Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο, Κρίστιαν Μπέργκερ κάλεσε όλα τα λιβυκά κόμματα «να βρουν έναν πολιτικό συμβιβασμό που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το συντομότερο δυνατό».
Σε δηλώσεις Τύπου, ο διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι «η Λιβύη πρέπει να έχει μια συνεκτική πολιτική δομή». Ανανέωσε την υποστήριξη της ΕΕ στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ, Αμπντουλάγιε Μπαθίλι (Abdoulaye Bathily) για τη διεξαγωγή των πολυαναμενόμενων εκλογών.
Επιβεβαίωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ενεργειακή εξερεύνηση στα ύδατα της Μεσογείου «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
«Η Λιβύη είναι μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα που αντιμετωπίζει μια θεσμική, οικονομική και κοινωνική κρίση που παρεμποδίζει σοβαρά τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και εξοργίζει τον λιβυκό λαό. Οι Λίβυοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση», σημείωσε ο Μπέργκερ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση GNU με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdel-Hamid Dbaiba) υπέγραψε μια σειρά προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την Τουρκία.
Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν ενεργειακή εξερεύνηση σε θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι συμφωνίες έχουν βαθύνει τις προϋπάρχουσες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία έχει πει ότι τέτοιες συμφωνίες για την εξερεύνηση ενέργειας παραβιάζουν τα ύδατά της.
Το 2019, η Άγκυρα και η πρώην κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία που παρείχε στην Άγκυρα πρόσβαση σε μια αμφισβητούμενη οικονομική ζώνη στη Μεσόγειο.
Εκείνη την εποχή, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος καταδίκασαν τη συμφωνία ως κατάφωρη παραβίαση των διεθνών ναυτιλιακών νόμων. Τους θεώρησαν «παράνομους και απαράδεκτους».
Οι πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης και πολλές χώρες έχουν καταγγείλει τις συμφωνίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι ενεργειακές συμφωνίες που υπογράφηκαν σχετικά παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδουν με το Δίκαιο της Θάλασσας.