Για πολλούς και διάφορους λόγους η Σερβία του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς αναγκάστηκε να ακυρώσει αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα με την ρωσική αμυντική βιομηχανία. Την είδηση αποκάλυψε πριν λίγες ώρες ένας υψηλόβαθμος Σέρβος στρατιωτικός, ο οποίος υπηρετεί σήμερα ως αρχηγός του σερβικού γενικού επιτελείου.
Αδιαμφισβήτητα κύρια αιτία της σερβικής αποχώρησης από τα εν λόγω συμβόλαια αποτελεί η πίεση που δέχονταν το Βελιγράδι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα από την Δύση, όπως επίσης και οι αμέτρητες και πολυδιάστατες κυρώσεις που έχει υποστεί η Μόσχα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η κατάσταση ανάγκασε την Σερβία να απομακρυνθεί από την ρωσική αγορά όπλων - έπειτα από πολλές δεκαετίες συνεχούς συνεργασίας - και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις σε ξένες αμυντικές βιομηχανίες, όπως αυτήν του Ισραήλ και της Κίνας.
«Σήμερα οι παραδόσεις όπλων από την Ρωσία είναι πρακτικά αδύνατες να πραγματοποιηθούν. Προσπαθούμε να βρούμε λύση μέσω διπλωματικών διαύλων για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την νέα κατάσταση» δήλωσε ο Σέρβος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως μέχρι να βρεθεί λύση το Βελιγράδι «έχει ακυρώσει κάποια συμβόλαια, ενώ έχει αναβάλει κάποια άλλα».
Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει τι είδους στρατιωτικό εξοπλισμό αφορούσαν τα ρωσο-σερβικά συμβόλαια τα οποία έχουν τερματιστεί ή αναβληθεί.
Ο Σέρβος στρατιωτικός εξήγησε τέλος πως η χώρα του έχει βρει έναν τρόπο να προμηθεύεται ανταλλακτικά εξαρτήματα από την Ρωσία για τα οπλικά συστήματα ρωσικού και σοβιετικού σχεδιασμού του σερβικού οπλοστασίου.
Αυτό Δεν Ισχύει για τα Σερβικά MiG-29;
Παρά την παραπάνω δήλωση του αξιωματούχου, ξένα δημοσιεύματα (συμπεριλαμβανομένου ενός από την Βουλγαρία) αναφέρουν πως η σερβική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα σοβιετικά μαχητικά τύπου MiG-29 της.
Οι αναφορές υποστηρίζουν πως το Βελιγράδι δεν μπορεί να προμηθευτεί ανταλλακτικά εξαρτήματα για αυτά του τα αεροσκάφη, όπως επίσης και για τα κύρια άρματα μάχης τύπου T-72 που επιχειρούν οι δυνάμεις ξηράς του.
Από ότι φαίνεται η Σερβία θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ, το οποίο στο παρελθόν έχει εκσυγχρονίσει τους στόλους MiG-29 διάφορων ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Αιθιοπίας.
Με αυτόν τον τρόπο τα σερβικά αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν, αφού θα εξοπλιστούν με νέο οπλισμό και πιο σύγχρονα συστήματα, ηλεκτρονικά και κινητήρες. Με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί και το ζήτημα της εφοδιαστικής αλυσίδας ανταλλακτικών για τις πλατφόρμες αυτές.