Από τότε που το βρετανικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ένταξη του κύριου άρματος μάχης Challenger 3 σε υπηρεσία αργότερα μέσα στην δεκαετία, κάποιοι αναλυτές και στρατιωτικοί ειδικοί αναρωτιούνται εάν αυτός αποτελεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για βελτίωση των τεθωρακισμένων δυνατοτήτων των Βρετανών. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η αγορά προηγμένων εκδόσεων των Leopard 2 των Γερμανών θα ήταν μία καλύτερη επιλογή.
Το Challenger 3 δεν αποτελεί ένα τελείως νέο σχεδιασμό τανκ, αλλά αντίθετα ένα πακέτο αναβάθμισης για το υπάρχον άρμα Challenger 2, το οποίο σκοπό έχει να εκσυγχρονίσει τις δυνατότητές του. Οι νέες προσθήκες περιλαμβάνουν ένα νέο λειόκαννο πυροβόλο, έναν νέο ψηφιοποιημένο πυργίσκο, βελτιωμένα στόχαστρα και αναβαθμισμένη προστασία.
Διαφορές
Πρέπει να αναφέρουμε πως το Leopard 2 αποτελεί έναν πολύ παλαιότερο σχεδιασμό από το Challenger 2, αφού ξεκίνησε να υπηρετεί το 1979. Αυτό κάνει το γερμανικό άρμα παλαιότερο ακόμη και από το πλέον αποσυρμένο Challenger 1 των Βρετανών, το οποίο ξεκίνησε υπηρεσία το 1983. Τα τανκ Challenger 2 είναι η πιο σύγχρονη κλάση δυτικών αρμάτων, ξεκινώντας υπηρεσία το 1998. Βέβαια, η έλλειψη λειόκαννου όπλου είχε ως αποτέλεσμα την κακή εμπορική πορεία του προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πυροβόλο του τανκ, σε συνδυασμό με τις λίγες μονάδες που επιχειρεί ο βρετανικό στρατός, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε από νωρίς πως η παραγωγή του Challenger 2 θα τερματιστεί πριν την παραγωγή του γερμανικού οχήματος.
Αν και το Leopard 2 αποτελεί ένα γρηγορότερο και πιο ευκίνητο άρμα μάχης, το Challenger 2 θεωρούταν πως διέθετε πολύ καλύτερη προστασία και θωράκιση. Βέβαια, με τα χρόνια η πεποίθηση αυτή σταδιακά εγκαταλείπονταν, αφού τα γερμανικά τανκ λάμβαναν όλο και περισσότερες αναβαθμίσεις με στόχο την βελτίωση του επιπέδου προστασίας.
Γιατί Δεν Αγοράζει Leopard η Βρετανία
Δύο κύριοι λόγοι που δεν προέβη το Ηνωμένο Βασίλειο στην αγορά γερμανικών αρμάτων είναι οι εξής. Αρχικά, οι Βρετανοί θα χάσουν την φήμη ενός σημαντικού κατασκευαστή αρμάτων μάχης. Η χώρα στην ουσία εφηύρε το άρμα μάχης, αφού ήταν η πρώτη που το χρησιμοποίησε στο πεδίο.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως η Γερμανία αναπτύσσει τώρα τον διάδοχο του παλιού Leopard 2, κάτι που σημαίνει πως δεν θα ήταν πολύ συνετό η Βρετανία να αγοράσει ένα ακριβό τανκ που σύντομα θα αντικατασταθεί. Εννοείται πως η αγορά ενός γερμανικού άρματος θα κοστίσει στους Βρετανούς πολύ ακριβότερα από την αναβάθμιση ενός παλαιότερου Challenger 2 στο νέο πρότυπο Challenger 3.