Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ενώ ο Χαφτάρ συναντούσε τον Ρώσο ΥΦΑΜ τουρκικά C-130E απέφυγαν το ελληνικό FIR για να μεταφέρουν όπλα στην Λιβύη

Σίγουρα κάτι πολύ ύποπτο ετοιμάζει η Άγκυρα στην ΑΟΖ της Λιβύης, και αυτό είναι απόλυτα τεκμηριωμένο πλέον, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ενώ η Άγκυρα μεταφέρει όπλα και εναλλάσσει στρατιωτικό  προσωπικό.

Το θέμα για την Ελλάδα είναι, το μην επιχειρήσουν οι γείτονες ξανά, να μας αιφνιδιάσουν, σε  μια πιθανή προσπάθεια να νομιμοποιήσουν το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.   

 

Εντοπίστηκαν εκ νέου, δύο αεροσκάφη Lockheed C-130E Hercules της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (reg. 68-01608 και 68-01609, c/s TUAF855 και TUAF857) να εκτελούν χθες πτήση από την Λιβύη (Misurata και Al Waydia αεροπορικές βάσεις AB) προς την Τουρκία.

Και τα δύο αεροσκάφη αποφεύγουν τον ελληνικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Hercules χρησιμοποιούνται κυρίως για στρατιωτικές μεταφορές και υλικοτεχνικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών πτήσεων στη Μεσόγειο αντανακλά τον ρόλο της Τουρκίας ως παράγοντα επιρροής στην περιοχή, με στρατηγικά συμφέροντα στη Λιβύη, όπου η Τουρκία έχει δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Η δραστηριότητα των Τούρκων, τονίζουν ιταλικές πηγές, που αναδεικνύεται από αυτήν την εικόνα υπογραμμίζει τον δυναμισμό των τουρκικών στρατιωτικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εν μέσω ενός πλαισίου αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην περιοχή.

Τα τουρκικά μεταγωγικά πήγαν στην Λιβύη ξεφόρτωσαν το φορτίο τους και ξαναγύρισαν πίσω στην Τουρκία, αποφεύγοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο ξανά και ξανά.

Το σίγουρο είναι ότι θέλουν να κρύψουν αυτό που μεταφέρουν, τόσο από τις ελληνικές αρχές, διότι αν ο μη γένοιτο, είχαμε μια αναγκαστική προσγείωση τουρκικού μεταγωγικού αεροσκάφους  λόγω βλάβης σε ελληνικό αεροδρόμιο, θα αποκαλύπτονταν πιθανόν το φορτίο τους.     

Ο Χάφταρ συναντά τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας στη Βεγγάζη

Ο επικεφαλής της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ  συναντήθηκε με τον υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας Γιουνούς-Μπεκ Γιεβκουροφ την Τρίτη στο αρχηγείο του στην περιοχή Ράιμα της Βεγγάζης, αναφέρει ΜΜΕ.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, καθώς και στις κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει το γραφείο ΜΜΕ του Χάφταρ.

Ο Γιεβκούροφ έγινε δεκτός κατά την άφιξή του στη Βεγγάζη από τον Χάλεντ Χαλίφα Χάφταρ ( υιό του Χαφτάρ), και Αρχηγό του Επιτελείου των Μονάδων Ασφαλείας, τον Φαουζί Αλ-Μανσούρι, Διευθυντή Στρατιωτικών Πληροφοριών και αρκετούς ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι θέλουν να ελέγξουν αυτοί το πετρέλαιο της Λιβύης για να εκβιάσουν την Ευρώπη

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια σημαντική νέα στρατηγική στην οποία όχι μόνο ενισχύονται οι δεσμοί Χάφταρ-Μόσχα, αλλά υπάρχει κίνδυνος στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Λιβυκές πηγές ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συζητήσεις Ρωσίας-Χάφταρ έχουν μόνο έναν κύριο στόχο, ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου για την ΕΕ, εκβιάζοντας την.

«Ενώ οι περισσότερες από τις στρατιωτικές ή πολιτικές αποφάσεις του Χάφταρ αξιολογούνται ως δικές του, φαίνεται τώρα ότι η Μόσχα ηγείται εν μέρει της συζήτησης, επιβάλλοντας μια πιθανή ρωσική επικράτηση στο μέλλον πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Αφρικής», ανακοίνωσε ειδικός της Oil Price.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, το κλείσιμο από τον Χάφταρ του πετρελαϊκού κοιτάσματος El Sharara της Λιβύης, χωρητικότητας 300.000 bpd, έπληξε κυρίως τις προμήθειες σε Ευρωπαίους πελάτες, καθώς το 80% της παραγωγής διοχετευόταν στην Ευρώπη.

Οι κορυφαίοι φορείς εκμετάλλευσης της El Sharara περιλαμβάνουν τον νορβηγικό ενεργειακό γίγαντα Equinor, την αυστριακή OMV, τη γαλλική TotalEnergies και την ισπανική εταιρεία Repsol.

Ο ίδιος ειδικός ανέφερε : «Η εκτίμηση της Μόσχας για την κατάσταση είναι σαφής. Μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της Λιβύης που υποστηρίζονται από το LNA και των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρουσιάζει ένα άνοιγμα για τα ρωσικά συμφέροντα.

Η Gazprom, ή πιθανώς μια πρόσφατα συγχωνευθείσα ρωσική οντότητα που συνδυάζει Gazprom Neft, Rosneft και Lukoil, θα μπορούσε να παρέμβει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία ετοιμάζει έκπληξη στην Ανατολική Μεσόγειο  εις βάρος της Ελλάδος

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Α.Μπαυρακτάρr, προσφέρθηκε στον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Χαλίφα Αμπντούλ Σαντίκ, να επωφεληθεί από την εμπειρία της Τουρκίας στον τομέα της εξερεύνησης υδρογονανθράκων, αναφέρει λιβυκό ΜΜΕ.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι, "κατά τη συνάντησή του με τον Λίβυο υπουργό στο περιθώριο του Ενεργειακού Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης, συζήτησε τις δυνατότητες κοινής εργασίας σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου".

«Κατά τη συνάντηση αξιολογήσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την εμπειρία της χώρας του στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων μέσω συγκεκριμένης συνεργασίας που θα αποφέρει αμοιβαίο όφελος. στις δύο χώρες”, τόνισε ο ίδιος.

Συμφωνία ασφαλείας Τουρκίας και Λιβύης

Ο υφυπουργός Δημοσίων Υποθέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Υποστράτηγος «Mahmoud Saeed», συζήτησε σήμερα Τρίτη, με τον εκπρόσωπο ασφαλείας και ακόλουθο ασφαλείας στην τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη, τις διατάξεις του μνημονίου συνεννόησης για την ασφάλεια που συνήφθη μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών, αναφέρει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Τι επιδιώκει η Τουρκία εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας;

Οι Τούρκοι πιθανόν  να θέλουν να θέσουν προ τετελεσμένων γεγονότων την χώρα μας, στην περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, θέτοντας ξανά σε άμεση ετοιμότητα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, παρά τις παραπλανητικές δηλώσεις Φιντάν και Γκιουλέρ για ήπιο ελληνοτουρκικό κλίμα.

Οι Τούρκοι ξέρουν ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν οδηγούν πουθενά στο Αιγαίο, λόγω των δικών τους παράλογων απαιτήσεων.

Επίσης θα επιχειρήσουν να κεφαλαιοποιήσουν πιθανόν, το σχετικά πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο, και για αυτό πιθανόν να ετοιμάζονται για έρευνες στην λιβυκή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε ανακοινώσει άλλωστε από το καλοκαίρι, ότι η χώρα του επιδιώκει να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης.

Η " φαγούρα" που έχει η τουρκική πλευρά είναι μεγάλη και είναι σίγουρο ότι κάτι ετοιμάζει  η τουρκική πλευρά.

Το πότε και κυρίως το πως θα γίνουν οι έρευνες από την Τουρκία, και κυρίως με ποίον τρόπο στην λιβυκή ΑΟΖ  προφανώς και δεν είναι γνωστά, αλλά κρατάμε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας που δείχνει τις αληθινές προθέσεις της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαλκάνια 0

Σημεία των καιρών; Το Ισραήλ κατηγορεί την Αίγυπτο για στρατό στο Σινά-Στον ουρανό του Βορονέζ εμφανίστηκαν σύννεφα σε σχήμα τεράστιου Σταυρού (Βίντεο)

Ο Ρώσος Πατριάρχης ανέφερε ότι "μυρίζει ήδη αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη”-Οι προφητείες των Αγίων της ελληνικής εκκλησίας...