχι μόνο να το χρησιμοποιήσει για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους αλλά και για να επιτεθεί σε ξένες χώρες στη Δύση καθώς και στην Ινδία, τον ιστορικό εχθρό του Πακιστάν.