Οι σκανδιναβικές χώρες συνήθως διαθέτουν αρκετά υπερσύγχρονο και ισχυρό εξοπλισμό. Πολλές φορές όμως τα οπλικά τους συστήματα, μαζί με τις δυνατότητές τους, υποτιμούνται από άλλες χώρες ή αναλυτές. Ένα εύστοχο παράδειγμα αποτελεί η Σουηδία και πιο συγκεκριμένα ο στόλος από τα τωρινά και τα μελλοντικά της υποβρύχια. Για να ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά σε αυτά τα πολεμικά τους σκάφη.
Τωρινός Στόλος
Κλάση Götland (Α19): Το Καμάρι της Σκανδιναβίας
H κλάση Götland αποτελεί το καμάρι του σουηδικού ΠΝ. Κάτω από την επιφάνεια του νερού εκτοπίζει 1.599 τόνους, ενώ έρχεται με μήκος 60,4 μέτρων και μέγιστη υποβρύχια ταχύτητα 20 κόμβων.
Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τέσσερεις σωλήνες τορπιλών 533 χιλιοστών για τις βαριές τορπίλες Torped 613 ή Torped 62. Υπάρχουν επίσης και δύο σωλήνες 400 χιλιοστών για τις ελαφριές τορπίλες Torped 43 ή Torped 45/47. Συναντάται τέλος και η διαθεσιμότητα 48 ναυτικών ναρκών.
Γιατί είναι όμως η κλάση Götland το καμάρι της χώρας; Γιατί πολλοί αναφέρουν πως είναι το πιο αθόρυβο υποβρύχιο στον κόσμο. Σε ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το υποβρύχιο έχει καταφέρει πολλαπλές φορές να βυθίσει πανίσχυρα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ σε προσομοιωμένες επιθέσεις.
Κλάση Södermanland (A17S): Παλιά Αλλά Καλά
Η κλάση αυτή περιέχει δύο υποβρύχια από τον παλιό στολίσκο της χώρας, τα οποία ξεκίνησαν λειτουργία το 1989 και το 1990. Βέβαια το 2003 και το 2004 δέχθηκαν σημαντικό εκσυγχρονισμό. Πρόσφατα συμφωνήθηκαν και νέες αλλαγές, οι οποίες λέγεται ότι θα περιλάβουν σχεδόν 50 τροποποιήσεις με σκοπό την αύξηση της μακροζωίας των σκαφών.
Σε διαστάσεις και οπλισμό η κλάση Södermanland είναι παρόμοια με την κλάση Götland, ωστόσο υπάρχει ένας ακόμη σωλήνας εκτόξευσης τορπιλών 400 χιλιοστών.
Μελλοντικές Προσθήκες
Κλάση Blekinge (A26)
Τα υποβρύχια αυτά αναμένονται να αντικαταστήσουν την κλάση Södermanland, με τις παραδόσεις να προγραμματίζονται για το 2027 και το 2028. Τα πολυαναμενόμενα αυτά υποβρύχια λέγεται ότι θα μπορούν να εκτοξεύσουν μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη και θα μπορούν να μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις.
Επιπλέον, ερευνώνται διάφοροι τρόποι για να επικοινωνεί το υποβρύχιο με κέντρα ξηράς, χωρίς να αποκαλύπτει την θέση του στον εχθρό. Ίσως δούμε μία πολύ καινοτόμα και επαναστατική μέθοδο από τους Σουηδούς.
Συμπέρασμα
Εν συντομία, ο σουηδικός στόλος υποβρυχίων είναι μία μικρή αλλά πολύ φονική δύναμη. Πού το βασίζουμε αυτό; Κυρίως σε ασκήσεις του NATO, στις οποίες καταφέρνουν να βυθίζουν συνεχώς κορυφαία αμερικανικά αεροπλανοφόρα.