Κόσμος

Βιομηχανικός εφιάλτης στην ΕΕ! Παραγωγοί μετάλλων: Η ενεργειακή κρίση είναι υπαρξιακή απειλή για εμάς

«Καλούμε τους ευρωπαίους και εθνικούς ηγέτες να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την προστασία των εταιρειών μας και του μέλλοντός τους».

Αυτή είναι η απελπισμένη έκκληση 40 CEOs που εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς μη σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης, οι οποίοι προτρέπουν την έκτακτη δράση της ΕΕ για να αποτρέψει τη μόνιμη αποβιομηχάνιση από τη σπειροειδή αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές της ενέργειας άρχισαν την εκθετική τους άνοδο μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία αποκάλυψε την αυτοκαταστροφική "πράσινη" ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας, είπε ότι η βιομηχανία χρειαζόταν «περιορισμένη χρονικά υποστήριξη ρευστότητας έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει ότι οι αγορές χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να λειτουργούν».

Σύμφωνα με την επιστολή, ο ΕΦΕΤ θέλει κρατικούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Τράπεζα της Αγγλίας, να παρέχουν στήριξη μέσω δανειστών, για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των περιθωρίων.

H Ελβετία και η Φινλανδία έχουν ενωθεί με τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αυστρία για τη διάσωση των παρόχων ενέργειας τους.

Και ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να προσποιείται ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να αποφύγει μια καταστροφική κρίση αυτόν τον χειμώνα εκτός από τη διάσωση της Uniper, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της χώρας, άλλα ευρωπαϊκά έθνη και βιομηχανίες υποκύπτουν σε αυτό που ο Zoltan Poszar ονόμασε «στιγμή του Minsky της αλυσίδας εφοδιασμού».

Πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, η Eurometaux - Ευρωπαϊκή Ένωση Μετάλλων - έγραψε σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ για να σημάνει συναγερμό σχετικά με την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης και την υπαρξιακή της απειλή για το μέλλον.

«Ανησυχούμε βαθιά ότι ο χειμώνας που έρχεται θα μπορούσε να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα σε πολλές από τις δραστηριότητές μας και καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών να λάβουν έκτακτη δράση για να διατηρήσουν τις στρατηγικές τους βιομηχανίες έντασης ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψουν μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας».

Κρίσιμα προειδοποιούν ότι «το 50% της χωρητικότητας αλουμινίου και ψευδαργύρου της ΕΕ έχει ήδη τεθεί εκτός σύνδεσης λόγω της κρίσης ρεύματος».

Η ομάδα φροντίζει να ανταπεξέλθει στην ακόρεστη ανάγκη της Ευρώπης να σηματοδοτήσει το «πράσινο»:

«Υποστηρίζουμε ενεργά την προσπάθειά σας να βελτιώσετε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης για την ενεργειακή της μετάβαση και θέλουμε να κάνουμε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούνται για την προώθηση και την επέκταση των δραστηριοτήτων μας έτοιμες για το 2050».

Αλλά οι 40 CEOs ξεκαθαρίζουν ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί στην καταστροφή:

«Όμως όλη η παραγωγή μετάλλων χρειάζεται προσιτή και διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, είτε αλουμίνιο και ψευδάργυρο σήμερα είτε λίθιο και κοβάλτιο αύριο. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά λόγω των επισφαλών προμηθειών φυσικού αερίου, της συνεχιζόμενης σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών και του άνθρακα και των υπόλοιπων πηγών ενέργειας που είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς».

Ολοκληρώνουν προειδοποιώντας ότι «το μακροπρόθεσμο επενδυτικό κλίμα για όλες τις στρατηγικές επιχειρήσεις και έργα της ΕΕ για τα μέταλλα κινδυνεύει να αποδεκατιστεί» και - φυσικά - κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να διασώσουν τον κλάδο τους, λέγοντας ότι η κρίση απαιτεί ένα πλήρες πακέτο λύσεων, και καμία επιλογή δεν πρέπει να μείνει εκτός τραπεζιού σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση.

Δείτε την επιστολή σε PDF:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...